Συνάντηση εργασίας με επίκεντρο το Κέντρο Αποκατάστασης Νεάπολης πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου, με τη συμμετοχή εμπλεκομένων τεχνικών και μελετητών του έργου, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Ανδρουλάκη.
Όπως ο ίδιος εξήγησε ήταν μια συνάντηση που έπρεπε να γίνει και έγινε μετά από αρκετό καιρό, όπου δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη, και στην οποία συμμετείχαν οι φορείς και εκπρόσωποι που εμπλέκονται στην ωρίμανση του έργου.
«Είναι σημαντικό πως στην συνάντηση που είχαμε σήμερα ήταν παρόντες και οι μελετητές του έργου», επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης. Για το κέντρο αποκατάστασης έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση σύμφωνα με την οποία η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδοτεί την μελέτη για την δημιουργία της συγκεκριμένης υποδομής. «Στη συνάντηση λοιπόν ήταν παρόντες οι μελετητές, αλλά και εκπρόσωποι από την Πολεοδομία και από τους φορείς όπως η 7η Υγειονομική Περιφέρεια και ήταν εδώ ο διοικητής στο νοσοκομείο Νεάπολης. Το ζητούμενο είναι μετά από τη νομοθετική ρύθμιση η οποία προέκυψε για την επέκταση της δόμησης του κέντρου αποκατάστασης να προχωρήσουμε με το σωστό τρόπο και να λύσουμε τα προβλήματα έτσι ώστε μετά την εξέλιξη των νομοθετικών ρυθμίσεων που είχαμε να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα για το έργο, δηλαδή την ολοκλήρωση της μελέτης που θα είναι και το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την υλοποίηση του κέντρο αποκατάστασης Νεάπολης», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
Όπως υποστήριξε ο Αντιπεριφερειάρχης η τελευταία εξέλιξη που ανέκυψε από την συνεδρίαση είναι πως οι αλλαγές που θα γίνουν στην μελέτη θα φέρουν ουσιαστικά ένα κτίριο που διαφοροποιείται, προσαρμόζεται και εντάσσεται στα νέα δεδομένα όπως ζητήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα με τις διορθώσεις που έγιναν.
Όπως ανέφεραν στην συνεδρίαση μελετητές με βάση τα πολεοδομικά δεδομένα που διαμορφώνονται, ο σχεδιασμός όφειλε να προσθέσει 330 τετραγωνικά μέτρα στην δοθείσα προμελέτη. Ο τελικός σχεδιασμός με βάση το νεότερο κτιριολογικό πρόγραμμα προσθέτει 550 m² στην δοθείσα προμελέτη και 328 m² στην δόμηση. Συνεπώς, όπως είπαν, δημιουργείται αναγκαιότητα τροποποίησης σχεδιασμού και παρεκκλίσεις όρων δόμησης για την τήρηση κτιριολογικού προγράμματος εντός ορίων ενός ακινήτου. Επιπλέον συμφωνείται πρόβλεψη κατά ύψος επέκτασης του κτιρίου για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών· έτσι δημιουργήθηκε αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης όρων δόμησης.
Σε ό,τι αφορά την πορεία μελετών και διαδικασιών, παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια και όσα έκαναν οι μελετητές. Τονίστηκε πως λόγω της προώθησης νομοθετικής ρύθμισης για παρεκκλίσεις υπάρχει ανάγκη υποβολής νεότερης αίτησης για την ρύθμιση όρων δόμησης στο υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας. Απαιτείται ακόμα ανάθεση κυκλοφοριακής μελέτης, έκδοση της νομοθετικής ρύθμισης, ενσωμάτωση της κυκλοφοριακής μελέτης στην αρχιτεκτονική και στατική μελέτη, υποβολή πρότασης από τον ανάδοχο της κυκλοφοριακής μελέτης για την τροποποίηση της οριζοντιογραφίας και τις υψομετρικές χαράξεις της οδού σύνδεσης με το ακίνητο για την εξασφάλιση συμβατότητας με την αρχιτεκτονική μελέτη, ενώ όπως είπαν οι μελέτες παράλληλα με την αλλαγή της νομοθεσίας πρέπει να γίνει και προσαρμογή που αφορά την εκπόνηση μελέτης φωτοβολταϊκών και τις απαιτήσεις μελέτης προσβασιμότητας.
«Αυτά τα στοιχεία, τα οποία θα πρέπει να προστεθούν, αφορούν κάποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, συνδέσεις με τον δρόμο, όπως και τα ζητήματα της αποκατάστασης που θα πρέπει να γίνουν στο περιβάλλοντα χώρο. Τώρα προωθούνται και φάνηκε και στη σύσκεψη όπου συμμετείχαν στελέχη από την Περιφέρεια και από τον Δήμο και από την Πολεοδομία του Δήμου του Αγίου Νικολάου και ο διοικητής του Νοσοκομείου της Νεάπολης. Το ζητούμενο είναι να κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα, να ληφθούν αποφάσεις και να προχωρήσουμε», επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ