Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αγίου Νικολάου κ. Δημήτριος Αγαπητός, δήλωσε:
«Το παραδοσιακό λιμανάκι-καταφύγιο του Καθολικού Αγίου Νικολάου έχει έναν φυσικό χαρακτήρα που είναι συμβατός με μια ήπια χρήση κυρίως ερασιτεχνικών μικρών σκαφών που διαχρονικά δένουν εκεί καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και με μια μεμονωμένη εποχιακή επαγγελματική χρήση σκάφους καταδύσεων με ελεγχόμενη όχληση στα επιτρεπτά όρια. Εξυπηρετούνται επίσης λουόμενοι των ξενοδοχείων σε τμήματα φυσικής παραλίας σε συγκεκριμένα σημεία παραπλεύρως της εισόδου του όρμου και στο τέλος του.
Η μορφή του φυσικού λιμανιού και το περιβάλλον του έχει επιβαρυνθεί τα τελευταία λίγα χρόνια από τον ελλιμενισμό επαγγελματικών μηχανοκίνητων σκαφών. Ορισμένα από αυτά δένουν στις ακτές και τα υπόλοιπα αγκυροβολούν αρόδο και μισθώνονται σε ιδιώτες επισκέπτες κατά την καλοκαιρινή σεζόν οι οποίοι επιβιβάζονται και αποβιβάζονται από τον όρμο αυτόν.
Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει χώρος στο Καθολικό που μπορεί να εξυπηρετήσει επαρκώς τα επαγγελματικά σκάφη αυτά χωρίς σημαντική επιβάρυνση για την περιοχή και τον δρόμο διέλευσης όπου παρατηρείται συνωστισμός και αυξημένη χρήση των θέσεων στάθμευσης σε διάφορα σημεία. Αυτή η δραστηριότητα είναι συμβατή όμως με την μαρίνα του Αγίου Νικολάου όπου οι επαγγελματίες θα έχουν κατάλληλο αδειοδοτημένο μισθωμένο χώρο και υποστήριξη για να υποδεχτούν με ασφάλεια τους πελάτες τους.
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με την ΔΑΕΑΝ έχει εξασφαλίσει με το τέλος της φετινής σεζόν την μεταφορά στο Καθολικό μικρών ερασιτεχνικών σκαφών που σήμερα βρίσκονται στην μαρίνα ώστε να ανοίξουν θέσεις εκεί και ως εκ τούτου αμέσως μετά – τον Νοέμβριο του 2024 – να μεταφερθούν στην μαρίνα τα προαναφερόμενα επαγγελματικά μηχανοκίνητα σκάφη για να ασκούν από εκεί την επαγγελματική τους δραστηριότητα ώστε να επανέλθει ο όρμος του Καθολικού στην χρήση που του ταιριάζει ως παραδοσιακό φυσικό λιμάνι.
Ο χαρακτήρας του φυσικού λιμανιού, οι επιτρεπόμενες και οι απαγορευμένες χρήσεις θα θεσμοθετηθούν και νομικά με το Πρόγραμμα Έργων Ανάπτυξης Λιμένα (ΠΕΑΛ), δηλαδή το «master plan» του Λιμένος του Αγίου Νικολάου, η διαδικασία ολοκλήρωσης του οποίου ήδη έχει ξεκινήσει με ενέργειες του ΔΛΤΑΝ σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Νικολάου.
Το ίδιο προγραμματίζεται για κάθε λιμάνι, φυσικό ή τεχνητό του Αγίου Νικολάου και σε κάθε σημείο της χερσαίας ζώνης λιμένος του».