Η Αστική Συγκοινωνία δεν είναι μια «φτηνή» υπόθεση, κοστίζει στο Δήμο αρκετά χρήματα. Μόνο η μία γραμμή που λειτουργεί σήμερα στον Αγιο Νικόλαο κοστίζει περί τις 200 χιλιάδες ευρώ ετησίως, που καλύπτονται από ίδιους πόρους του Δήμου. Αυτό δήλωσε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μανόλης Μενεγάκης, χθες, στην ΑΝΑΤΟΛΗ, εξηγώντας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής εισιτηρίου στην Αστική Συγκοινωνία Αγίου Νικολάου μετά από την επανεξέταση της λειτουργίας πρόσθετης διαδρομής στο αστικό συγκρότημα του Αγίου Νικολάου, πιθανόν από την επόμενη χρονιά.
Το θέμα της λειτουργίας και της προοπτικής επέκτασης της Αστικής Συγκοινωνίας, αλλά και της συγκοινωνιακής διασύνδεσης απομονωμένων Κοινοτήτων του Δήμου Αγίου Νικολάου, έθεσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θωμάς Χαριτάκης, υποβάλλοντας σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της χθεσινής ειδικής συνεδρίασης για τη Λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παραδεχόμενος ότι η δωρεάν Αστική Συγκοινωνία έχει επιτύχει και λειτουργεί πολύ καλά στη φάση αυτή, τόνισε ότι είναι καθολικό το αίτημα των πολιτών για επέκτασή της. Ρώτησε επίσης αν η δημοτική αρχή σκοπεύει να βάλει εισιτήριο.
Ο Δήμαρχος μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο είπε ότι υπάρχει διάθεση επέκτασης των γραμμών γιατί, πράγματι, αποτελεί και κοινωνικό αίτημα. Μια επιπλέον αστική γραμμή στην πόλη θα εξυπηρετούσε καλύτερα, όπως αντίστοιχα θα εξυπηρετούσε τους κατοίκους των απομακρυσμένων από το διοικητικό κέντρο του Δήμου, η δρομολόγηση λεωφορείου την περίοδο που δεν υπάρχουν σχολικά λεωφορεία.
Ο Δήμαρχος συνέδεσε τις προθέσεις για επέκταση των δρομολογίων της αστικής ή της ενίσχυσης της ενδοδημοτικής συγκοινωνίας του ΚΤΕΛ, με τα απαιτούμενα για το εγχείρημα αυτό οικονομικά μεγέθη. Εξήγησε ότι η επέκταση της αστικής συγκοινωνίας κοστίζει ακριβά στο Δήμο και συγκεκριμένα 200.000 ευρώ τους 12 μήνες.
Το κόστος θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν στις τυχόν επεκτάσεις της συγκοινωνίας. Δήλωσε ότι ο Δήμος προτίθεται να επεκτείνει χρονικά τη σύμβαση με το ΚΤΕΛ μετά τη λήξη της. Αλλά και ότι είναι ήδη σε συζήτηση με τη διοίκησή του για δεύτερη γραμμή αστικού λεωφορείου ή αν μπορεί να διαφοροποιηθεί το υφιστάμενο δρομολόγιο. Δηλαδή ή να προστεθεί δεύτερο δρομολόγιο ή να αφαιρεθούν κάποια χιλιόμετρα από το υφιστάμενο, και να προστεθούν εκείνα που θα περιλαμβάνουν επέκταση προς Χαβάνια.
Ο κ. Μενεγάκης είπε ότι έχει ζητήσει να μελετηθεί από το ΚΤΕΛ πώς μπορεί αστικό λεωφορείο να καλύψει ακτίνα προς Αμμούδι, Μιραμπέλλο, Χαβάνια κλπ.
Καθώς, και ποιο θα ήταν το σενάριο για επιβολή εισιτηρίου για να καλυφθεί ένα μέρος του οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης με το ΚΤΕΛ, συμβάλλοντας έτσι και οι δημότες με ένα μικρό αντίτιμο. Οριστικές αποφάσεις επ’ αυτού δεν έχουν ληφθεί γιατί δεν έχει κατατεθεί ακόμη και συγκεκριμένη πρόταση από το ΚΤΕΛ.
Τοποθετήσεις και επισημάνσεις
– «Με κάθε τρόπο θα πρέπει να διατηρηθεί ό,τι έχει κερδηθεί στην αστική συγκοινωνία. Και αν αποφασιστεί επιβολή εισιτηρίου, να είναι τέτοια που να μην λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη χρήση του αστικού λεωφορείου, λαμβάνοντας, βέβαια, υπ’ όψιν τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου», είπε ο κ. Χαριτάκης.
– Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Χάρης Αλεξάκης είπε ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί η αστική συγκοινωνία και η διασύνδεση των απομακρυσμένων τοπικών κοινοτήτων και πρότεινε να εξεταστεί ως ενδεχόμενο η παραχώρηση του ηλεκτρικού μικρού λεωφορείου που πρόκειται να προμηθευτεί ο Δήμος από το ΣΒΑΚ.
-Υπέρ της αναγκαιότητας επέκτασης των δρομολογίων της αστικής και της ενδοδημοτικής συγκοινωνίας τάχθηκε και ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γ. Φιλιππάκης, σημειώνοντας ότι είναι υπέρ της δωρεάν δημόσιας συγκοινωνίας ή αν επιβληθεί να είναι πολύ χαμηλό με ελαφρύνσεις στους οικονομικά αδύναμους. Επίσης τόνισε ότι στις στάσεις της Αστικής πρέπει να τοποθετηθούν παγκάκια και σκίαστρα.
– Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο αντιδήμαρχος Νίκος Καμινογιαννάκης είπε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τη διοίκηση του ΚΤΕΛ για συντήρηση των φθαρμένων σκιάστρων σε στάσεις και τοποθέτηση νέων όπου χρειάζονται.
Η πρόεδρος του Δ.Σ. Σοφία Καραμανώλη είπε ότι εφόσον καθιερωθεί η αστική συγκοινωνία και στη συνείδηση του κόσμου και παγιωθεί περισσότερο η χρήση της, ο Δήμος θα μπορούσε να εξετάσει μήπως και αναλάβει εκείνος να λειτουργήσει μια καθαρά Δημοτική Αστική Συγκοινωνία, σε μελλοντική φάση.
Επίσης, ανέφερε ότι οι δημότες που κατοικούν σε οικισμούς βόρεια της Νεαπόλεως είναι πολύ επιβαρυμένοι γιατί δεν υπάρχει δημόσια συγκοινωνία και αναγκάζονται στις μετακινήσεις τους να χρησιμοποιούν ταξί.
Η κ. Καραμανώλη πρότεινε να εξεταστεί σε συνεννόηση με το ΚΤΕΛ αν μία ή δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να δρομολογήσει λεωφορείο σε απομακρυσμένους οικισμούς από την έδρα του Δήμου.
– Στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε και η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Μαρία Χανιωτάκη, τονίζοντας την ανάγκη καλύτερου σχεδιασμού ώστε να μην υπάρξει «παραπονούμενη» τοπική κοινότητα.
– Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Ευαγγελία Φανουράκη ανέφερε ότι δεν πρέπει να μην μας απασχολήσει μόνο το τουριστικό κομμάτι του Δήμου αλλά και η «ενδοχώρα» του, συνδέοντας συγκοινωνιακά τους απομονωμένους οικισμούς με τα αστικά κέντρα Αγίου Νικολάου και Νεαπόλεως, για λόγους διευκόλυνσης της πρόσβασής τους σε δομές Υγείας.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ