Την Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας παρουσίασε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, μέσα από τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα που διενήργησε η εταιρεία ερευνών Marc, για τις διατροφικές συνήθειες που έχουν τα ελληνόπουλα.
Η υπουργός επεσήμανε πως οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για την Εθνική Δράση στο https://paxisarkiakaipaidi.gov.gr, και σύντομα μέσω μιας νέας υπηρεσίας app, όπου γονείς, παιδιά και έφηβοι θα μπορούν να κάνουν σχεδιασμένα βήματα προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Όπως δήλωσε η υπουργός, «για εμάς, τα παιδιά πρέπει να έχουν κάθε εφόδιο για υγιεινό τρόπο διατροφής και για άθληση, και για αυτόν το λόγο προχωράμε σε αυτήν τη δράση. Οι γονείς, επίσης, είναι απαραίτητο να ενημερωθούν σωστά για το ζήτημα της Παιδικής Παχυσαρκίας, να αναγνωρίζουν τα σημάδια της καθώς επίσης και τις επιπτώσεις της και τα προβλήματα που προκαλεί και που μπορεί να μην τα φαντάζονται καν. Έχοντας καταπολεμήσει ως παιδί ζητήματα αυξημένου βάρους, αντιλαμβάνομαι απολύτως τους παράγοντες και το περιβάλλον που προκαλούν παχυσαρκία. Θέλω να τους αλλάξουμε, σε συντονισμό με γονείς, εκπαιδευτικούς, φορείς και οργανισμούς. Μπορούμε. Σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθούν επιμέρους δράσεις για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας με εργαλεία φιλικά και αποτελεσματικά. Τα παιδιά μας πρέπει να μεγαλώνουν ως υγιή άτομα που θα ζήσουν περισσότερο και πιο ποιοτικά, και αυτό αφορά όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις».
Η Εθνική Δράση για την αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της Παιδικής Παχυσαρκίας μέσω της προώθησης και υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών και σωματικής άσκησης. Είναι το πρώτο πρόγραμμα που υλοποιείται σε όλη την επικράτεια, καλύπτοντας τις ανάγκες των παιδιών ηλικίας 0-17 ετών. Παρέχοντας πολύτιμη βοήθεια σε αυτά και τις οικογένειές τους σε όλα τα επίπεδα -όπως, ενδεικτικά, δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγους, παρακολούθηση από γιατρούς, συμβουλές προς εκπαιδευτικούς, δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες.
Το καλό παράδειγμα της Παιδιατρικής
Με αφορμή την εξέλιξη αυτή ζητήσαμε από την Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Αργυρώ Μανιουδάκη – Νικολαράκη, να μας ενημερώσει αν στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Υπουργείου Υγείας υπάρχει κάποια συνεργασία με τα δευτεροβάθμια νοσοκομεία και τους παιδιάτρους στο δημόσιο σύστημα υγείας, προκειμένου να διαμορφώσουν τα παιδιά υγιεινές συνήθειες ή να καταγραφούν προβλήματα που υπάρχουν από τις συνήθειες που έχουν μέχρι τώρα.
«Εμείς δεν έχουμε ως δευτεροβάθμιο νοσοκομείο κληθεί σε κάποια πρωτοβουλία ή δράση σε σχέση με τα θέματα που αφορούν την παιδική παχυσαρκία. Δεν αποκλείεται να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση σε επίπεδο πανεπιστημιακών νοσοκομείων», μας απαντά η παιδίατρος στο σχετικό ερώτημα. Αν και η ίδια διαπιστώνει από την πρώτη πληροφόρηση πως δεν πρόκειται για πρόγραμμα που αξιοποιεί τον ιατρικό κόσμο, επισημαίνει ότι είναι σημαντική η ολοκληρωμένη ενημέρωση και γνώση γονέων και μαθητών για την παχυσαρκία και πως αντιμετωπίζεται, «με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου που γίνεται συνήθεια για τα παιδιά και αποδίδει πραγματικά». Όπως αναφέρει η κα Μανιουδάκη «σε μια περιοχή σαν τον Άγιο Νικόλαο, η βόλτα του παιδιού με το σκυλί του ασφαλώς και είναι ευχάριστη άσκηση και συνήθεια, όπως και μια σειρά άλλα πράγματα που το βοηθούν».
Είναι ωστόσο σημαντικό να επισημανθεί ότι θα μπορούσαν τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας που διαθέτουν παιδιάτρους, να δημιουργήσουν με άκρως αποτελεσματικό τρόπο μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη βάση δεδομένων με ανάλυση των πραγματικών στοιχείων που αφορούν την παιδική παχυσαρκία, τηρώντας το ατομικό δελτίο υγείας μαθητή με μεγάλη προσοχή. Κάτι που έχει συμβεί στον Άγιο Νικόλαο, κατά το παρελθόν παρέχοντας πραγματικά δεδομένα για το φαινόμενο παχυσαρκίας αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τα νεαρά παιδιά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πρόληψη, όταν ο παιδίατρος -κάθε φορά που πάει το παιδί στο νοσοκομείο- αξιοποιεί την ευκαιρία αφού υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις φορές που συναντά το ίδιο παιδί μέχρι την ενηλικίωσή του (Νηπιαγωγείο, Πρώτη και Τετάρτη Δημοτικού, πρώτη Γυμνασίου και πρώτη Λυκείου). Και μπορεί να κάνει μέτρηση, ζύγιση, αν διαπιστώσει αν υπάρχει αρτηριακή πίεση ή οποιοδήποτε άλλο προβληματικό δεδομένο υγείας.
Άλλωστε, μέσα από ένα τέτοιο καλό ιστορικό που τήρησε η Παιδιατρική Κλινική του ΓΝΑΝ προέκυψαν εξαιρετικά ενδιαφέροντα δεδομένα που έχει παρουσιάσει η ΑΝΑΤΟΛΗ με δείκτες που έδειξαν μεγάλο κίνδυνο χοληστερίνης στους μαθητές και με δείγμα που έφτασε τα 1.400 παιδιά!
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ