H Διεύθυνση Αντιμετώπισης του Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ), θα έχει πανελλαδική αρμοδιότητα για όλες τις μεγάλες υποθέσεις, με στόχο να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη δράση του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη όπου είχε σύσκεψη με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ και συναντήσεις με τοπικούς φορείς.
«Για τα ιδιαίτερα προβλήματα που έχει η Κρήτη και αφορούν το οργανωμένο έγκλημα, η κεντρική διεύθυνση αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος, ασφαλώς θα είναι παρούσα και εδώ όσο χρειάζεται και σε χρόνο και σε ποιότητα και σε ποσότητα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε, κατά το δυνατόν οριστικά, μια σειρά από προβλήματα τα οποία απασχολούν στο χώρο του οργανωμένου εγκλήματος στο νησί», δήλωσε μετά τις συσκέψεις, δίνοντας το στίγμα της παρουσίας και της δράσης στο νησί της νέας υπηρεσίας.
Κι επειδή η κάθοδος του υπουργού συνέπεσε με μια σημαντική επιτυχία της Αστυνομίας στον τομέα αυτό, ο κ. Χρυσοχοϊδης ρωτήθηκε για την τελευταία επιτυχία της Αστυνομίας στην Κίσσαμο Χανίων όπου υπήρξε παρέμβαση σ’ ένα φαινόμενο παραβατικότητας που κρατά πολλά χρόνια. Ο Υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει αν το θεωρεί επιτυχία της Αστυνομίας και τόνισε πως «είναι μια επιτυχία εδώ της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, του κ. Ν. Σπυριδάκη, του κ. Πιπεράκη και όλων των αστυνομικών υπηρεσιών στην περιοχή και συγχαρητήρια σε όλους και θεωρώ ότι είναι μια καλή αρχή». Ενώ συμπλήρωσε με νόημα πως «αρκεί να μας δώσει τη δυνατότητα ο νόμος να γίνουμε αποτελεσματικοί και να πατάξουμε ένα φαινόμενο το οποίο απασχολεί την περιοχή πάρα πολλά χρόνια». Αυτό όπως φάνηκε έγινε γιατί ο υπουργός δεν ήθελε ν’ ανοίξει περαιτέρω την συζήτηση γύρω από τα δεδομένα που αφορούν την οργανωμένη εγκληματική δράση στο νησί, αποφεύγοντας να αποκαλύψει σχεδιασμούς, αλλά στέλνοντας το μήνυμα πως υπάρχει ετοιμότητα για να παταχθεί το οργανωμένο έγκλημα.
Ποια είναι η νέα υπηρεσία
Ήδη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το νέο Προεδρικό Διάταγμα 29/2024 με τίτλο: “Σύσταση Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και τροποποίηση διατάξεων των π.δ. 178/2014 «Οργάνωση Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας» (Α’ 281) και 7/2017 «Αναδιάταξη – αναδιοργάνωση, σύσταση και λειτουργία περιφερειακών υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας» (Α’ 14).
Ο συντονισμός και ο έλεγχος της ΔΑΟΕ, που προβλέπεται να αφομοιώσει και την Οικονομική Αστυνομία ώστε να αναλαμβάνει τις μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίου, απάτης και φοροδιαφυγής, θα γίνεται απευθείας από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., με στόχο την ευελιξία, την αμεσότητα και την αποτελεσματικότητα.
Η έδρα της θα είναι στην Αττική, ενώ θα εποπτεύεται από Εισαγγελέα Εφετών. Οι υπάρχουσες Υπηρεσίες Ασφαλείας, όπως η Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής, θα επιλαμβάνονται πλέον μόνο των υποθέσεων που δεν έχουν να κάνουν με το οργανωμένο έγκλημα.
Στη νέα Υπηρεσία εντάσσονται οι αρμοδιότητες των Υποδιευθύνσεων Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, Δίωξης Ναρκωτικών και Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, οι οποίες καταργούνται από την οργανωτική δομή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Η νέα υπηρεσία θα λειτουργήσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2024.
Αντιμετώπιση γραφειοκρατίας
Με στόχο την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, το προσωπικό που θα στελεχώσει τη νέα Διεύθυνση, κατά την άσκηση των καθηκόντων του προβλέπεται να έχει δικαίωμα άμεσης πρόσβασης όχι μόνο στα αρχεία των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και σε κρίσιμες πληροφορίες και στοιχεία άλλων δημοσίων φορέων, όπως οι Ο.Τ.Α. (πρώτου και δεύτερου βαθμού), τα ν.π.δ.δ. (νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου) και οι λοιπές Αρχές. Ταυτόχρονα αναζητώντας ευελιξία, αμεσότητα και αποτελεσματικότητα, χωρίς εσωτερικές γραφειοκρατικές χρονοτριβές στην προσπάθεια αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, η νέα task force, η οποία θα περιβάλλεται από το μανδύα της αυτοτέλειας, θα υπάγεται απευθείας στο Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, το ανώτερο ιεραρχικά όργανο της φυσικής ηγεσίας του Σώματος.
Αναλαμβάνει τα σοβαρά εγκλήματα
«Σκοπός της Δ.Α.Ο.Ε. είναι να αντιμετωπιστεί όλο το φάσμα δράσης του οργανωμένου εγκλήματος που λειτουργεί στην Ελλάδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Εισηγητική έκθεση που περιγράφει αναλυτικά την λειτουργία της νέας Διεύθυνσης. Όπως επισημαίνεται όμως εκτός από την κυρία αποστολή του, το «Ελληνικό FBI» θα συνδράμει στη «διερεύνηση, μετά από έγκριση ή διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, σοβαρών εγκλημάτων, που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη ή είναι δυνατόν να επηρεάσουν δυσμενώς το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών ή απαιτούν ιδιαίτερη εμπειρία ή εξειδικευμένη γνώση για την αποκάλυψη των δραστών και τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη». Στόχος των επτά Υποδιευθύνσεων που θα σχηματίσουν την νέα ομάδα κρούσης, είναι να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία της Υπηρεσίας και του προσωπικού της και σε εγκλήματα τα οποία μπορεί να μην έχουν τη δομή του οργανωμένου εγκλήματος, όμως παρουσιάζουν ανάλογο, άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών και υπονομεύουν το αίσθημα ασφάλειας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ