Πιθανότατα χωρίς εισιτήριο θα εξακολουθήσει να λειτουργεί η Αστική Συγκοινωνία στον Άγιο Νικόλαο, εν όψει της υπογραφής νέας σύμβασης ανάθεσης του έργου από το Δήμο στο ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου, για άλλον ένα χρόνο. Η αρχική σύμβαση ήταν διάρκειας 1 έτους με δυνατότητα επέκτασης ένα επιπλέον 6μηνο, και έληξε την Δευτέρα.
Η λειτουργία Αστικής Συγκοινωνίας στην πόλη και μάλιστα με δωρεάν εισιτήριο, ήταν ένα εγχείρημα που κατά γενική ομολογία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Στη διάρκεια της λειτουργίας της, κάτοικοι και επισκέπτες κάθε ηλικίας αξιοποίησαν αυτή την υπηρεσία που παρείχε ο Δήμος.
Στην προτίμηση που έδειξε ο κόσμος για τη χρήση του αστικού λεωφορείου για τη μετακίνησή του μέσα στην πόλη συνέβαλε επίσης η αξιοπιστία που επέδειξε το ΚΤΕΛ, με την πιστή τήρηση του ωραρίου, ώστε χωρίς αισθητές αποκλίσεις το λεωφορείο να περνά ακριβώς κάθε μισή ώρα από κάθε στάση. Ιδιαίτερα δημοφιλές ήταν το αστικό λεωφορείο και στους τουρίστες. Ειδικά όσοι έφθαναν στον Άγιο Νικόλαο με το υπεραστικό λεωφορείο, ρωτούσαν πώς θα πάνε στο κέντρο και οι υπάλληλοι του ΚΤΕΛ τους ενημέρωναν για τα δωρεάν δρομολόγια του αστικού, το οποίο χρησιμοποιούσαν με ικανοποίηση για τη διευκόλυνση αυτή.
Η Αστική Συγκοινωνία ξεκίνησε πριν 1,5 χρόνο περίπου (1-4-2023), πραγματοποιώντας ένα βασικό κυκλικό δρομολόγιο 7 χιλιομέτρων. Η διαδρομή αυτή με αφετηρία το σταθμό του ΚΤΕΛ συνέχιζε στις οδούς: Επιμενίδου, Κριτσάς, Κ. Καραμανλή, κυκλικός κόμβος Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου, Κ. Καραμανλή (επιστροφή), Λατούς, Ακτή Νεάρχου (μαρίνα), Σ. Βενιζέλου, Ρ. Κουνδούρου, Μ. Σφακιανάκη, Ακτή παπά Νικ. Παγκάλου (Κιτροπλατεία), Ακτή Θεμιστοκλέους, Ακτή Ι. Κουνδούρου (λιμάνι), Κων. Παλαιολόγου, Α. Παπανδρέου, Γνώσεως, Μίνωος, περιφερειακή οδός Αγίου Νικολάου -Ελούντας και τέρμα στο σταθμό ΚΤΕΛ.
Το ότι ο Δήμος σκοπεύει να υπογράψει νέα σύμβαση ανάθεσης της Αστικής Συγκοινωνίας επιβεβαίωσε ο Δήμαρχος Μαν. Μενεγάκης. Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ, ενδεχομένως το δρομολόγιο να εμπλουτιστεί.
Εξετάζεται το ενδεχόμενο και δεύτερου δρομολογίου, χωρίς ακόμη να έχει προσδιοριστεί ο χρόνος που θα λειτουργήσει δεύτερη γραμμή, αν δηλαδή θα προστεθεί κατά τη χειμερινή περίοδο ή θα περιοριστεί στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, από άνοιξη ως φθινόπωρο.
Δωρεάν
Στην ερώτηση, αν η δημοτική αρχή σκοπεύει στο εξής να επιβάλει εισιτήριο για τη χρήση του αστικού λεωφορείου, μετά τη λειτουργία και της δεύτερης γραμμής, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην ΑΝΑΤΟΛΗ τον περασμένο Ιούνιο, ο κ. Μενεγάκης δήλωσε: «…προς το παρόν, χωρίς εισιτήριο».
Η Αστική Συγκοινωνία δεν είναι μια «φτηνή» υπόθεση, κοστίζει στο Δήμο αρκετά χρήματα, είχε δηλώσει ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι μόνο η μία γραμμή αστικού λεωφορείου, που λειτουργεί σήμερα στον Άγιο Νικόλαο, κοστίζει περί τις 200 χιλιάδες ευρώ ετησίως –δαπάνη που καλύπτεται από ίδιους πόρους του Δήμου.
Στην επικοινωνία που είχαμε με τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου, ο κ. Νικ. Καρπαθιωτάκης είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ, ότι εισηγείται στο Δήμο να μην επιβληθεί εισιτήριο, γιατί θεωρεί ότι ο βασικός λόγος καθιέρωσης της χρήσης της από το πλατύ κοινό, ήταν η δωρεάν χρήση της.
Στην ερώτηση, αν μπορεί να επηρεάσει τη χρήση της Αστικής Συγκοινωνίας μια ενδεχόμενη επιβολή έστω και μικρού εισιτηρίου 0,50 ή 1 ευρώ, ο κ. Καρπαθιωτάκης είπε: «Σίγουρα θα επηρεάσει. Επιπλέον, όμως, δεν είναι εφικτό υπό τις συνθήκες λειτουργίας της Αστικής στον Άγιο Νικόλαο, η έκδοση και ακύρωση εισιτηρίου από τον οδηγό του λεωφορείου. Τα λεωφορεία είναι αστικού τύπου με δύο πόρτες, αλλά δεν μπορεί ο οδηγός που είναι απομονωμένος στη θέση του μπροστά, να γυρίσει και να κάνει ακύρωση ή να πουλά εισιτήρια… Εφόσον απασχοληθεί 1-2 λεπτά με διάθεση και ακύρωση εισιτηρίων ο οδηγός, το πρόγραμμα του δρομολογίου θα εκτροχιαστεί».
Στην ερώτηση, αν θα μπορούσαν να τοποθετηθούν αυτόματα ακυρωτικά μηχανήματα μέσα στο λεωφορείο, ο κ. Καρπαθιωτάκης είπε ότι στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να λειτουργήσει με έκδοση μαγνητικών καρτών και φυσικά να προσληφθούν και ελεγκτές, οι οποίοι θα πρέπει να ελέγχουν αν οι επιβάτες που εισέρχονται διαθέτουν κάρτα και την «χτυπούν» στο μηχάνημα ή ακυρώνουν το εισιτήριο εισερχόμενοι. Αυτό σημαίνει προσλήψεις περισσότερων ατόμων, άρα και πιο δαπανηρό έργο. Εφόσον εκδοθούν εισιτήρια θα πρέπει να διατεθούν σε ένα ευρύ δίκτυο σημείων διάθεσης στο κοινό απ’ όπου θα τα αγοράζει, είπε ο αντιπρόεδρος του ΚΤΕΛ.
«Η Αστική Συγκοινωνία πέτυχε 100% και οι δημότες έχουν πλέον εξοικειωθεί με τη χρήση αστικού λεωφορείου στις καθημερινές μετακινήσεις τους και το ζητούν. Τα αστικά λεωφορεία στον 1,5 χρόνο λειτουργίας έκαναν πάνω από 15 χιλιάδες κύκλους, με σταθερή ροή και ακρίβεια στο πρόγραμμά της, χωρίς αποκλίσεις, γεγονός που εξυπηρετεί το κοινό στη χρήση τους», τόνισε.
Πρόταση για τον παραλιακό
Ρωτήσαμε επίσης τον κ. Καρπαθιωτάκη για την πρόταση που έχει καταθέσει το ΚΤΕΛ για διεύρυνση της ισχύουσας διαδρομής. Απάντησε: «Ο κύκλος θα παραμείνει ο ίδιος, απλά το τετράμηνο της θερινής περιόδου, πρότεινα να συμπεριλάβομε ένα δεύτερο κύκλο με τον παραλιακό δρόμο και περιμένω απάντηση από το Δήμο. Η δεύτερη αυτή γραμμή θα ξεκινά από το Σταθμό ΚΤΕΛ προς Ξηρόκαμπο, ιερό ναό Αγίου Αντωνίου θα κατεβαίνει τη Μίνωος, θα διασχίζει τον παραλιακό και θα ανεβαίνει την Κ. Παλαιολόγου και θα επιστρέφει στο ΚΤΕΛ.
Τον ρωτήσαμε, αν το ΚΤΕΛ θα χρειαστεί να προμηθευτεί επιπλέον λεωφορεία για τη δεύτερη γραμμή, Είπε ότι για την μία μόνο γραμμή που λειτουργεί σήμερα χρησιμοποιούνται τρία μικρά λεωφορεία. Αν προστεθεί και δεύτερη γραμμή, θα προστεθούν τουλάχιστον άλλα δύο. Θα αποφασίσει η εταιρεία.
Τέλος, ρωτήσαμε πως επηρέασε ο Δακτύλιος την Αστική Συγκοινωνία. Είπε ότι δεν επηρέασε, αντιθέτως, η Αστική Συγκοινωνία είναι απολύτως συμβατή με τη λειτουργία των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας, αφού διευκολύνει τους χρήστες ΙΧ να το σταθμεύουν εκτός κέντρου και να χρησιμοποιούν στη συνέχεια το αστικό λεωφορείο για να προσεγγίσουν κεντρικά σημεία της πόλεως. Όσον αφορά το κυκλοφοριακό πρόβλημα, ο κ. Καρπαθιωτάκης είπε ότι δεν υπήρξε πρόβλημα ούτε έγινε αιτία καθυστέρησης των δρομολογίων.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ