Πώς το Ισραήλ σκότωσε, σε τυχαίο έλεγχο, τον Σινουάρ – Drone κατέγραψε τις τελευταίες του στιγμές

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σηματοδοτεί «την αρχή του τέλους» του πολέμου που ξεκίνησε πέρυσι εναντίον της παλαιστινιακής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, εν είδει αντιποίνων για την άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023.

«ΟΓιαχία Σινουάρ είναι νεκρός. Σκοτώθηκε στη Ράφα» από τον ισραηλινό στρατό, τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην αγγλική γλώσσα, διευκρινίζοντας ότι «δεν σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου στη Γάζα, αλλά την αρχή του τέλους».

Ο Σινουάρ, εγκέφαλος των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, κατάφερε να διαφύγει από το κυνηγητό των ισραηλινών δυνάμεων εδώ και έναν χρόνο, ενώ φέρεται να κρυβόταν στα χαοτικά τούνελ της Χαμάς.

Σκοτώθηκε ωστόσο στη Ράφα σε μια επιχείρηση τυχαία, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, όχι δηλαδή σε κάποια στοχευμένη επιχείρηση και χωρίς να γνωρίζει κανείς μέχρι τη στιγμή της δολοφονίας του ότι ήταν ο Νο 1 καταζητούμενος στον κόσμο.

Στην ανακοίνωσή τους οι IDF και οι υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας «επιβεβαιώνουν ότι έπειτα από ανθρωποκυνηγητό ενός χρόνου χθες (Τετάρτη), 16 Οκτωβρίου 2024, στρατιώτες του ισραηλινού στρατού εξόντωσαν τον Γιαχία Σινουάρ, τον ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, σε επιχείρηση στη νότια Λωρίδα της Γάζας», πιθανότατα στη Ράφα.

Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών από ισραηλινά στρατεύματα, τα οποία πιθανότατα δεν γνώριζαν ότι είχαν πιάσει έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος, τα οποία, όπως είπε, έδειχναν τις τελευταίες στιγμές του ηγέτη της Χαμάς πριν σκοτωθεί.

Στο βίντεο ο Σινουάρ εμφανίζεται τραυματισμένος καθώς κάθεται σε ένα ερειπωμένο κτίριο. Καθισμένος σε μια καρέκλα, με το πρόσωπό του καλυμμένο, φαίνεται να προσπαθεί να πετάξει ένα αντικείμενο στο drone, ίσως ένα κομμάτι ξύλο.

Καθώς αποκαλύπτονται περισσότερες λεπτομέρειες, φαίνεται ότι η δολοφονία ήταν αποτέλεσμα μιας τυχαίας και όχι μιας στοχευμένης επιχείρησης.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο ηγέτης της Χαμάς, τον οποίο κυνηγούσαν οι μυστικές υπηρεσίες εδώ και ένα χρόνο, σκοτώθηκε αφού βγήκε από το σύστημα υπόγειων σηράγγων της οργάνωσης καθώς προσπαθούσε να διαφύγει σε ασφαλέστερη τοποθεσία.

Οι στρατιώτες είδαν τρεις ύποπτους μαχητές να κινούνται μεταξύ των κτιρίων και άνοιξαν πυρ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ανταλλαγή πυροβολισμών κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σινουάρ διέφυγε σε ένα κατεστραμμένο κτίριο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, βλήματα άρματος μάχης και ένας πύραυλος εκτοξεύθηκαν στο κτίριο.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι σε αυτό το στάδιο αναγνωρίστηκε μόνο ως μαχητής. Τα στρατεύματα εισήλθαν στο κατεστραμμένο κτίριο και τον βρήκαν με ένα όπλο, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο και 40.000 σέκελ (10.731,63 δολάρια).

«Προσπάθησε να διαφύγει και οι δυνάμεις μας τον εξουδετέρωσαν», δήλωσε ο υποναύαρχος Χαγκάρι εκπρόσωπος των IDF κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ενημέρωσης.

Ο θάνατός του επιβεβαίωθηκε μετά από εξετάσεις DNA και άλλους ελέγχους, όπως οδοντιατρικά αρχεία.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, τους οποίους επικαλούνται οι New York Times, ο Σινουάρ σκοτώθηκε από μια μονάδα εκπαιδευόμενων διοικητών διμοιριών που τον συνάντησαν απροσδόκητα ενώ εκτελούσαν μια επιχείρηση ρουτίνας στην περιοχή.

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, Αντιστράτηγος Χέρτζι Χαλεβί, επισκέφθηκε το σημείο που εξουδετερώθηκε ο Γιαχία Σινουάρ και διαβεβαίωσε ότι οι στρατιώτες δεν είχαν πληροφορίες εκ των προτέρων ότι ο ηγέτης της Χαμάς ήταν εκεί.

«Κοιτάξτε, έχουμε κάνει πολλές επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων σε αυτόν τον πόλεμο, όπου είχε εξαιρετικές πληροφορίες, στείλαμε προετοιμασμένα στρατεύματα με οδηγίες πού να πάνε. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν ξέραμε. Είναι ο επαγγελματισμός και η αποφασιστικότητά σας, η ακριβής αναγνώριση και η επίγνωση που κατέστησαν αυτήν την επιχείρηση επιτυχή», δήλωσε ο Χαλεβί.

Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν είχαν κανένα ρόλο. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πολεμικής Αεροπορίας, υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε: «Αυτή ήταν μια ισραηλινή επιχείρηση. Δεν (υπήρχαν) αμερικανικές δυνάμεις που να εμπλέκονται άμεσα».
www.real.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist