Ξεκινά τις επόμενες μέρες η μάχη για την πρώτη φάση της «αναμόρφωσης» των ειδικών μισθολογίων που προβλέπεται με το υπουργείο οικονομικών να ετοιμάζει κρυφές μειώσεις, τους στρατιωτικούς να έχουν μείνει στην υπόσχεση των μη- μειώσεων και τους αστυνομικούς αντί για μειώσεις να ζητούν αναδρομικά από το 2012.
Το υπουργείο οικονομικών αναμένεται να ανοίξει σήμερα το θέμα θέτοντας στα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, Υγείας, Δικαιοσύνης, Παιδείας, Άμυνας, Δημοσίας Τάξεως και Ναυτιλίας την πρότασή του για κατάργηση του χρονοεπιδόματος, εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών γα ασφάλιση και περίθαλψη.
Το σχέδιο περιλαμβάνει την ομογενοποίηση διάσπαρτων διαφορετικών επιδομάτων που δίνονται στις 20 διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων που αμείβονται σήμερα με ειδικά μισθολόγια.
Τα μεγαλύτερα, σε αριθμό εργαζομένων, ειδικά μισθολόγια αφορούν τους καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, τους διπλωματικούς υπαλλήλους, τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους δικαστικούς, τους αστυνομικούς, τους στρατιωτικούς, τους πυροσβέστες, τους άντρες του λιμενικού, τα μέλη του υψηλόβαθμου Κλήρου και τους μουσικούς που απασχολούνται στο δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ χαρακτηρίζεται «συνολικά» δημοσιονομικά ουδέτερο.
Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν μειώσεις λόγω συγχώνευσης επιδομάτων αλλά αυτές φιλοδοξούν να καλυφθούν με την λεγόμενη «προσωπική διαφορά» που ισχύει για τους υπαλλήλους των υπουργείων.
Κάθε μείωση ενός κλάδου που θα τον φέρνει σε επίπεδο εισοδήματος κάτω από τις σημερινές αποδοχές του θα συμπληρώνεται από ένα τύπου επίδομα -την λεγόμενη προσωπική διαφορά- ώστε οι αποδοχές να παραμείνουν αμετάβλητες.
Ωστόσο η επιλογή της συγχώνευσης της μισθολογικής ωρίμανσης (χρονοεπιδόματος) στο μισθό έχει δύο συνέπειες. Η πρώτη είναι ότι το χρονοεπίδομα συνεπάγεται μια σταθερή μισθολογική εξέλιξη ανα διετία ανεξάρτητα από το αν δίνονται επίσημα αυξήσεις ή όχι από το κράτος. Η εξέλιξη αυτή ξεπάγωσε για την κεντρική διοίκηση ενώ με την ενσωμάτωσή του στο βασικό μισθό για τα ειδικά μισθολόγια θα σημάνει πάγωμα των μισθών.
Επιπλέον η προσωπική διαφορά που θα δίνεται για να καλύψει τι όποιες εισοδηματικές ανισότητες προκύψουν, δεν υπολογίζεται στις ασφαλιστικές εισφορές. Πχ αν ένας στρατιωτικός έχει αποδοχές σήμερα 1500 ευρώ, έχει εισφορές 500 ευρώ. Αν οι αποδοχές μειωθούν στα 1450 ευρώ και παίρνει 50 ευρώ προσωπική διαφορά, οι εισφορές του θα γίνουν 510 ευρώ αφού θα υπολογίζονται επί των 1450 ευρώ και όχι των 1500.
Συνεπώς θα έχει μια μικρή μείωση μισθού. Ανάλογα αν η προσωπική διαφορά που δίνεται είναι μεγαλύτερη θα υπάρξουν αντίστοιχα και μεγαλύτερες κρατήσεις από το μισθό άρα θα καταγραφούν μεγαλύτερες μειώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ, προβλέπει κίνητρα για τους υψηλόβαθμους (αντίστοιχα των κινήτρων που είχαν δοθεί στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων) καθώς και αυξήσεις σε πανεπιστημιακούς και γιατρούς, οι οποίοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις τα τελευταία χρόνια.
Στην πρόταση του ΥΠΟΙΚ στον υπολογισμό των νέων αποδοχών του υπαλλήλου, που θα αποτελεί το σημείο αναφοράς, θα υπολογίζονται οι σημερινές του αποδοχές, όπως αυτές προκύπτουν από τον συμψηφισμό του βασικού μισθού, του χρονοεπιδόματος, καθώς και των επιδομάτων που λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών.
Πέρα όμως από το σχεδιασμό για την συγχώνευση των ειδικών μισθολογίων υπάρχει ακόμη το κενό των ισοδύναμων μέτρων που θα πρέπει να παρουσιαστούν για να μην εφαρμοστεί το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών και ωριμάνσεων που έχει ψηφιστεί από τον Μάιο.
Αν τελικά δεν υπάρξουν ισοδύναμα η αναδιάρθρωση των ειδικών μισθολογίων θα πάρει τελείως άλλη τροπή αφού θα προκύψουν μειώσεις για περίπου 60.000 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.
Αγκάθι στην προσπάθεια για ειδικά μισθολόγια θα αποτελέσουν και οι μισθολογικές διεκδικήσεις των αστυνομικών για αναδρομικά, για τις περικοπές που έχουν γίνει από το 2012 μετά από σχετική απόφαση του ΣτΕ.
Την ερχόμενη Δευτέρα οι ένστολοι συνδικαλιστές θα έχουν δεύτερη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα προκειμένου να πάρουν απαντήσεις για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ και κυρίως σχετικά με τα ειδικά μισθολόγια ώστε να μην έχουν ενημέρωση μέσω διαρροών.
ΠΗΓΗ: enikonomia.gr