Ο Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης Στ. Τζεδάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης συγκάλεσαν σύσκεψη για τη δακοκτονία στο Λασίθι και την πορεία της ελαιοκαλλιέργειας. Σχετικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΤΟΛΗ.
Στο περιθώριο της σύσκεψης οι δυο Αντιπεριφερειάρχες παραχώρησαν συνέντευξη στην ΑΝΑΤΟΛΗ για αυτό το μείζον για τον κόσμο του Ν. Λασιθίου θέμα.
Ακολουθεί η συνέντευξη:
ΑΝΑΤΟΛΗ: Είστε στην Περιφέρεια Λασιθίου με σκοπό να γίνει μια σύσκεψη, επισκόπηση της κατάστασης που αφορά τη δακοκτονία από ό,τι έχουμε πληροφορηθεί. Θα μας δώσετε μια εικόνα τί συμβαίνει;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΕΔΑΚΗΣ: Προχωράει το πρόγραμμα δακοκτονίας, ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόγραμμα για την περιφέρεια Κρήτης, γιατί αφορά την ελαιοκαλλιέργεια. Ο κόσμος περιμένει φέτος από το ελαιόλαδο να πάρει μια ανάσα από το εισόδημά του. Έχει ολοκληρωθεί σχεδόν σε όλη την Κρήτη ο πρώτος ψεκασμός. Ανάλογα με τους δακοπληθυσμούς που έχουμε σε κάθε ενότητα, σε κάθε περιοχή, δίνουμε εντολή να προχωρήσουμε και στο δεύτερο ψεκασμό. Πιστεύω ότι μέχρι τώρα τα πράγματα με το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο και θεωρώ ότι θα προχωρήσουμε με τον τρόπο αυτό ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
ΑΝΑΤΟΛΗ: Μήπως πήρατε περισσότερο θάρρος από όσο θα έπρεπε λόγω των καυσώνων που επικρατούν και αφήσατε τις ελπίδες σας να λειτουργήσει η φύση; Υπάρχει καθυστέρηση και κάποιοι ισχυρίζονται ότι καθυστερήσατε καταρχήν στον πρώτο ψεκασμό.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πάντα, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι υψηλές θερμοκρασίες δεν υπάρχει λόγος να προχωράμε σε ψεκασμό. Νομίζω ότι και οι τομεάρχες και οι δακοπαγίδες μπήκαν σε εύλογο χρόνο και ανάλογα με τους πληθυσμούς δόθηκε εντολή σε κάθε περιοχή να ψεκάσουν. Είναι προφανές ότι δεν πρέπει να είναι πάντα απέναντί μας οι καιρικές συνθήκες, καμιά φορά πρέπει να τις έχουμε και συμμάχους.
ΑΝΑΤΟΛΗ: Μια εικόνα για το φετινό συνολικά πρόγραμμα χρηματοδότησης; Αν έχουν συμπληρωθεί έγκαιρα όλες οι προσλήψεις, αν όλες οι περιφερειακές ενότητες είναι έτοιμες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το πρόγραμμα των εργολάβων είναι τριετές και διανύουμε το δεύτερο έτος, οπότε εργολάβους είχαμε από την πρώτη στιγμή. Το θέμα των φαρμάκων: ολοκληρώνεται και ο διαγωνισμός των φαρμάκων, οπότε θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε ένα μέσο όρο πέντε ψεκασμών ανά περιφερειακή ενότητα, που νομίζω ότι είναι ένας ικανός αριθμός προκειμένου να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στην δακοκτονία.
Ως προς την παρακολούθηση, αν γίνονται οι ψεκασμοί, όπως θα έπρεπε να γίνουν για να έχουνε και αποτελέσματα, υπάρχει σύστημα καταγραφής, παρακολούθησης των εργολάβων, των συνεργείων.
Όλο αυτό το πρόγραμμα γίνεται μέσα από μια διαχρονική συνεργασία. Και με τα στελέχη των υπηρεσιών μας πραγματικά καταβάλλουμε μια μεγάλη προσπάθεια και με τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα, τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, από το οποίο παρακολουθούνται οι εργολάβοι, οι κινήσεις οι οποίες κάνουν απ’ όπου περνάνε και ψεκάζουνε με τα GPS τα οποία υπάρχουν και την πλατφόρμα η οποία παρακολουθείται online. Οπότε νομίζω ότι με τον τρόπο αυτό γίνεται μια σωστή δουλειά στο θέμα της δακοκτονίας.
Οφείλω να πω όμως ότι κάθε πολίτης, κάθε παραγωγός πρέπει να είναι ενεργός σε όλη αυτή την προσπάθεια. Πρέπει να είναι ενεργοί και οι Δήμοι μας. Ενημερώνονται όλοι κάθε πότε γίνεται δακοκτονία και βεβαίως όπου υπάρχει πρόβλημα ή όπου νομίζει κανείς ότι δεν έγινε σωστά κάτι, είναι καλό να το πει στις υπηρεσίες μας, ώστε να δράσουμε αμέσως.
Η εικόνα είναι ανάλογα με την περιοχή
ΑΝΑΤΟΛΗ: Και μια εικόνα για τη φετινή παραγωγή. Οι παραγωγοί εμφανίζονται πολύ απογοητευμένοι από την εξέλιξη της ελαιοκαλλιέργειας φέτος, της απόδοσης μάλλον των ελαιόδεντρων.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από την πληροφόρηση που έχουμε ως τώρα είναι ανάλογα την περιοχή, αλλού υπάρχει μια μεσαία βεντέμα – ας το πούμε έτσι – αλλού είναι λιγότερο του μισού, αλλού είναι γύρω στο 60-70%. Σίγουρα είναι μια χρονιά καλύτερη από πέρσι, αλλά όχι το προσδοκώμενο στην αρχή της σεζόν. Ευελπιστούμε τουλάχιστον ο καρπός που είναι στα δέντρα τώρα να μπορέσουνε να εξελιχθούν οι καιρικές συνθήκες έτσι, ώστε να καταλήξουμε να βγάλουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα οι παραγωγοί μας, που αποτελεί μια μεγάλη ανάσα για αυτούς.
ΑΝΑΤΟΛΗ: Από τις μέχρι σήμερα ενδείξεις και τις προγνώσεις τι μπορεί να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες. Ελπίζετε πραγματικά ότι θα υπάρχει θετική εξέλιξη και για αυτή την αναρτημένη παραγωγή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ευελπιστούμε και ελπίζουμε και στις καιρικές συνθήκες. Ξέρετε, η κλιματική αλλαγή είναι ένας παράγοντας ο οποίος έχει μπει για τα καλά μέσα στη ζωή μας, στην παραγωγή μας, που επηρεάζει και την ποιότητα των προϊόντων και την ποσότητα της παραγωγής. Αυτές οι εναλλακτικές απότομες εναλλαγές του καιρού, των θερμοκρασιών, της υγρασίας, είναι παράγοντες που δεν ξέρουμε κατά πόσο θα επηρεάσουν την παραγωγή μας. Θέλω να πιστεύω όμως ότι είμαστε σε ένα σημείο τέτοιο που να εξελιχθεί μια καλή χρονιά φέτος. Θα έλεγα δεν μπορούμε να την πούμε ούτε πολύ καλή, ούτε άσχημη, μια καλή χρονιά, πολύ καλύτερη από την περσινή ώστε όπως είπαμε να είναι ένα ικανοποιητικό εισόδημα για τους παραγωγούς.
Με ταχύτητα για το δεύτερο ψεκασμό
Κατόπιν ο κ. Ανδρουλάκης ευχαρίστησε τον κ. Τζεδάκη και την Περιφέρεια για τη στήριξη και αναφέρθηκε στα όσα διημείφθησαν.
Τον κ. Ανδρουλάκη ρωτήσαμε:
ΑΝΑΤΟΛΗ: Έχετε τον συνάδελφο φιλοξενούμενο στον Άγιο Νικόλαο. Θέλαμε και μια εικόνα δική σας. Πώς ενημερώσατε τον Αντιπεριφερειάρχη τον αρμόδιο για τον πρωτογενή τομέα για κάποια θέματα που αφορούν το Λασίθι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω τον κύριο Τζεδάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και τον Σταύρο Αρναουτάκη, για έναν συντονισμό που έχουν αναλάβει σε ένα δύσκολο εγχείρημα, όπως ξέρετε και εσείς, αλλά και οι συμπολίτες μας και οι αγρότες μας που είναι η διαδικασία για την καταπολέμηση του δάκου στην αγροτική οικονομία και στην περιοχή της Κρήτης.
Αλλά τα ζητήματα για τα οποία είχαμε το χρόνο μόλις πριν να συζητήσουμε με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, αφορούσαν την πορεία της δακοκτονίας. Τί συμπεράσματα θα προκύψουν; Θα τα δούμε στην πορεία της συνάντησης, μιας που οι υπεύθυνοι των τμημάτων σε όλη την περιφερειακή ενότητα Λασιθίου θα μας ενημερώσουν για την πορεία και τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν.
Εμείς είμαστε εδώ για να δίνουμε τις λύσεις και όπως ανέφερε και ο κύριος Τζεδάκης έχουν προχωρήσει πλήρως στον πρώτο ψεκασμό. Έχουμε δώσει και τις διαδικασίες όλες όσες χρειάζονται για να είναι και τα φάρμακα έγκαιρα στη θέση τους και να τα έχουν οι υπάλληλοι για να προχωρήσουν στους ψεκασμούς. Είμαστε σε ταχύτατη εξέλιξη για να πάμε στον δεύτερο ψεκασμό. Αλλά αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η παρατεταμένη λειψυδρία στην περιοχή του Λασιθίου, που είναι ένα ζήτημα το οποίο το βάζουμε επάνω στο τραπέζι για να το διαχειριστούμε και αυτό το οποίο εμείς λέμε από τη δική μας μεριά ότι όλοι και μαζί με τους δήμους και με τους αρμόδιους, δηλαδή με τους ΤΟΕΒ και με τις αντίστοιχες εταιρείες, επιχειρήσεις που έχουν οι Δήμοι από την περιφερειακή ενότητα Λασιθίου να κάνουν και το σχεδιασμό σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για τη διαχείριση του νερού και νέα έργα, στα οποία θα πρέπει να επενδύσουν. Σε όλα αυτά τα νέα έργα τα οποία σχεδιάζει η περιφερειακή ενότητα Λασιθίου για τα αποθέματα του νερού και τη διαχείριση των αποθεμάτων νερού, η Περιφερειακή Ενότητα, η Περιφέρεια Κρήτης ο κ. Τζεδάκης, αλλά και ο κ. Αρναουτάκης είναι δίπλα μας και αρωγοί στην προσπάθεια την οποία κάνουμε, από εδώ από την περιφέρεια Λασιθίου.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ