Καθημερινές είναι οι επισημάνσεις ότι η μέση αθροιστική βροχόπτωση στην Ελλάδα για το 2024 κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (climatebook).
- Αυτό το γνωρίζουμε και το ζούμε και ενδεικτικός είναι ο χάρτης της Ελλάδας που παρουσιάζει τη μέση αθροιστική βροχόπτωση στην Ελλάδα να βρίσκεται σε πολύ χαμηλό σημείο. Μόνο τα πολύ ξηρά έτη του 1992 και του 2000 είναι χειρότερα από φέτος.
- Από το 1991 μέχρι και το 2024, σε διάστημα δηλαδή 33 χρόνων (!), τα δύο χρόνια που έβρεξε καλά ήταν αυτά του 2009 και 2010. Είναι τα δύο χρόνια που μόλις είχε ολοκληρωθεί το φράγμα του Αποσελέμη και που όχι μόνο γέμισε, αλλά κάναμε και υπερχείλιση και υπήρχε διάχυτη η αισιοδοξία ότι λύσαμε για χρόνια το πρόβλημα της λειψυδρίας. Ενθυμούμαι και τα τότε γραφτά μου, στα οποία αμφέβαλα αν ποτέ γεμίσει το φράγμα. Χαίρομαι που διαψεύστηκα, αλλά, αν στα 33 χρόνια είχαμε δυο βροχερές χρονιές, τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Σήμερα στο φράγμα Αποσελέμη η πληρότητα δεν υπερβαίνει το 12%. Το νερό είναι κάτω από τα 3 εκατομ. κυβικά μέτρα, όταν γεμάτο τα κυβικά είναι 28 εκατομ.!
- Συνεχίζουμε να διανύουμε ένα μεγάλο διάστημα ανομβρίας και ξηρασίας. Από την άνοιξη του 2024 μέχρι και σήμερα, σε πολλά σημεία της χώρας το έλλειμμα της ετήσιας συνολικής βροχόπτωσης ξεπερνά το 40-50% σε σχέση με την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020. Μάλιστα, με βάση τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, το 2024 βαδίζει ως ένα από τα πιο ξηρά και ταυτόχρονα θερμότερα έτη στα χρονικά των καταγραφών.
ΛΕΩΝ. Κ.