Με τέσσερα έτη μέσα στη Σχολή, φέτος για πρώτη χρονιά, και με 141 εισαχθέντες στο Α’ έτος, η Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (ΑΣΤΕΚ) βρίσκεται, για άλλη μια φορά, ενώπιον οριακών συνθηκών λειτουργίας, τόσο από στεγαστικής πλευράς όσο και από πλευράς στελέχωσης με το αναγκαίο μόνιμο, κυρίως και το κατά 50% αυξημένο σε σύγκριση με πέρυσι, έκτακτο διδακτικό προσωπικό, που ζητά φέτος η διεύθυνση της Σχολής από το Υπουργείο Τουρισμού.
Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ στις 30 Σεπτεμβρίου οι φοιτούντες στη Σχολή ολοκληρώνουν την πρακτική άσκησή τους στα ξενοδοχεία και την 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η εξεταστική περίοδος, η οποία ολοκληρώνεται στις 15. Συγχρόνως, από 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι εγγραφές των νεοεισαχθέντων, που από 132 που μπήκαν με Πανελλαδικές αυξήθηκαν με τους πρόσθετους ομογενείς/αλλογενείς από χώρες της Ε.Ε. σε 141! Είναι ο υψηλότερος αριθμός εισαχθέντων εδώ και μια 15ετία περίπου. Όταν η Σχολή στεγαζόταν στο συγκρότημα του Ξηροκάμπου οι εισαχθέντες είχαν φτάσει και τους 155, αλλά υπήρχε επαρκής χώρος!
Σημειώνεται ότι πέρυσι από τους 120 εισαχθέντες είχαν εγγραφεί 90 και απ’ αυτούς περίπου 15 άτομα για διάφορους οικογενειακούς, οικονομικούς ή άλλους λόγους δεν παρακολούθησαν. Αρκετοί πήραν αναβολή. Ο σπουδαστής που θα εγγραφεί έχει δικαίωμα αναβολής σπουδών μέχρι δύο έτη. Αν στη συνέχεια δεν επιστρέψει για να παρακολουθήσει τα μαθήματα διαγράφεται οριστικά. Αρκετοί απ’ όσους παίρνουν αναβολή, ξαναδίνουν πανελλαδικές εξετάσεις και αν δεν επιτύχουν στη σχολή που επιδιώκουν, επιστρέφουν και φοιτούν στην ΑΣΤΕΚ, όπως δείχνει η εμπειρία, είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Διευθυντής τα ΑΣΤΕΚ Γιώργος Κλεισαρχάκης.
Φοιτούν γύρω στους 350 σπουδαστές
Όπως μας είπε ο Διευθυντής, με το 4ετές πρόγραμμα που ξεκινά να υφίσταται φέτος, η ΑΣΤΕΚ θα συγκεντρώσει περί τα 350 σπουδαστές, εφόσον εγγραφούν και όλοι οι νεοεισαχθέντες. Στην περίπτωση αυτή το στεγαστικό πρόβλημα θα είναι πολύ σοβαρό. Εξ άλλου αναμένεται η επιστροφή και αρκετών που πήραν αναβολή για να δώσουν πανελλαδικές, όπως ανέφερε. Αλλά και 300 να είναι, θα υπάρξει έλλειμμα αιθουσών διδασκαλίας. Εάν εγγραφούν 130-140 νέοι σπουδαστές, τότε σίγουρα θα απαιτηθεί η χρήση επιπλέον αιθουσών εκτός του κτιρίου που έχει παραχωρήσει ο Δήμος για τη στέγαση της Σχολής.
Από νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ
Λόγω έλλειψης αιθουσών διδασκαλίας, αναγκαστικά, το ημερήσιο πρόγραμμα παράδοσης μαθημάτων θα ξεκινά από τις 8 π.μ. και διαρκεί μέχρι τις 10 μ.μ. Αυτό προκαλεί δυσφορία τόσο στους σπουδαστές όσο και στο έκτακτο διδακτικό προσωπικό, η συντριπτική πλειοψηφία του οποίου έρχεται από το Ηράκλειο… Εξ άλλου για τα εργαστήρια, το υπουργείο διαθέτει κονδύλι για ενοικίαση χώρων όπου γίνονται η εκπαίδευση για τα προγραμματισμένα Εργαστήρια της Σχολής.
Ένα άλλο σοβαρότατο πρόβλημα, που διαιωνίζει χωρίς το Υπουργείο Τουρισμού να δείχνει διάθεση να επιλύσει είναι η πλήρωση των προβλεπόμενων από το οργανόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού, 7 μονίμων θέσεων ΔΕΠ για την ΑΣΤΕΚ, από τις οποίες σήμερα είναι καλυμμένες μόνο οι 4 αλλά με την απόσπαση της κ. Σημαντηράκη στο ΕΛΜΕΠΑ, η Σχολή έχει μείνει μόνο με 3 μόνιμους καθηγητές! Η συνθήκη αυτή δυσχεραίνει δραματικά την ομαλή λειτουργία της ΑΣΤΕΚ και ουσιαστικά συνιστά και παράγοντα υποβάθμισής της, παρά τα επαγγελλόμενα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού. Δυστυχώς, το υπουργείο δεν έχει κάνει καμία προκήρυξη για την κάλυψη κάποιων θέσεων ΔΕΠ της Σχολής….
Για να καλυφθούν δε οι φετινές ανάγκες του τετραετούς προγράμματος σπουδών, ο διευθυντής της ΑΣΤΕΚ έχει ζητήσει από το υπουργείο την προκήρυξη 29 θέσεων ωρομίσθιων καθηγητών, όταν πέρυσι από τους 20 που είχε ζητήσει προσλήφθηκαν 18. Τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται η ανάληψη καθηκόντων δύο διοικητικών υπαλλήλων ΤΕ που προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ και ενός ακόμη υπαλλήλου ΠΕ. Αυτή τη στιγμή στη Γραμματεία της Σχολής υπηρετούν ορισμένοι συμβασιούχοι η παραμονή των οποίων έχει παραταθεί με δικαστική απόφαση και η εξέλιξη σε ό,τι τους αφορά, είναι άγνωστη.
Μεγάλες προκλήσεις
Η ΑΣΤΕΚ βρίσκεται για άλλη μια φορά σε μια καμπή, με μεγάλες προκλήσεις. Για άλλη μια φορά διαπιστώνεται η ολιγωρία του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο αποφεύγει να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα που σχετίζονται με την οριστική επίλυση του στεγαστικού ζητήματος και της στελέχωσης της Σχολής- δύο βασικούς παράγοντες που στρεσάρουν τόσο το διοικητικό και διδακτικό προσωπικό όσο και τους σπουδαστές, ενώ παράλληλα συνιστούν παράγοντες υποβάθμισης μιας σχολής που σε διαφορετικές περιστάσεις, θα μπορούσε να αποτελέσει κόσμημα για την τουριστική εκπαίδευση στη χώρα μας και με μια εντελώς άλλη δυναμική ανάπτυξης και παραγωγής έργου.
Γιατί μέχρι σήμερα, η ΑΣΤΕΚ εξακολουθεί να επιτελεί το ρόλο της, παράγοντας άξια στελέχη για την τουριστική βιομηχανία της χώρας μας, βασιζόμενη κυρίως στο φιλότιμο όσων εργάζονται εκεί, στην υπομονή, τη φιλοδοξία των σπουδαστών και τη στήριξη των οικογενειών τους, καθώς και στο αγκάλιασμα της τοπικής κοινωνίας μέσω της στήριξης που παρέχει ο Δήμος, για να εξακολουθεί να λειτουργεί η Σχολή φιλοξενούμενη στο δημοτικό κτίριο.
Χρειάζεται όμως κάποτε η πολιτεία να τηρήσει όσα εξαγγέλλει και όσα έχει κατά καιρούς υποσχεθεί, ώστε η Σχολή να αποκτήσει τις συνθήκες λειτουργίας που υπαγορεύουν τα σύγχρονα πρότυπα εκπαίδευσης, τη θέση που δικαιούται στον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας, αν πραγματικά εννοεί ότι δίνει το βάρος που οφείλει, για μια ουσιαστικά αναβαθμισμένη τουριστική εκπαίδευση στη χώρα!
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ