Γράφει: Ο Νίκος Μιχελάκης*
Με την πτώση των υψηλών θερμοκρασιών, η απειλή του Δάκου, οπωσδήποτε, είναι αυξημένη αλλα ευτυχώς η γενική κατάσταση από πλευράς δακοπροσβολών είναι γενικά αρκετά καλή. Ο ελαιόκαρπος που βρίσκεται στα δέντρα αλλα και αυτός που προσκομίζεται στα ελαιοτριβεία είναι αρκετά καθαρός χωρίς δακοπροσβολές, πράγμα που αποδεικνύει ότι οι καύσωνες του καλοκαιριού παρα τα άλλα προβλήματα που δημιούργησαν, έκαναν άριστη δακοκτονία. Και αυτό οφείλεται βασικά στο ότι η επέμβαση τους ήταν πραγματικά γενική σε όλες τις κατηγορίες και τους τύπους ελαιώνων. Και στους πεδινούς αλλα και τους δύσβατους. Και στους αρδευόμενους και στους ξερικούς. Αλλα και στους απερίφρακτους και στους … περιφραγμένους! Παντού, ο Δάκος δέχτηκε την απαγορευτική τους επίδραση!
Αποδεικνύεται έτσι, περίτρανα, ο βασικός λόγος για τον οποιο επιβάλλεται η γενικότητα της εφαρμογής της δακοκτονίας και η συνέχιση της συλλογικά αλλα μεθοδικά και σωστά από την πολιτεία. Και αυτό γιατί, σίγουρα, η πλειονότητα των παραγωγών λόγω ηλικίας και ετεροαπασχόλησης δεν μπορεί να την πραγματοποιήσουν όταν και όπως πρέπει, ενώ τα άλλα εμπόδια προσπέλασης (δύσβατα εδάφη, περιφράξεις κ.α.) σίγουρα μπορούν και πρέπει να λυθούν με αγροτικούς δρόμους, συστάσεις ή και νομοθετικά μέτρα.
Ωστόσο, ενώ ο ελαιόκαρπος προς το παρόν παρουσιάζεται υγιής, χωρίς ουσιαστικές δακοπροσβολές, ακούγεται ότι, κάποιοι μάλλον λίγοι παραγωγοί, δεν ξεχνούν τους ψεκασμούς κάλυψης και με τις «τουρμπίνες» που οι ίδιοι ή κάποιοι συγχωριανοί τους διαθέτουν, δεν παραλείπουν να ψεκάζουν «προληπτικά», ενώ η συγκομιδή ήδη άρχισε! Δημιουργούν, έτσι όχι μόνο άσκοπες δαπάνες, αλλα και σοβαρούς κίνδυνους για ανεπίτρεπτα υπολείμματα στο προϊόν.
Βεβαία αρκετές ΔΑΑ όπως του Ηρακλείου έχουν εκδώσει λεπτομερείς ανακοινώσεις, για την τήρηση του χρόνου ασφάλειας για συγκομιδή, ακόμα και μετά τους δολωματικούς ψεκασμούς. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό δεν φτάνει. Μάλλον χρειάζονται και άλλα μέτρα!
Δείγματα για ελέγχους κρατουν τα ελαιοτριβεία
Είναι φανερό ότι, η αποτροπή αχρείαστων ψεκασμών κάλυψης, εκτος από τις ανακοινώσεις απαιτεί και άλλα μέτρα και από την πλευρά των ελαιοτριβείων αλλα και κυρίως από την πλευρά του Υπουργείου
Οι ελαιοτριβείς πρέπει να καταστήσουν γνωστό στους ελαιοπαραγωγούς πελάτες τους ότι θα δειγματίζουν το λάδι τους και εάν βρεθεί με υπολείμματα θα υποστούν μείωση των τιμών.
Το Υπουργείο, από την πλευρά του, οφείλει να λάβει σειρά από μέτρα, μεταξύ των οποίων κυριότερα είναι:
- Η τακτική ενημέρωση των παραγωγών, με όλα τα μέσα (δημοσιεύσεις, τοιχοκολλήσεις στα ελαιοτριβεία και καφενεία κ.α.)
- Η διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων στα καταστήματα για διακίνηση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων.
- Η πλήρης αναδιοργάνωση της συλλογικής δακοκτονίας όπως έχει ζητηθεί με επανειλημμένα υπομνήματα από τον ΣΕΔΗΚ και όπως ήδη ζητείται από περιφερειακά Συμβούλια όπως της Λέσβου κ.α.
- Επανεξέταση του μέτρου της επιδότησης των «οικολογικών σχημάτων» στις ελιές ώστε να καταστούν πράγματι αποτελεσματικά.
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του ([email protected])