Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι το μεγαλύτερο κοινωνικό επίτευγμα της μεταπολίτευσης, το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει με ευθύνη της κυβέρνησης η οποία αρνείται να το χρηματοδοτήσει.
Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να βεβαιωθούμε για αυτό.
Το νοσοκομείο Σητείας αντανακλά τη γενικότερη κατάσταση του ΕΣΥ και είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η Παθολογική κλινική κλειστή από την αρχή του χρόνου, οι περισσότερες κλινικές δυσλειτουργούν λόγω υποστελέχωσης με αποτέλεσμα οι διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία να έχουν πολλαπλασιαστεί με ότι σημαίνει αυτό για τον άρρωστο και τους συνοδούς του.
Η περίπτωση όμως του νοσοκομείου μας δεν εντάσσεται απλώς στη γενικότερη κατάρρευση του ΕΣΥ. Με δεδομένη την εξαγγελία του νέου χάρτη υγείας που θα καθορίσει το μέλλον του νοσοκομείου μας, ίσως και λίγο μετά τα Χριστούγεννα, η αγωνία όλων μας έχει κορυφωθεί.
Διότι, όπως ξεκάθαρα έχει αναφερθεί, ο ρόλος που θα διαδραματίσει κάθε νοσοκομείο αλλά και η χρηματοδότηση του στο εξής, θα εξαρτηθούν από τις μέχρι τώρα επιδόσεις του.
Αυτό είναι πολύ άδικο για το νοσοκομείο μας διότι είναι προφανές ότι υστερεί στα «νούμερα» λόγω της μεγάλης υποστελέχωσης, της έλλειψης ΜΕΘ και αιματολογικής κλινικής.
Ο στόχος είναι το νοσοκομείο μας να υποβαθμιστεί, σταδιακά όμως, ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις. Το σενάριο που «δουλεύει» η κυβέρνηση είναι η ύπαρξη ενός κεντρικού νοσοκομείου στο νομό. Για να περιορίσει όμως το πολιτικό κόστος, ο σχεδιασμός θα παρουσιαστεί αρχικά ως ανακατανομή των κλινικών ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται μεταξύ τους τα νοσοκομεία. Κάποιες κλινικές εδώ, κάποιες στην Ιεράπετρα, κάποιες στον Άγιο Νικόλαο.
Το σενάριο περί του ενός κεντρικού νοσοκομείου «παίζει» πολύ στον Άγιο Νικόλαο. Θυμηθείτε τις δηλώσεις του πρώην διοικητή των νοσοκομείων σχετικά με την υψηλή επισκεψιμότητα και αποδοτικότητα του νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου, θυμηθείτε επίσης τις δηλώσεις του νυν δημάρχου, υπουργών και κυβερνητικών στελεχών.
Είναι προφανές ότι η επικείμενη επίσκεψη του υπουργού υγείας σκοπό έχει να μετρήσει αντιδράσεις ώστε να πράξει αναλόγως.
Οι κινητοποιήσεις με τοπικά συλλαλητήρια, σε επίπεδο νομού ή σε επίπεδο Κρήτης πρέπει να συνεχιστούν. Πρέπει δε όλοι να στηρίξουμε το Παγκρήτιο Συλλαλητήριο για την υγεία και να δώσουμε ένα δυναμικό παρών στις 6 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο. Ήδη η κυβέρνηση εισπράττει τη λαϊκή δυσαρέσκεια σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Alco. Ένας στους δύο Έλληνες δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από την κατάσταση στο ΕΣΥ και αυτό θα συνεχίσει να εντείνεται.
Να παρατηρήσουμε όμως ότι σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία, δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες Δήμος και Περιφέρεια και δεν δείχνουν τον ίδιο ζήλο που δείχνουν σε άλλες κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και αυτό είναι λυπηρό. Δεν θα μπω στον πειρασμό να εξηγήσω…
Η στάση τους είναι εντελώς χλιαρή. Δεν παίρνουν πρωτοβουλίες, δεν μπαίνουν μπροστά όπως οφείλουν, δεν διεκδικούν τα αυτονόητα.
Ακολουθούνε τις κινητοποιήσεις που διοργανώνουν η Συντονιστική Επιτροπή, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου, ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου και οι άλλοι σύλλογοι. Δεν φτάνει όμως αυτό. Η υγεία των πολιτών θα έπρεπε να είναι πρώτη επιλογή στην ατζέντα τους.
Οι δε κυβερνητικοί εκπρόσωποι απουσιάζουν προκλητικά. Λειτουργούν καθαρά πυροσβεστικά εφησυχάζοντας τους πολίτες λέγοντας τους ότι, κανένα νοσοκομείο του νομού δεν θα κλείσει. Αυτή είναι η αγαπημένη τους φράση και εννοείται δεν διαβεβαιώνουν ποτέ ότι κανένα νοσοκομείο δεν θα υποβαθμιστεί, δεν λένε στους πολίτες ότι όλα τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά και σύμφωνα με το οργανόγραμμα τους. Συχνά δε, πετάνε λάσπη στους διοργανωτές των κινητοποιήσεων λέγοντας ότι παραπλανούν, λένε ψέματα στους πολίτες, επιδιώκουν πολιτικό όφελος και άλλα τέτοια.
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο όλοι οι κυβερνητικοί και διοικητικοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης απουσίαζαν. Αυτή η απαξίωση πρέπει να μας προβληματίσει. Κατά την άποψη μου αυτή η απουσία επιβεβαιώνει το σχεδιασμό της κυβέρνησης για το νοσοκομείο μας.
Επίσης πρέπει να μας ανησυχήσει το γεγονός ότι το υπουργείο στη πρόσφατη προκήρυξη ενέκρινε μόνο 3 από τις 13 κενές θέσεις που έχει ανάγκη το νοσοκομείο Σητείας. Δεν ενέκρινε θέση ακτινολόγου, ούτε αναισθησιολόγου, ούτε καρδιολόγου γιατί άραγε; Ποιος δεν καταλαβαίνει;
Η κατάσταση είναι στη παρούσα φάση κρίσιμη. Για άλλη μια φορά κρούω τον κώδωνα και υποστηρίζω ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο υποβάθμισης του νοσοκομείου μας και με λυπεί το γεγονός ότι ενώ κάποιοι έχουν ενημερωθεί για αυτό, το αποκρύπτουν.
Δεν θα πρέπει να αποδεχτούμε καμμιά παρέκκλιση από το υπάρχον Οργανόγραμμα.
Να απαιτήσουμε άμεσα επαναπροκήρυξη όλων των ειδικοτήτων με fast-track διαδικασίες.
Ζήτησα από τον Δήμαρχο να οργανωθεί κατά την επίσκεψη του υπουργού, πανδημοτική κινητοποίηση ώστε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα δυσαρέσκειας στη κυβέρνηση.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την υποβάθμιση του νοσοκομείου μας γιατί αυτό θα είναι η ταφόπλακα για την ανάπτυξη και τη πρόοδο του τόπου μας.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ