Ξεκίνησαν οι εγγραφές στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας του Νομού Λασιθίου με έδρα την Ιεράπετρα, όπου το ΣΔΕ λειτουργεί πάνω από 20 χρόνια. Τα Παραρτήματα στη Σητεία και στον Άγιο Νικόλαο λειτουργούν περισσότερο από μία δεκαετία.
Οι συγκεκριμένες σχολικές δομές είναι δωρεάν και δίνουν δεύτερη ευκαιρία στην γνώση και τη μόρφωση των ενηλίκων εκπαιδευομένων, παρέχοντας τίτλο σπουδών ισότιμο με το απολυτήριο Γυμνασίου, όπως τόνισε, η Διευθύντρια ΣΔΕ Ιεράπετρας κ. Ρέα Πηγιάκη μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ.
Η περίοδος των εγγραφών ξεκίνησε στις 2 και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου. «Το ΣΔΕ απευθύνεται σε ενήλικες που έχουν τελειώσει το Δημοτικό και δεν έχουν ολοκληρώσει την φοίτηση στο Γυμνάσιο. Είναι δηλαδή Γυμνάσιο για ενήλικες και τα βασικά δικαιολογητικά που χρειάζονται για την εγγραφή είναι απολυτήριο Δημοτικού ή βεβαίωση Γυμνασίου αν κάποιος έχει φοιτήσει σε κάποια -ες τάξεις. Επίσης ταυτότητα ή διαβατήριο, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για όσους είναι γεννημένοι στην Ελλάδα.
Η φοίτηση
Η φοίτηση στο σχολείο είναι μόνο δύο χρόνια, αντί για τρία που είναι στο τυπικό Γυμνάσιο, δεδομένου ότι το ΣΔΕ απευθύνεται σε ενήλικες και το πρόγραμμα σπουδών είναι τελείως διαφορετικό. Προσαρμόζεται ανάλογα με τους εκπαιδευόμενους του σχολείου. Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι και εμπειρικά. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ύλη, αλλά διαμορφώνεται ανάλογα. Οι εκπαιδευτές έχουν εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων και είναι πιστοποιημένοι. Τα βασικά μαθήματα είναι Ελληνική Γλώσσα, Αγγλική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες, Πληροφορική, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Φυσική Αγωγή και έχουμε κι ένα κοινό μάθημα για όλες τις ειδικότητες, το project, στο οποίο όλοι οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευόμενοι και των δύο κύκλων σπουδών συμμετέχουν. Κάθε φορά διαλέγουν κάποιο θέμα, το επεξεργάζονται και στο τέλος το παρουσιάζουν στην περιοχή που μένουν. Μας ενδιαφέρει πολύ να ερχόμαστε σε επαφή με τον κόσμο της πόλης που βρίσκεται το κάθε σχολείο γιατί είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε.
Αναφερόμενη σε τυχόν ενδοιασμό που κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικά λόγος για να μην φοιτήσουν στο ΣΔΕ. «Κάποιοι μπορεί πιθανόν να σκέφτονται ότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια κι έχουν αποκοπεί από την εκπαίδευση κι ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, κάτι που όμως δεν ισχύει όπως τόνισε η κ. Πηγιάκη. Είναι ένα μικρό σχολείο και υπάρχει ένα οικογενειακό «κλίμα». Βοηθάμε και στηρίζουμε τους εκπαιδευόμενους μας. Και μπορούν να μιλήσουν με ανθρώπους που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στο ΣΔΕ που συνήθως στις μικρές μας πόλεις γνωρίζει ο ένας τον άλλον και να το διαπιστώσουν. Είναι μία ωραία και πολύ χρήσιμη εμπειρία. Ο τίτλος σπουδών που λαμβάνουν είναι ισότιμος του απολυτηρίου του Γυμνασίου που είναι υποχρεωτική εκπαίδευση. Πολλοί άνθρωποι έχουν θέμα με τις δουλειές τους πχ ανανέωση άδειας, σε ταξί, φορτηγά, κομμωτήρια κλπ., που προσπαθούν να ανανεώσουν τις άδειες αλλά δεν γίνεται γιατί τους λείπει αυτό το χαρτί.
Επίσης περισσότερο από το 90%, σχεδόν το 100% των εκπαιδευόμενων συνεχίζουν τις σπουδές τους σε Εσπερινό Λύκειο. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γενικότερα στην ζωή τους αλλά και στην εργασία τους, συν το γεγονός της απόκτησης γνώσεων. Στο ΣΔΕ επίσης θετικό είναι το γεγονός ότι υπάρχει συμβουλευτική, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας κάτι που βοηθάει πολύ τους εκπαιδευομένους. Ακόμα τα τελευταία χρόνια, η Γενική Γραμματεία δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους του ΣΔΕ να δώσουν εξετάσεις και να πάρουν πιστοποίηση στην πληροφορική (SDL) εντελώς δωρεάν.
Η εκπαιδευτική διαδικασία στο ΣΔΕ δεν έχει σχέση με την εκπαίδευση τύπου ανοίγεις ένα βιβλίο και μαθαίνεις απ’ έξω κάτι. Είναι περισσότερο εμπειρική. Αφορά ενήλικες, οι οποίοι στηρίζονται στην εμπειρία. Δεν μπορούν και δεν έχει και κάποιο νόημα να απομνημονεύσουν. Είναι εμπειρικά λοιπόν τα περισσότερα μαθήματα μας. Λαμβάνουν σημαντικές γνώσεις για τη ζωή τους.»
Η εκπαίδευση δεν περιλαμβάνει την διαδικασία των εξετάσεων. Δίδεται έμφαση στην διαδικασία εντός της τάξης, οπότε εκείνο που χρειάζεται είναι η παρακολούθηση.
Να διατηρηθούν τα ΣΔΕ
Για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας του Νομού Λασιθίου, η έδρα είναι στην Ιεράπετρα όπου δημιουργήθηκε το 2003 το ΣΔΕ. «Επειδή όμως ο Νομός μας έχει την ιδιαιτερότητα να έχει τρεις μεγάλες πόλεις που είναι πολύ μακριά η μία από την άλλη ήταν αδύνατο από τον Άγιο Νικόλαο και δη από την Σητεία να πηγαινοέρχονται εκπαιδευόμενοι, ενήλικες με δουλειές και οικογένειες. Οπότε καταβλήθηκε μεγάλος αγώνας, δημιουργήθηκε πρώτα το ΣΔΕ στην Σητεία το 2009 και έπειτα το 2013 το ΣΔΕ στον Άγιο Νικόλαο. Αυτό ήταν πολύ μεγάλη ανακούφιση για τους ανθρώπους που ήθελαν να παρακολουθήσουν το ΣΔΕ και να πάρουν το απολυτήριο Γυμνασίου. Κι έχουμε πραγματικά αρκετό κόσμο που έχει φοιτήσει και εξακολουθεί στα ΣΔΕ», τόνισε η κ. Πηγιάκη.
Ηλικιακά, οι εκπαιδευόμενοι στα ΣΔΕ είναι από 18 ετών μέχρι πολλών ετών! Ο μεγαλύτερος σε ηλικία μαθητής, ήταν ένας 82χρονος στην Ιεράπετρα ο οποίος μάλιστα συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές και στο Λύκειο. Ένα μεγάλο ποσοστό ωστόσο εκπαιδευομένων είναι ηλικίας 40 έως 50 ετών. «Άνθρωποι που ήθελαν να εξελιχθούν στις δουλειές τους. Αλλά και αρκετοί νέοι άνθρωποι γύρω στα 18, που είχαν εγκαταλείψει το σχολείο και θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους αντιλαμβανόμενοι πόσο απαραίτητο είναι αυτό», σημείωσε.
Η διαδικασία λοιπόν των εγγραφών για το σχολικό έτος 2024 -2025 στα ΣΔΕ Ιεράπετρας, Σητείας και Αγίου Νικολάου είναι σε εξέλιξη και όποιος επιθυμεί μπορεί να το πράξει. Τηλ. επικοινωνίας 6974908357 και 2842089736, καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή 6 με 8 το απόγευμα
Τα μαθήματα βάσει του κανονισμού των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας αναμένεται να ξεκινήσουν από τις αρχές έως 15 Οκτωβρίου. Αρχικά σε ότι αφορά τον Β κύκλο κι εφόσον συμπληρωθεί ο αριθμός των 12 μαθητών και ο Α κύκλος.
«Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ανταπόκριση και μαθητές, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει οπότε σιγά -σιγά τα σχολεία θα κλείσουν. Αυτό θα ήταν πολύ αρνητικό. Οπότε είναι πολύ σημαντικό όσοι θέλουν να έρθουν και να εγγραφούν αλλά και όσοι γνωρίζουν κόσμο που του είναι απαραίτητο το απολυτήριο να τους ενημερώσουν… Η λειτουργία των ΣΔΕ είναι πολύ θετική για το Νομό μας και για την κάθε πόλη. Θα ήταν πραγματικά κρίμα να κλείσει ένα σχολείο και κάποιοι που θα χρειάζονται το απολυτήριο να πρέπει να μετακινηθούν σε άλλη πόλη, κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο. Οι τοπικές κοινωνίες βοηθούν πάντα. Οι Δήμοι,οι υπηρεσίες και βέβαια τα ΜΜΕ. Αγκαλιάζουν τα σχολεία μας κι ευχαριστούμε για αυτό. Ελπίζουμε και φέτος να πάνε όλα καλά».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ