Ο ιός Coxsackie (Κοξάκι) ανήκει στην ομάδα των εντεροϊών και εκδηλώνεται με ποικιλία συμπτωμάτων. Ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει μεταξύ άλλων, πυρετό, εμετό, διάρροια, αδυναμία και εξανθήματα. Εντοπίζεται κυρίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Τα συμπτώματα του ιού ποικίλουν και κυμαίνονται από ήπια μέχρι και πιο σοβαρά. Οι γονείς πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και να παρατηρούν τυχόν σημάδια της λοίμωξης στο παιδί τους.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι η εμφάνιση εξανθημάτων, τα οποία εκδηλώνονται συχνά στις παλάμες, στα πέλματα, στο στόμα, καθώς και σε άλλες περιοχές του σώματος. Η έγκαιρη παρατήρηση και αναγνώριση αυτών των σημείων από τους γονείς είναι σημαντική, ώστε να απευθυνθούν άμεσα στον παιδίατρο για την αξιολόγηση της κατάστασης και την κατάλληλη αντιμετώπιση.
Ο ιός Κοξάκι μεταδίδεται με παρόμοιο τρόπο όπως οι περισσότερες ιώσεις, καθιστώντας τον ιδιαίτερα μεταδοτικό, ειδικά σε κοινότητες όπως σχολεία ή παιδικοί σταθμοί. Η μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω σταγονιδίων που απελευθερώνονται στον αέρα όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την τήρηση αποστάσεων και την κάλυψη του στόματος και της μύτης κατά το βήξιμο ή το φτέρνισμα.
Επιπλέον, η άμεση επαφή με άτομα που φέρουν τον ιό αποτελεί σημαντική οδό μετάδοσης, ιδιαίτερα όταν υπάρχει ανταλλαγή αντικειμένων ή αγγίζονται επιφάνειες που έχουν μολυνθεί. Η χρήση κοινών χώρων, όπως η τουαλέτα, είναι άλλη μία πηγή μετάδοσης, εάν δεν τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση της.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
Η κ. Αργυρώ Νικολαράκη Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου επεσήμανε μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι οι γονείς οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και εάν παρατηρήσουν κάποιο εξάνθημα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος των παιδιών ή εντοπίσουν κάτι ασυνήθιστο, να απευθύνονται στον παιδίατρο τους.
Επιπρόσθετα ανέφερε ότι εάν κάποιο παιδί διαγνωστεί με Κοξάκι θα ήταν σκόπιμο και συνιστάται, καθώς αποτελεί ένα μεταδοτικό ιό, να παραμείνει στο σπίτι για 2-3 ημέρες προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού σε άλλα υγιή παιδιά.
Ο ιός Κοξάκι δεν έχει κάποιο εμβόλιο ούτε συγκεκριμένη θεραπεία, επομένως αντιμετωπίζεται υποστηρικτικά όπως και άλλες αρρώστιες. Η ανακούφιση των συμπτωμάτων συνήθως περιλαμβάνει αντιπυρετικά, αναλγητικά για τον πόνο και ενυδάτωση για την αποφυγή αφυδάτωσης σε περιπτώσεις διάρροιας ή έμετου.
ΣΟΦΙΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ