Η ελληνική αμυντική βιομηχανία στο προσκήνιο

Το νέο δόγμα Δένδια για πρωταγωνιστικό ρόλο των ελληνικών εταιρειών εφαρμόζεται στην πράξη.

Hαπόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί δυναμικά ο ρόλος των ελληνικών εταιρειών άμυνας, καθώς, όπως είπε, «πρέπει να σταματήσει η Ελλάδα να ψωνίζει μόνο από το ράφι οπλικά συστήματα και να περάσει στην ανάπτυξη προγραμμάτων αμυντικής τεχνολογίας που θα έχουν εγχώρια προστιθέμενη αξία και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας», υλοποιείται σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Από την ίδρυση και λειτουργία του ανεξάρτητου φορέα Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) έως τη στροφή σε παραγωγή καινοτόμων προϊόντων για τις Ενοπλες Δυνάμεις με παράλληλη προώθηση και υποστήριξη της έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογιών διττής χρήσης. Αλλωστε, η δέσμευση τμήματος του προϋπολογισμού των Ενόπλων Δυνάμεων αποκλειστικά για την παραγωγή ελληνικών αμυντικών προϊόντων έχει ήδη ανακοινωθεί.

Στο πλαίσιο αυτό προφανώς εντάσσονται και οι τρεις σημαντικές διαδοχικές επισκέψεις μέσα στον Ιούλιο στην IDE, την κορυφαία ελληνική εταιρεία στις επικοινωνίες και στα ηλεκτρονικά συστήματα στον αμυντικό τομέα. Η IDE συμμετέχει στην υλοποίηση σειράς ευρωπαϊκών και νατοϊκών προγραμμάτων, έχοντας δημιουργήσει μια ισχυρή τεχνολογική και βιομηχανική βάση για την ανάπτυξη της αμυντικής υποδομής της χώρας. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, μαζί με επιτελικά στελέχη, επισκέφθηκε στις 15 Ιουλίου τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κορωπί, συνοδευόμενος από τον γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔAEE) υποστράτηγο Ιωάννη Μπούρα, καθώς και από τον διευθυντή του 6ου Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, αρμόδιο για την καινοτομία και την αμυντική τεχνολογία. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της IDE Γιώργος Τρουλλινός και ανώτατα στελέχη της εταιρείας παρουσίασαν τις δραστηριότητες της εταιρείας στην ανάπτυξη και στην παραγωγή αμυντικών προϊόντων εγχώριας τεχνολογίας, στις επικοινωνίες, στην υβριδική ενέργεια, στα συστήματα ανεφοδιασμού, στα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, καθώς και στα συστήματα αεράμυνας. Ο στρατηγός Δ. Χούπης αναφέρθηκε στον ειδικό κλάδο για τα ζητήματα μετεξέλιξης, καινοτομίας και αμυντικής τεχνολογίας, τονίζοντας ότι «αποσκοπεί στην παρακολούθηση των νέων τεχνολογικών συστημάτων και εξοπλισμών και στη δυνατότητα ταχείας ενσωμάτωσής τους στις Ενοπλες Δυνάμεις».

Λίγες ημέρες νωρίτερα προηγήθηκε η επίσκεψη και ενημέρωση του διευθυντή της Διεύθυνσης Πυροβολικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, υποστρατήγου Ιωάννη Μουστάκη, και των επιτελών του, ενώ στις 29 Ιουλίου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της IDE στο Κορωπί ο διευθυντής της Διεύθυνσης Διαβιβάσεων – Ερευνας και Πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, υποστράτηγος Εμμανουήλ Τσακανιάς, με το επιτελείο του.

Είναι προφανές ότι η έμπρακτη προώθηση της στήριξης και της ανάπτυξης των μεγάλων δυνατοτήτων που διαθέτουν καινοτόμες εταιρείες με άριστα καταρτισμένο επιστημονικό-ερευνητικό προσωπικό στην Ελλάδα θα φέρει σύντομα σημαντικά οφέλη για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αλλά και για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist