Ο ρόλος που διαδραματίζουν στην ελληνική οικονομία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας τέθηκαν επί τάπητος στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Επιμελητήριο, με ομιλητή τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά.
Στην εκδήλωση παρέστησαν μέλη του Δ.Σ. της ΓΣΕΒΕΕ, εκπρόσωποι τοπικών επαγγελματικών φορέων, συλλόγων και επιχειρηματίες του τόπου – μεταξύ αυτών και η επικεφαλής του συνδυασμού «Λασίθι Επιχειρώ» Γιάννα Σιγανού, που θα διεκδικήσει τη διοίκηση του Επιμελητηρίου απέναντι στον άλλον υποψήφιο και νυν πρόεδρο Θωμά Χαριτάκη, στις εκλογές του Επιμελητηρίου Λασιθίου, στο τέλος του μήνα.
Η εκδήλωση είχε σαν αντικείμενο την ενημέρωση των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων και της επιχειρηματικής κοινότητας του τόπου μας. Συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι.
Ο κ. Καββαθάς έκανε δηλώσεις στην ΑΝΑΤΟΛΗ, για τα ζητήματα αυτά.
«Είναι σαφές», όπως είπε, «και μέσα από τις εξαμηνιαίες έρευνες του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ ότι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική επιχειρηματικότητα, είναι η έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης. Το ¼ των επιχειρήσεων έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, ¼ έχει ταμειακά διαθέσιμα για 30 μέρες…
Από την άλλη, ένας πακτωλός χρημάτων που εισρέει στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το νέο ΕΣΠΑ 2021-27, πάνω από 60 δις ευρώ, περνάνε πολύ μακριά από τη μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση. Ουσιαστικά δεν εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ΕΣΠΑ που είναι πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, λόγω των όρων που μπαίνουν στις ετήσιες μονάδες εργασίες, αποκλείοντας το 75% των ατομικών επιχειρήσεων και το σύνολο της αυτοαπασχόλησης».
Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει αύξηση του λειτουργικού κόστους, κατά 37,4% . Στον κλάδο της εστίασης ξεπέρασε το 42%.
«Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ φαίνεται ότι οι μικρές επιχειρήσεις έχουν μετακυλήσει στην κατανάλωση ένα ποσοστό της αύξησης του λειτουργικού τους κόστους της τάξης του 15%, που σημαίνει ότι οι περισσότερες απορροφούν ένα μεγάλο κομμάτι των λειτουργικών βαρών, που σχετίζονται με την ακριβή ενέργεια, το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, την αύξηση τιμής των προϊόντων και πρώτων υλών, των καυσίμων».
Χρειάζεται ρύθμιση χρεών
«Ένα τεράστιο πρόβλημα που αγγίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και το ιδιωτικό χρέος το οποίο έχει φτάσει τα 360 δις ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τον e-ΕΦΚΑ την τελευταία 5ετία από 32 δις έχουν φτάσει τα 48,4 δις και προς την ΑΑΔΕ από τα 102 δις πλησιάζει τα 107 δις ξανά.
Αυτό που χρειάζεται η μικρή και πολύ μικρή επιχειρηματικότητα και αυταπασχόληση είναι μια μεγάλη ρύθμιση χρεών 120 δόσεων, που θα απαλείφει πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και θα απομειώνει, κατά την άποψή μας, και το κεφάλαιο για τα χρέη που γεννήθηκαν εντός πανδημίας», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
«Τα πολιτικά κόμματα – όχι μόνο η κυβέρνηση – πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να καταθέσουν σχέδιο νόμου, με το οποίο θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία και η επαγγελματική στέγη των Ελλήνων. Γιατί υπάρχει αφελληνισμός της ελληνικής ιδιοκτησίας μέσα από τα «funds» που πήραν τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες στο 1/10 της αξίας του χαρτοφυλακίου. Αυτό ισοδυναμεί με εκποίηση της ιδιωτικής εθνικής περιουσίας και αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί, για το εθνικό καλό. Φέτος αναμένονται πάνω από 45.000 πλειστηριασμοί», είπε.
Ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε και στις «επιθέσεις, όπως είπε, που δέχεται η επιχειρηματικότητα από τις πολιτικές της κυβέρνησης», πολιτική που δεν έχει σχέση με την πολιτική της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου του ίδιου κόμματος. Ενώ την πρώτη 4ετία μείωσε πάνω από 40 φόρους, στήριξε ουσιαστικά τις επιχειρήσεις στη διάρκεια της πανδημίας, που αν δεν υπήρχαν θα είχαν κλείσει πάνω από το 50% των επιχειρήσεων. Στην παρούσα κυβερνητική περίοδο όμως, η μικρή επιχείρηση δέχεται μια επίθεση με τον φορολογικό νόμο του 2023, ο οποίος δημιουργεί τεκμαρτή φορολόγηση στα εισοδήματα των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, ατομικής μορφής επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους, με αποτέλεσμα να διπλασιαστεί και πολλές φορές να τριπλασιαστεί η φορολογική υποχρέωση των επιχειρήσεων – επί δικαίων και αδίκων – τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει στα χέρια της μέσω της ΑΑΔΕ όλα τα φορολογικά ελεγκτικά εργαλεία (MyData, διασύνδεση ταμειακών και POS με το Taxis, πλατφόρμες τραπεζών με τις οποίες διασυνδέεται ανά πάσα στιγμή η ΑΑΔΕ) άρα μπορεί ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει τον κύκλο εργασιών κάθε επιχείρησης και να πατάξει κάθε είδους φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή ή αδικαιολόγητο πλουτισμό».
Και πρόσθεσε: «Αν θεωρήσουμε ότι πάμε προς μια επιχειρηματική-επαγγελματική «εθνοκάθαρση» και κλείσουν 200 χιλιάδες επιχειρήσεις, η ανεργία θα εκτοξευτεί σε επίπεδα που θέλουμε να ξεχάσουμε. Γιατί οι ξένες άμεσες επενδύσεις που ακούμε δεν δημιουργούν νέες επιχειρήσεις, δε φέρνουν νέες θέσεις εργασίας. Είναι εξαγορές υφιστάμενων ελληνικών επιχειρήσεων, που αγοράζονται από ξένους ομίλους για ένα κομμάτι ψωμί…».
Κλείνοντας, τόνισε: «Όπως δείχνει εξ άλλου το σχέδιο Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, το 2025 επιφυλάσσει αύξηση των φόρων κατά 6,5 δις ευρώ. Αυτά θα λείψουν από τα έσοδα των επιχειρήσεων και από τα ελληνικά νοικοκυριά, αφού προέρχονται από αύξηση ΦΠΑ, ειδικών φορων κατανάλωσης, των φόρων φυσικών και νομικών προσώπων. Με τέτοιες πολιτικές το σύνολο της μικρομεσαίας, μικρής και πολύ μικρής επιχειρηματικότητας που έχει το 83% των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, με τέτοια μέτρα, μας θέτει εκτός της οπτικής της κυβέρνησης.
Ζητούμε, η μικρομεσαία, μικρή και πολύ μικρή επιχειρηματικότητα να είναι στο προσκήνιο των πολιτικών και όχι στο παρασκήνιο», κατέληξε ο κ. Καββαθάς.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ