Τις τελευταίες ημέρες ακούμε κάθε μέρα στην τηλεόραση να γίνεται αναφορά στην «woke ατζέντα» και σίγουρα αρκετοί δεν κατανοούν την σημασία της έκφρασης.
Ο όρος «woke» (awake=ξυπνώ) χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τις κοινότητες των Αφροαμερικανών, τις αρχές του 20ου αιώνα, που τους προέτρεψε να «ξυπνήσουν» και να αποκτήσουν συνείδηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ατζέντα είναι ένας κατάλογος θεμάτων. Επομένως η «woke ατζέντα» αφορά τη συζήτηση και εφαρμογή κάποιων σημαντικών θεμάτων για τα οποία η κοινωνία θα πρέπει να αφυπνιστεί.
Για να καταλάβουμε καλύτερα το νόημα… η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε τη νομιμοποίηση των γάμων στα ομόφυλα ζευγάρια. Αυτό θεωρήθηκε ως μία πρωτοποριακή απόφαση που κατακρίθηκε από την πολύ «δεξιά». Τι συνέβη όμως τις τελευταίες ημέρες; Είχαμε τη πολύ «δεξιά» εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ και τη μείωση δημοτικότητας της Ν.Δ.. Αιτία αυτής της μείωσης θεωρήθηκε ότι είναι η woke ατζέντα, ότι δηλαδή κάποιες αποφάσεις της Κυβέρνησης έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε μερίδα της κοινωνίας. Το αποτέλεσμα είναι, η αντιπολίτευση να κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι εγκαταλείπει την σωστή, κατ’ αυτήν, «woke ατζέντα» και την πολύ «δεξιά» να ζητά την απόσυρσή της!
Γενικά, η «woke ατζέντα» είναι ένα φαινόμενο που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις και αναφέρεται σε μια σειρά από πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας. Όμως, από τη μια πλευρά, έχει συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε σημαντικά ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Από την άλλη πλευρά, έχει επικριθεί για υπερβολές, ότι οδηγεί σε υπερβολική πολιτική ορθότητα, περιορίζοντας συχνά την ελευθερία έκφρασης και ότι οδηγεί σε μια «τυραννία των μειοψηφιών», όπου οι ανάγκες των μειονοτήτων υπερισχύουν των αναγκών της πλειοψηφίας.
ΛΕΩΝ.Κ.