Ο κυκλώνας Μίλτον φτάνει στη Φλόριντα: «Αν δεν φύγετε θα πεθάνετε» – Μαζική έξοδος από τις πόλεις

O Μίλτον αναμένεται ότι θα φτάσει στις ακτές της Φλόριντα αργά το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) ως επικίνδυνος κυκλώνας, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC).

Οκυκλώνας Μίλτον βρίσκεται σε απόσταση περίπου 650 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Τάμπα στη Φλόριντα με ανέμους ταχύτητας 260 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε το NHC με έδρα το Μαϊάμι.

Ο Μίλτον ενισχύθηκε ξανά σε κυκλώνα κατηγορίας 5 – το ανώτατο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον – και προβλέπεται να φθάσει στη δυτική ακτή της Φλόριντα το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC).

Οι Αρχές των περιοχών της Φλόριντα που αναμένεται να βρεθούν από τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στο έλεος του κυκλώνα απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις, ενώ εκατομμύρια κάτοικοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

Ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις δήλωσε ότι η Φλόριντα έχει ετοιμάσει δεκάδες καταφύγια για να βοηθήσει στη στέγαση των κατοίκων που έμειναν αποκλεισμένοι από την καταιγίδα ενώ η Δήμαρχος της Τάμπα προειδοποίησε πως «αν οι κάτοικοι επιλέξουν να μείνουν δεν θα επιζήσουν».

Μιλώντας στο CNN η δήμαρχος της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, απευθυνώμενη στους κατοίκους της πόλης τόνισε: «Αν επιλέξετε να μείνετε σε κάποια από τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε».

Εν τω μεταξύ, το NHC ανακοίνωσε πως ένας άλλος κυκλώνας, ο Λέσλι, εντοπίζεται 2.400 χιλιόμετρα δυτικά του Πράσινου Ακρωτηρίου με ανέμους που φθάνουν τα 120 χλμ/ώρα.

Συναγερμός και στο Μεξικό

Σε συναγερμό βρίσκονται και στο Μεξικό, με τουρίστες και κατοίκους να απομακρύνονται για να σωθούν και την πρόεδρο της χώρας να καλεί τον λαό να ψάξει ασφαλές καταφύγιο. Πρόκειται για την ισχυρότερη καταιγίδα ολόκληρου του πλανήτη για τη φετινή χρονιά, με την ταχύτητα των ανέμων να ξεπερνά τα 275 χλμ./ ανά ώρα.

Το μεγαλύτερο θέμα, αυτή τη φορά είναι ο άνεμος, που θα πνέει πολύ κοντά μας, ανεμπόδιστα πάνω μας. Όπως βλέπετε γύρω, πολλοί άνθρωποι έχουν αφήσει ένα σωρό πράγματα στις αυλές τους, όλα αυτά θα τα πάρει ο αέρας και θα τα μεταφέρει στο δρόμο και θα χτυπήσει ποιος ξέρει ποιον, λέει κάτοικος της Φλόριντας.

O πολύ δημοφιλής τοπικός μετεωρολόγος Τζον Μοράλες με τρεμάμενη φωνή έδινε την πρόβλεψή του για τον αέρα. «Είναι ένας απίστευτος, απίστευτος τυφώνας. Έχει πέσει 50 μιλιμπάρ σε 10 ώρες. Ζητώ συγγνώμη. Είναι απλά φρικτό».

Μπάιντεν σε κατοίκους της Φλόριντα: «Απομακρυνθείτε τώρα»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε σήμερα έκκληση στους πολίτες που έχουν λάβει εντολές εκκένωσης προτού ο κυκλώνας Μίλτον αφιχθεί στη Φλόριντα να «απομακρυνθούν τώρα», λέγοντας πως είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

«Θα μπορούσε να είναι η χειρότερη καταιγίδα που θα πλήξει τη Φλόριντα για πάνω από έναν αιώνα και Θεού θέλοντος δεν θα είναι, όμως έτσι μοιάζει αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Μπάιντεν, στο περιθώριο μιας συνάντησης με συμβούλους στον Λευκό Οίκο, με επίκεντρο τις προετοιμασίες ενόψει της κακοκαιρίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε πως ενέκρινε τους συναγερμούς που κήρυξαν οι αρχές στη Φλόριντα πριν από την άφιξη του κυκλώνα και ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μεριμνήσουν για τις εκκενώσεις και να μην προχωρήσουν σε ανατιμήσεις.

Καθηλωτικό βίντεο ενός αστροναύτη με τον κυκλώνα από το διάστημα

Εικόνες που καθηλώνουν δημοσίευσε ένας αστροναύτης της NASA, που έβγαλε βίντεο πάνω από το «μάτι» του κυκλώνα Milton, ο οποίος θα χτυπήσει Μεξικό και Φλόριντα.

Ένα  time-lapse βίντεο δείχνει την τεράστια καταιγίδα να κατευθύνεται προς τον Κόλπο του Μεξικού και τη Φλόριντα των ΗΠΑ. Ο Matthew Dominick, αστροναύτης για λόγο της NASA, ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο X τα εντυπωσιακά πλάνα από το φαινόμενο του κυκλώνα Milton.

Ο Μάθιου Ντόμινικ βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και υποσχέθηκε ότι θα τραβήξει αρκετές εικόνες από ένα συγκεκριμένο παράθυρο, όπως και έκανε.
www.real.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist