SOS εκπέμπουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου και οι φορείς της Σητείας για την λειτουργία της δομής, η οποία -όπως επισημαίνεται- βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Το Νοσοκομείο μετατρέπεται πρακτικά λόγω της υποστελέχωσής του σε Κέντρο Υγείας δεδομένου ότι η Παθολογική Κλινική δε λειτουργεί από τις αρχές του έτους! Η καρδιολογική κλινική και το αναισθησιολογικό τμήμα δεν καλύπτονται εφημεριακά όλο το μήνα, με άμεση συνέπεια και στην σωστή λειτουργία του χειρουργικού τομέα, ενώ η μοναδική ακτινολόγος αποχωρεί σε λίγους μήνες!
Οι περισσότερες προκηρύξεις, όπως έχει αναφερθεί από την πλευρά των εργαζομένων του Νοσοκομείου και επισημαίνεται και σε σχετικό ενημερωτικό κείμενο, απέβησαν άγονες γιατί η κυβέρνηση αρνείται να δώσει τα γενναία μισθολογικά και άλλα κίνητρα που απαιτούνται για να γίνει ξανά ελκυστικό το ΕΣΥ. «Στην πρόσφατη μάλιστα προκήρυξη, όσον αφορά το υποστελεχωμένο Νοσοκομείο Σητείας, το υπουργείο ενέκρινε μόνο 3 από τις 13 κενές θέσεις (δύο παθολόγων και ενός παιδιάτρου)! Ούτε ακτινολόγου! Ούτε καρδιολόγου! Ούτε Αναισθησιολόγου!».
Λόγω της μεγάλης υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Σητείας οι διακομιδές των ασθενών πολλαπλασιάζονται με ό,τι αυτό σημαίνει για την ταλαιπωρία τους. Αλλά και τα κεντρικότερα Νοσοκομεία δεν είναι και αυτά στελεχωμένα επαρκώς για τον αυξημένο όγκο περιστατικών που δέχονται, όπως επίσης τονίζεται.
Και βέβαια η διαμορφωθείσα τραγική κατάσταση στην λειτουργία του Νοσοκομείου Σητείας επηρεάζει και την λειτουργία του Τομέα ΕΚΑΒ της Σητείας, όπως γίνεται αντιληπτό -κι όπως έχει επισημανθεί πολλάκις με πρόσφατη αναφορά και στην μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Νοσοκομείο.
Πολύ υψηλά ποσοστά διακομιδών
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα αναφέρθηκαν στη συνεδρίαση, τα όσα έχουν ειπωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από υγειονομικούς και βάσει της υπάρχουσας πληροφόρησης, από τότε που στην ουσία σταμάτησε να λειτουργεί η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σητείας δεδομένης και της υποστελέχωσης, άρα και της μειωμένης ή καθόλου κάλυψης εφημεριών σε άλλες κλινικές του Νοσοκομείου, η αύξηση των διακομιδών από το ΕΚΑΒ Σητείας είναι της τάξης περίπου του 70%.
Δηλαδή, ενώ οι διακομιδές από το ΕΚΑΒ αποτελούσαν μονοψήφιο αριθμό σε εβδομαδιαία βάση κατά μέσο όρο στο παρελθόν (3 με 4) όταν λειτουργούσε η Παθολογική του Νοσοκομείου, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα αντιστοιχούν κατά μέσο όρο σε περίπου 30 το μήνα και σχεδόν 400 το χρόνο. Αρκετά Σαββατοκύριακα καταγράφονται και διπλές διακομιδές ανά εικοσιτετράωρο.
Αν δηλαδή δεν αλλάξουν στην κατεύθυνση στελέχωσης του Νοσοκομείου τα δεδομένα κι αν το Ακτινολογικό τμήμα σε λίγους μήνες μείνει ακάλυπτο, τότε -όπως επισημαίνεται- οι διακομιδές του ΕΚΑΒ από το Νοσοκομείο -το λιγότερο- θα διπλασιαστούν σε μηνιαία βάση….
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι σύμφωνα πάντα με την υπάρχουσα πληροφόρηση, ο Τομέας ΕΚΑΒ Σητείας είναι ο πλέον υποστελεχωμένος στο Νομό Λασιθίου δεδομένου ότι αριθμεί σήμερα 16 άτομα προσωπικό -όσα και ο Τομέας του Τζερμιάδου, ο οποίος ωστόσο απέχει περίπου μισή ώρα από τον Άγιο Νικόλαο ή το Ηράκλειο. Ο τομέας καλείται να καλύψει το Δήμο Σητείας με τα γνωστά χαρακτηριστικά, τη μεγάλη γεωγραφική έκταση που καταλαμβάνει, τις πολλές τοπικές κοινότητες που έχει με τις μεγάλες αποστάσεις από την πόλη, το κακό οδικό δίκτυο εντός του Δήμου, τη λειτουργίας ΑΗΣ Αθερινόλακου, αεροδρομίου, λιμανιού, Πανεπιστημίου κλπ. Και βέβαια το γνωστό «εθνικό δίκτυο», που συνδέει την Σητεία με τον υπόλοιπο Νομό και την υπόλοιπη Κρήτη, που είναι για κλάματα…
Σε αυτές τις συνθήκες, ο Τομέας ΕΚΑΒ της Σητείας λειτουργεί με 16 και όχι με 20 άτομα προσωπικό, όπως προβλέπεται. Μάλιστα άνω του 60% είναι επικουρικοί κι όχι μόνιμοι εργαζόμενοι. Δηλαδή αν κάποιος ιθύνων νους του υπουργείου αποφασίσει να μην ανανεωθούν κάποια στιγμή οι συμβάσεις των ανθρώπων αυτών, τότε ο Τομέας μάλλον θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε παύση κίνησης, αφού οι 6 ή 7 μόνιμοι εργαζόμενοι που θα μείνουν δεν θα μπορούν να καλύπτουν τρεις βάρδιες ανά εικοσιτετράωρο. Και φυσικά ούτε λόγος για δεύτερο ασθενοφόρο ανά βάρδια!
Για την κάλυψη δεύτερου ασθενοφόρου βάρδιας, σε περιόδους -όπως και η τρέχουσα- κατά τις οποίες δεν υπάρχουν πολλές άδειες, αναρρωτικές ή κανονικές, υπάρχει κάλυψη τις περισσότερες ημέρες του μήνα, όχι όμως καθημερινά.
Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ καταγράφουν καθημερινά πολλά χιλιόμετρα, έτσι κι αλλιώς, πόσο δε σε μία περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, που το Νοσοκομείο Σητείας «φυτοζωεί». Και θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και το θέμα των οχημάτων, αφού η πλειοψηφία των πιο σύγχρονων, καινούριων οχημάτων του ΕΚΑΒ όχι μόνο σε επίπεδο Σητείας, αλλά και γενικότερα -όπως έχει αναφερθεί- είναι δεκαετίας. Οχήματα που έχουν κάνει χιλιάδες χιλιομέτρων ήδη, φθάνοντας τις 400.000!
Εν κατακλείδι, η λειτουργία του υποστελεχωμένου Νοσοκομείου Σητείας συνδέεται άμεσα με την λειτουργία του υποστελεχωμένου Τομέα ΕΚΑΒ της Σητείας. Απαιτείται λοιπόν στελέχωση των δομών με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ