Στην σύμβαση που υπέγραψε η εταιρεία ΑΚΤΩΡ (ΙNTRAKAT) όταν ανέλαβε το μεγάλο έργο του βόρειου οδικού άξονα στο τμήμα Νεάπολη -Άγιος Νικόλαος, υπήρχε η πρόβλεψη πως μπορεί να ενταχθεί με προαίρεση το τμήμα της παλιάς εθνικής οδού από την Νεάπολη έως τον Άγιο Νικόλαο.
Για το έργο αυτό είχε προβλεφθεί ένα υπολογισμένο ποσό της τάξης των 17 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να καλύψει ένα σημαντικό κομμάτι του επαρχιακού οδικού δικτύου, αλλά κυρίως να δώσει διέξοδο στην κίνηση των οχημάτων κατά τη διάρκεια των θερινών περιόδων όταν θα εκτελείται το έργο του ΒΟΑΚ.
Το έργο αυτό, όπως εξηγεί ο γενικός διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας Κρήτης Γιώργος Αγαπάκης, προβλεπόταν εξαρχής πως θα πρέπει να έχει βελτιώσεις στα γεωμετρικά στοιχεία και στη διατομή του δρόμου (διαπλατύνσεις -διορθώσεις κλίσεων, φωτισμού κά.). Για τον λόγο αυτό, «υπήρξε σχετική πρόταση από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, όταν ξεκίνησε ο σχεδιασμός του έργου του νέου ΒΟΑΚ και μάλιστα θεωρήθηκε ότι είναι απαραίτητο να τεθεί αυτή η «εναλλακτική οδός», για να γίνονται οι εκτροπές που είναι απαραίτητες κατά την κατασκευή του νέου τμήματος του ΒΟΑΚ», εξηγεί ο κ. Αγαπάκης.
Για παράδειγμα, στην περιοχή των Λιμνών όπου υπάρχουν ορύγματα, 20 και πλέον μέτρα ύψος, όπως αντιλαμβανόμαστε θα είναι πολύ δύσκολο να εξυπηρετηθούν και να κατασκευαστούν, έχοντας παράλληλα διέλευση από το ίδιο το σημείο που θα περάσει ο νέος δρόμος.
Επίσης στον Άγιο Νικόλαο, λόγω της θερινής περιόδου -όπου υπάρχει αυξημένη κίνηση λόγω του τουρισμού, ο περιορισμός της ρύθμισης κυκλοφορίας και η διέλευση από το ίδιο το οδόστρωμα σε μία μόνο λωρίδα κυκλοφορίας, κατά την κατασκευή του έργου μέσα στο καλοκαίρι- θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα τόσο στην εξυπηρέτηση της κίνησης, όσο και στην «εικόνα» του τόπου.
Παρά το γεγονός ότι το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, έχει συζητηθεί πάρα πολύ στο παρελθόν, η ανάδοχος εταιρεία έχει δείξει επιφυλάξεις σε όλες τις φορές που έχει συζητηθεί το θέμα, είτε σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες, είτε σε συσκέψεις εργασίας και συνεδριάσεις όπου έχει εκπροσωπηθεί η κατασκευάστρια εταιρεία. Η μόνιμη επωδός είναι πως «δεν είμαστε αρνητικοί, αλλά δεν είναι πολύ εύκολο. Θα πρέπει να δούμε πώς μπορεί κι αν μπορεί να γίνει». Η θέση αυτή έχει εκφραστεί σταθερά παρά τις πολλαπλές προσπάθειες και πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για να υπάρξει μια εξέλιξη παραπέρα. Είναι ενδεικτική μάλιστα, όπως και στο Δήμο Αγίου Νικολάου έχουν καταγράψει και το αναφέρουν πλέον επίσημα, την αντίληψη της κατασκευάστριας εταιρείας, ότι δε θα κάνει χρήση της προαίρεσης για το τμήμα του δρόμου Νεάπολη -Άγιος Νικόλαος στο παλιό επαρχιακό κομμάτι και δεν σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το τμήμα του δρόμου αυτό ως δρόμο εναλλακτικής διέλευσης των οχημάτων κατά την κατασκευή του έργου του ΒΟΑΚ.
Εναλλακτικά
Ο Δήμος Αγίου Νικολάου, η Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούν ότι είναι μια επιλογή που δε βοηθά τελικά πουθενά και θα πρέπει να αναζητηθεί τρόπος ώστε να αλλάξει και μάλιστα το συντομότερο. Για το σκοπό αυτό έχουν γίνει διάφορες συναντήσεις και εκκρεμούν ακόμα μερικές.
Ο Δήμος έχει εκφράσει την άποψη πως αν τελικά η προαίρεση απορριφθεί οριστικά από την ανάδοχο εταιρεία θα πρέπει να εξεταστεί από το Υπουργείο Υποδομών το συγκεκριμένο συνοδευτικό έργο και το αντίστοιχο ποσό χρηματοδότησης των 17 εκατομ. ευρώ να ανατεθεί στην Περιφέρεια Κρήτης για να το προχωρήσει αυτοτελώς. Η Περιφέρεια είναι κατά το νόμο αρμόδια για το παλιό εθνικό δίκτυο, και με δεδομένο ότι όλες οι μελέτες για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο συνοδευτικό έργο είναι ώριμες, αν εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του θα μπορέσει να δημοπρατηθεί σύντομα και να συνδυαστεί με την κατασκευή του νέου έργου του ΒΟΑΚ και τις απαραίτητες εκτροπές της κυκλοφορίας.
Αυτή η βελτίωση του παλιού εθνικού δρόμου θα είναι χρήσιμη και επαρκής διότι θα προσφέρει άνετη διέλευση μεγάλων οχημάτων, όχι μόνο κατά την κατασκευή του νέου ΒΟΑΚ, αλλά και εναλλακτική οδό για το μέλλον. Απομένει να φανεί αν το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις μέσα από τις διαπραγματεύσεις.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ