Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος φέτος τον Αύγουστο οι εισπράξεις ήταν 78,6 εκατ. ευρώ λιγότερες αυτών του Αυγούστου του 2023 και συγκεκριμένα 4,249 δισ. ευρώ έναντι 4,328 δισ. ευρώ (-1,8%). Η μείωση καταγράφηκε παρ’ ότι οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 6,6%. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και τον Ιούλιο.
Επίσης να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή καταγράφεται όταν σύμφωνα με στοιχεία του ΙΤΕΠ η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων τον Αύγουστο ήταν ελαφρώς αυξημένη στο 87,6% έναντι 86,1% τον ίδιο μήνα του 2023, ενώ η μέση τιμή δίκλινου δωματίου τον Αύγουστο το 2024 ήταν στα 187 ευρώ έναντι 153 ευρώ πέρυσι τον ίδιο μήνα (αύξηση 22,2%).
Το ερώτημα όμως γιατί οι εισπράξεις μειώθηκαν Ιούλιο και Αύγουστο εξακολουθεί να αναζητά απαντήσεις. Στην περίπτωση της Κρήτης είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η θέση που εκφράζει ο Πρόεδρος των διευθυντών Ξενοδοχείων της Κρήτης Γιώργος Σφακιανάκης. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις προσφορές που κάναμε», τονίζει μιλώντας στην εφημερίδα.
Από τον Ιούνιο
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων είχε επισημάνει εγκαίρως το θέμα των προσφορών στο ξεκίνημα της σεζόν και μιλώντας στην «ΑΝΑΤΟΛΗ» τόσο τον περασμένο Απρίλιο όσο και τον Ιούνιο, υπογράμμιζε τις κρίσιμες αλλαγές που συντελούνται. «Δεν είμαστε σε ιδανικές συνθήκες το φετινό Ιούνιο. Και αυτό θα είναι θέμα συζήτησης στην σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου των διευθυντών ξενοδοχείων της Κρήτης που θα γίνει στον Άγιο Νικόλαο. Είναι αλήθεια πως δεν βρισκόμαστε ακόμα σε μια περίοδο όπου η σεζόν είναι σε πλήρη εξέλιξη με γεμάτα τα ξενοδοχεία. Φαίνεται πως η οικονομική κρίση και στην Ευρώπη έχει επηρεάσει τους πολίτες, οι οποίοι ως επισκέπτες συμπεριφέρονται ανάλογα. Εκείνο που περιμένουμε είναι οι επόμενοι μήνες και πάλι να δουλέψουν πολύ, αλλά αυτό δεν παύει να δημιουργεί προβληματισμό και για τη φετινή σεζόν. Και αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε στη συνάντηση των Διευθυντών που έχουμε στον Άγιο Νικόλαο», είχε δηλώσει πριν την συνεδρίαση του Ιουνίου ο κ. Σφακιανάκης, επισημαίνοντας τα προβλήματα που οδηγούσαν σε μια αναγκαιότητα να γίνουν προσφορές και τους μήνες αιχμής. «Αυτές οι προσφορές είναι λογικό να παρουσιάζουν αυξημένη παρουσία επισκεπτών με χαμηλότερα έσοδα», εξηγεί ο κ. Σφακιανάκης.
Πτώση δαπανών
Παράλληλα, η πτώση των δαπανών των τουριστών προφανώς αφορά και δαπάνες εκτός διαμονής στα ξενοδοχεία, όπως αποτυπώνεται και στην «γκρίνια» των καταστηματαρχών εστίασης στους τουριστικούς προορισμούς, που κάνουν λόγο για μείωση των εσόδων.
Ακόμα, η πτώση της δαπάνης σχετίζεται και με την τεράστια ανάπτυξη των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, στα οποία η συνολική δαπάνη είναι μικρότερη σε σύγκριση με τα ξενοδοχεία. Οι ένοικοί τους προτιμούν να προμηθεύονται είδη τροφίμων από τα σούπερ μάρκετ και να μαγειρεύουν στα καταλύματα από το να επισκέπτονται τα καταστήματα εστίασης. Επίσης υπάρχει η άποψη πως οι ταξιδιώτες τείνουν πλέον να επιλέγουν περισσότερα, αλλά μικρότερης διάρκειας ταξίδια, με τον μέσο όρο διανυκτερεύσεων να μειώνεται από 7,5 σε 6,6 ημέρες.
Κομβικός ο Σεπτέμβριος
Συνολικά πάντως το οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 15,179 δις. ευρώ έναντι 14,703 δις. ευρώ το οκτάμηνο του 2023, σημειώνοντας μία άνοδο κατά 3,23%.
Αυτό σημαίνει ότι για να «μηδενισθεί» φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, η όποια άνοδος στις εισπράξεις θα πρέπει για το υπόλοιπο του χρόνου οι δαπάνες των τουριστών να μειωθούν περισσότερο από 476,1 εκατ. ευρώ, που είναι η διαφορά φέτος σε σύγκριση με πέρυσι το οκτάμηνο. Με δεδομένο ότι πέρυσι από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο οι τουριστικές εισπράξεις ήταν 5,694 δις. ευρώ , μία μείωση κατά 476,1 εκατ. ευρώ σημαίνει μία πτώση των εισπράξεων τους επόμενους τέσσερις μήνες κατά 8,22%.
Πρόκειται για μια δυσθεώρητη πτώση που δεν μπορεί να συμβεί, όπως εκτιμούν παράγοντες του τουρισμού, και συνεπώς μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το νέο ρεκόρ στις εισπράξεις για το 2024 είναι δεδομένο, έστω και «ασθμαίνοντας» το τελευταίο τετράμηνο. Ο Σεπτέμβριος πάντως θα είναι ένας κομβικός μήνας, για την πορεία των εσόδων για να φανεί «εάν τριτώσει το κακό» ή θα αντιστραφεί η πτωτική τάση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ