Στην έντυπη έκδοση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ διαβάσαμε γιατί στην εναλλακτικές τουριστικές προτάσεις που αναζητεί το Οροπέδιο Λασιθίου, ως αντιστάθμισμα στο Δικταίο Άνδρο, που θα παραμείνει κλειστό το καλοκαίρι του 2025.
Σίγουρα το κλείσιμο του Σπήλαιου, λόγω της μοναδικότητάς του, είναι δύσκολο να αντικατασταθεί. Ποιες μπορεί να είναι οι εναλλακτικές προτάσεις; Αναφέρθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο του Αγίου Γεωργίου, το σπήλαιο Κρόνιο και η Μονή Κρουσταλένιας.
Τι άλλα θα μπορούσαμε να προτείνουμε; Θεωρούμε ότι θα πρέπει να διαφημιστεί ο φυσιολατρικός τουρισμός με επισκέψεις στα οροπέδια Λιμνάκαρου και Νίσιμου, ο ποδηλατικός τουρισμός που, λόγω μορφολογίας του εδάφους, προσφέρεται για όλες τις ηλικίες, ο περιπατητικός τουρισμός στο φαράγγι του Χαυγά μέχρι το Νεραϊδοκόλυμπο, από το Σελί Αμπέλου μέχρι την Παπούρα και το Καρφί και από το Λάσινθος μέχρι το Λιμνάκαρο (Ε4), ο γαστρονομικός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός που εκτός από τη Μονή Κρουσταλένιας θα συμπεριλάβει και τη Μονή Βιδιανής… είναι μερικές από τις προτάσεις που θα μπορούσαν να φέρουν περισσότερο κόσμο στο Οροπέδιο. Σημαντική είναι η προφορά και του πάρκου Λάσινθος το οποίο δέχεται καθημερινά πολλές επισκέψεις. Θα πρέπει να δοθεί περισσότερη ώθηση στον λεγόμενο χειμερινό τουρισμό, που σε συνδυασμό με τη γαστρονομία και τα καταλύματα, μπορεί να σημαίνει, ως χειμερινός προορισμός, 12 μήνες τουρισμό! Οι χειμερινοί προορισμοί στην υπόλοιπη Ελλάδα γνωρίζουν τεράστια επισκεψιμότητα.
Ας μην ξεχνάμε ότι για να φτάσει κάποιος στο οροπέδιο υπάρχουν διάφοροι δρόμοι με διαφορετικό ενδιαφέρον. Οι βασικοί είναι δύο, από Ποτάμους και από Μάλια (Κράσι). Υπάρχει όμως και η διαδρομή μέσω οροπεδίου Καθαρού και νότια από την Έμπαρο. Πιστεύουμε ότι το οροπέδιο Λασιθίου έχει σπουδαίο μέλλον, αλλά απαιτούνται δράσεις και όραμα.
ΛΕΩΝ.Κ.