Στο Νομό Ηρακλείου μεταθέτει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης τη δράση του συνεργείου κατεδαφίσεων σε εκτέλεση των αμετάκλητων πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών επί αιγιαλού κλπ., ύστερα από την παύση που μεσολάβησε για την «ειρηνική» ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου.
Την περασμένη μάλιστα εβδομάδα η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης συγκάλεσε σύσκεψη με τους εκπροσώπους των κατά τόπους Κτηματικών Υπηρεσιών απ’ όλους τους νομούς της Κρήτης, όπου εξέτασαν θέματα σχετικά με τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν.
Όπως εξήγησε η κ. Κοζυράκη, στο μεσοδιάστημα από τις τελευταίες επιχειρήσεις κατεδαφίσεων έχει επέλθει νομοθετική μεταβολή της διαδικασίας. Συγκεκριμένα στις περιπτώσεις που αφορά κυρίως καταστήματα σε λειτουργία και στο παράνομο λειτουργούν, αυθαίρετο – προς κατεδάφιση- τμήμα που υπάρχουν κινητά στοιχεία (π.χ. τραπεζοκαθίσματα κλπ.), γίνεται από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου η προβλεπόμενη από το νόμο πράξη άμεσης απομάκρυνσης των κινητών αυτών στοιχείων. Στη συνέχεια ο Δήμος απομακρύνει τα κινητά στοιχεία και μαζί με την Αστυνομία σφραγίζει το τμήμα αυτό, τοποθετώντας και μια κόκκινη ταινία γύρω-γύρω από τον υπό κατεδάφιση χώρο.
Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις καταστημάτων που είναι νόμιμα, αλλά έχουν επεκταθεί παράνομα σε ένα κομμάτι εγκαθιστώντας αυθαίρετες κατασκευές, για τις οποίες έχει εκδοθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης.
Έτσι, όπως είπε η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, παύει το φαινόμενο να εμφανίζεται η μπουλντόζα του εργολάβου, ο οποίος έχει αναλάβει την εκτέλεση των πρωτοκόλλων και να καλείται να αρχίζει να κατεδαφίζει κατάστημα σε λειτουργία. Με την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων του καταστήματος, την οριοθέτηση και σφράγιση του παράνομου τμήματος, διευκολύνεται πλέον η διαδικασία.
Αργότερα στο Ν. Λασιθίου
Στην ερώτηση, πότε αναμένεται να επανεμφανιστεί ο εργολάβος για την εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων στο Λασίθι, η κ. Κοζυράκη είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι άμεσα ξεκινούν οι κατεδαφίσεις στα νότια του Νομού Ηρακλείου και θα ακολουθήσουν κατεδαφίσεις στα βόρεια.
Στην παρατήρησή μας, πώς συνέβη, όταν -ως γνωστόν- μέχρι σήμερα στον προγραμματισμό που γινόταν ο Νομός Λασιθίου είχε κάθε φορά προτεραιότητα, με το επιχείρημα ότι συγκέντρωνε τον μεγαλύτερο αριθμό των προς εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων επί αιγιαλού, η κ. Κοζυράκη είπε:
«Δεν επιχειρούμε στο Λασίθι, τώρα. Ξεκινάμε τώρα στα νότια του Ν. Ηρακλείου. Φύγαμε από ‘σας εκεί, γιατί όλοι όσοι είχαν πρωτόκολλα στην Ελούντα και κάποιοι από την παραλιακή ζώνη της Ιεράπετρας είχαν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, η εκδίκαση των οποίων αναμένεται στο επόμενο χρονικό διάστημα – Οκτώβριο, Νοέμβριο… Φύγαμε λοιπόν από εκεί, γιατί δεν έχει νόημα να επιχειρεί ο εργολάβος ενδιάμεσα, σε έναν που δεν έχει κάνει ασφαλιστικά μέτρα και να παρακάμπτει το διπλανό που έχει κάνει… Γιατί κάτι τέτοιο, πέραν του ότι είναι αντιοικονομικό, δε συνάδει και με τη χρηστή διοίκηση», είπε η Γραμματέας.
Στην Ιεράπετρα
Αναφερόμενη στην περίπτωση του παραλιακού μετώπου της Ιεράπετρας σε σχέση με τη διαδικασία εξομοίωσης της παραλίας στο σύνολό της με χερσαία λιμενική ζώνη και τη μελέτη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, η κ. Κοζυράκη τόνισε ότι σε σύσκεψη που έγινε πρόσφατα για το θέμα αυτό, στο Ηράκλειο, «έγινε σαφές και κατανοητό από τους εμπλεκόμενους, ότι για όλα, το προαπαιτούμενο βήμα είναι η κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών. Δηλαδή δεν επιτρέπεται να γίνει ούτε εξομοίωση χερσαίας ζώνης, ούτε κατάθεση και έγκριση μελέτης ανάπλασης, αν δεν φύγουν πριν τα ιδιωτικά αυθαίρετα. Είναι προϋπόθεση από το νόμο, για κάθε επόμενη διαδικασία. Πιστεύω ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες έγιναν κοινωνοί αυτών των πραγμάτων και όταν θα είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν είτε την εξομοίωση της χερσαίας ζώνης είτε την υποβολή προς έγκριση της μελέτης, να έχουν κάνει τα προαπαιτούμενα», δήλωσε.
Κλείνοντας, η κ. Κοζυράκη εκφράζοντας, όπως είπε, την προσωπική άποψή της, επί της προσφυγής των αυθαιρετούχων σε ασφαλιστικά μέτρα, σχολίασε ότι δεν χωρεί η επιβολή ασφαλιστικών μέτρων σε περιπτώσεις «διαμάχης» μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ