Σεμινάριο για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου εστίασης και όχι μόνο σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, το σύστημα «Εργάνη» και το mydata διοργάνωσε χθες το μεσημέρι στο κινηματοθέατρο Ρεξ στον Άγιο Νικόλαο ο Σύλλογος Εστίασης και Διασκέδασης Αγίου Νικολάου μαζί με την Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικής Κρήτης «Κνωσσός».
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Σγουρού στην ΑΝΑΤΟΛΗ η συζήτηση, στην οποία εισηγητής ήταν ο κ. Βασίλης Πρασσάς, Γενικός Διευθυντής της EPSILONHR και Σύμβουλος Εργασιακών Θεμάτων, περιστράφηκε γύρω από θέματα της εργατικής νομοθεσίας και της εφαρμογής της στη μισθοδοσία, αλλά και σχετικά με την φορολογική και λογιστική επικαιρότητα σε εστίαση, τουρισμό και όλους τους κλάδους της επιχειρηματικότητας.
Ειδικότερα αναλύθηκαν οι τρόποι και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και λειτουργίας της ψηφιακής κάρτας εργασίας (π.χ. εγκατάσταση κατάλληλου συστήματος ωρομέτρησης κά.), που έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά από τον περασμένο μήνα στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, με στόχο την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων καθ’ ότι εξασφαλίζεται η παρακολούθηση του πραγματικού χρόνου εργασίας και η αμοιβή των εργαζομένων γι’ αυτόν, καταπολεμώντας καταχρηστικές πολιτικές αδήλωτων υπερωριών και παράνομων μεταβολών και υπερβάσεων του εργασιακού χρόνου.
Επίσης, έγιναν μεταξύ άλλων αναφορές στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο και σε πρακτικά θέματα στο πλαίσιο της ψηφιακής κάρτας και της διαχείρισης της ψηφιακής πλατφόρμας mydata της ΑΑΔΕ.
Σε πλήρη λειτουργία την 1η Μαρτίου
Σημειώνεται πως η ψηφιακή κάρτα εργασίας πρόκειται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία την 1η Μαρτίου του 2025, προκειμένου να δοθεί ικανός χρόνος στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, χώροι εστίασης) να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και για να επιλυθούν οποιαδήποτε πρακτικά ζητήματα.
Το εν λόγω μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε περίπου 750.000 εργαζόμενους που απασχολούνται σε τράπεζες, σε μεγάλα σούπερ-μάρκετ, σε ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security, ΔΕΚΟ, με τον συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων να υπολογίζεται στις 73.000.Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι που εμπίπτουν στο μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας, μετά και την επέκτασή του στον επισιτισμό και τον τουρισμό, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά σε περίπου 1.500.000.
«Η πλήρης εφαρμογή θα μας δυσκολέψει πολύ»
Όπως δήλωσε σχετικά στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Αγίου Νικολάου Μανώλης Γιαπιτζάκης, μεταφέροντας και τους προβληματισμούς των συναδέλφων του, η πλήρης εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας από τον ερχόμενο Μάρτιο «θα μας δυσκολέψει πολύ ως κλάδο, ειδικά από τη στιγμή που δεν μπορούμε να βρούμε προσωπικό, αφού θα πρέπει να βρούμε τουλάχιστον 50% παραπάνω προσωπικό για να δουλέψουμε σωστά. Δυσκολευόμαστε πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι, η νεολαία ειδικά τα τελευταία 3 χρόνια δεν βλέπουμε να είναι στην πόλη, οι νέοι άνθρωποι δεν επιστρέφουν για να δουλέψουν εδώ, είτε γιατί δεν θέλουν, είτε γιατί προτιμούν να μένουν εκεί που σπουδάζουν. Και χωρίς αυτούς είναι πολύ δύσκολο για εμάς».
Λόγω μάλιστα της εφαρμογής του εν λόγω μέτρου της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η σεζόν που έρχεται από το 2025 θα είναι, όπως τονίζει, «η δυσκολότερη που θα αντιμετωπίσει η εστίαση, δυσκολότερη και απ’ αυτή που κλείνει για φέτος και που ήταν και αυτή πολύ δύσκολη τόσο για το πρόβλημα αυτό της έλλειψης προσωπικού και της ακρίβειας σε πρώτες ύλες, κλπ. Τα έσοδά μας μπορεί να είναι, όπως ανακοινώνονται, αυξημένα, την ίδια ώρα όμως αυξήθηκε πολύ και το κόστος μας, ενώ βιώσαμε και πολύ έντονους ελέγχους φέτος το καλοκαίρι. Στο πλαίσιο αυτό που υπάρχει σε όλη τη χώρα, τα καταστήματα της πόλης μας έχουν κρατήσει σε αξιοπρεπές επίπεδο τις τιμές σε σχέση και με άλλες περιοχές προσπαθώντας να απορροφήσουν τις αυξήσεις αλλά δεν ξέρω πόσο θα μπορούμε ακόμη να είμαστε βιώσιμοι».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ