Ένα πέρασμα από το όμορφο φαράγγι της Κριτσάς αποτελεί πάντα μία υπέροχη εμπειρία… ιδίως αν αυτή γίνεται μια πολύ ζεστή ημέρα, όπως ήταν η χθεσινή και η προχθεσινή… με τη δροσιά που προσφέρει!
Αυτήν την εποχή χρώμα στο φαράγγι δίνουν οι ανθισμένες πικροδάφνες, αλλά και τα λίγα άνθη του κρητικού έβενου και της κάπαρης. Υπάρχει κι άλλη ζωή «με χρώμα» μέσα στο φαράγγι και δεν είναι άλλη από τις πολλές πεταλούδες, διαφόρων ειδών και μεγεθών. Κατάφερα να φωτογραφήσω από κοντά την πεταλούδα «Κλεοπάτρα», την Gonepteryx cleopatra, καθισμένη σε ένα γαϊδουράγκαθο, με τα ξεχωριστά μεγάλα μοβ ή πορφυρά άνθη τους, επάνω στα οποία υπάρχουν σχεδόν πάντα διάφορα έντομα για να ρουφήξουν το νέκταρ.
Η επιστημονική ονομασία της ποικιλίας αυτού του γαϊδουράγκαθου είναι Onopordum bracteatum creticum (Ονόπορδο, το βακτιόμορφο της Κρήτης) και δόθηκε από τον Linnaeus, ο οποίος, έχοντας χιουμοριστική διάθεση, χρησιμοποίησε τις ελληνικές λέξεις όνος+ πέρδομαι (κλάνω) για να περιγράψει τα αποτελέσματα της υποτιθέμενης επίδρασης του φυτού στο ζώο. Το γαϊδουράγκαθο είναι το εθνικό έμβλημα της Σκωτίας και βρίσκεται σε πολλά σύμβολά της, ενώ το «Τάγμα του Γαϊδουράγκαθου» είναι το αρχαιότερο και ευγενέστερο τάγμα ιπποτών της. Το φυτό είναι υπό προστασία στη Γαλλία και απαγορεύεται να το κόψουμε, ίσως λόγω της θεραπευτικής χρήσης του.
Η πεταλούδα Gonepteryx cleopatra πετάει από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο. Είναι ένα ημερόβιο είδος, που σημαίνει ότι είναι ενεργό κατά τη διάρκεια της ημέρας και ξεκουράζεται τη νύχτα. Πήρε το όνομά της προς τιμήν της Κλεοπάτρας VII, βασίλισσας της Αιγύπτου. Είναι είδος με σεξουαλικό διμορφισμό, πράγμα που σημαίνει ότι τα αρσενικά και τα θηλυκά διαφέρουν στην εμφάνιση. Η πεταλούδα που είδα στο φαράγγι της Κριτσάς είχε πρασινωπά φτερά, οπότε ήταν θηλυκιά. Είναι σημαντική η σημασία της στην επικονίαση, οπότε βοηθά στην αναπαραγωγή πολλών φυτών.
ΛΕΩΝ.Κ.