Μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com και της δημοσιογράφου Μαρίνας Ξυπνητού να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση μέσω της οποίας θα μπει σε τροχιά υλοποίησης ο σχεδιασμός για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Είχε προηγηθεί η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων όπως επεσήμανε σε πρόσφατο συνέδριο ο διευθύνοντας σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνης Στεφάτος. Η ΣΜΠΕ είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Νοέμβριο.
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ΕΔΕΥΕΠ, τρέχουν με γοργούς ρυθμούς τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε ο σχεδιασμός να μην καθυστερήσει περαιτέρω.
Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού που θα αναλάβει τους διαγωνισμούς για τα ανεμολογικά δεδομένα. Μέσω των μετρήσεων που θα προκύψουν από τις ανεμολογικές και ωκεανογραφικές μελέτες, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να διαμορφώσουν τις προσφορές τους.
Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν, θα μπορούν σε δεύτερο χρόνο να χορηγούνται σε τρίτους ενδιαφερομένους, κατόπιν καταβολής ανταλλάγματος, το οποίο θα συναρτάται με τη συμμετοχή στο κόστος συλλογής των δεδομένων, τον χρόνο εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους τους, καθώς και την επιλογή τους στην ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.
Στην εταιρεία ειδικού σκοπού της ΕΔΕΥΕΠ, στην οποία θα ανατεθούν οι εργασίες των μετρήσεων και η συλλογή των δεδομένων, χορηγείται άδεια έρευνας. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή και από αποδεικτικό κατάθεσης εφάπαξ τέλους άδειας έρευνας υπεράκτιων αιολικών ερευνών που ανέρχεται σε 50.000 ευρώ, ανά περιοχή (ΠΟΑΥΑΠ), καθώς επίσης οι μέτοχοι/εταίροι νομικών προσώπων, πλην των εισηγμένων εταιρειών, των ανωνύμων εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και των χρηματοδοτικών εταιρειών συμμετοχών, να γνωστοποιούνται μέχρι φυσικού προσώπου.
Για την καλύτερη προετοιμασία του SPV, η ΕΔΕΥΕΠ έχει προχωρήσει ήδη σε μια σειρά προκαταρκτικές μελέτες με το ένα σκέλος που έχει ολοκληρωθεί να αφορά την στρατηγική των μετρήσεων σχετικά με μετεωρολογικές και ωκεανογραφικές συνθήκες και το έτερο που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, να αφορά τις γεωφυσικές και γεωτεχνικές μελέτες.
Στόχος είναι να τρέξει άμεσα η διαδικασία για την προκήρυξη του διαγωνισμού για την επιλογή του αναδόχου που θα πραγματοποιήσει τις έρευνες με ορίζοντα να ολοκληρωθούν εντός διετίας, ώστε να προκηρυχθεί ο πρώτος διαγωνισμός το 2027.
Η αρχή πάντως, αναμένεται να γίνει με το οικόπεδο «Κρήτη 1» που θα είναι το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο που δρομολογείται.