Σε μια χρονική στιγμή όπου ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας, με απόφαση του προχωρεί στην παράταση κήρυξης σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σητείας, η στρατηγική μελέτη για τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Κρήτη δε συμπεριλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις και καμιά ουσιαστικά πρόβλεψη για μια περιοχή που έχει πληγεί από τα καταστροφικά φαινόμενα της κλιματικής κρίσης. Συγκεκριμένα στην μελέτη που συζητήθηκε στην επιτροπή περιβάλλοντος της περιφέρειας Κρήτης, δεν υπήρχε καμία αναφορά για την περιοχή της Σητείας παρά τα όσα έχουν σημειωθεί και τις καταστροφές που έχουν γίνει.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας, 17 Οκτωβρίου 2024, «αποφασίζουμε την παράταση κήρυξης σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σητείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς εξακολουθούν να ισχύουν οι λόγοι κήρυξης και το έργο της διαχείρισης των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 15-10-2022 στην παραπάνω περιοχή, δεν έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τα ανωτέρω 9 και 10 σχετικά.
Η εν λόγω παράταση κήρυξης θα ισχύει για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 17 Απριλίου 2025. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η απόφαση.
Δεν υπάρχει σχεδιασμός για όλη την Κρήτη
Η περιοχή βρίσκεται σ’ αυτή την δυσμενή συνθήκη, κι όμως από το κεντρικό κράτος έχει κατατεθεί και συζητείται – αναγκαστικά – ένας στρατηγικός σχεδιασμός που δεν έχει πραγματικές προβλέψεις για τα προβλήματα όλης της Κρήτης.
Για το λόγο αυτό άλλωστε υπήρξε και η απόφαση του Δήμου Σητείας την οποία υποστήριξε στην επιτροπή περιβάλλοντος ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Γιάννης Δασκαλάκης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Σητείας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες υιοθέτησε ομόφωνα η επιτροπή περιβάλλοντος περιφέρειας Κρήτης, αναγνωρίζοντας το λογικό και δίκιο του αιτήματος, και τονίζοντας πως είναι μεγάλη παράλειψη που δεν έχει προβλεφθεί κανένα απολύτως μέτρο διαχείρισης πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή της Σητείας.
Ζητά μελέτη εκτίμησης
της πλημμυρικής επικινδυνότητας
O Δήμος Σητείας στο πλαίσιο της πολύ καλής συνεργασίας με τον τομέα εσωτερικών υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ, προτείνει την υλοποίηση μελέτης εκτίμησης της πλημμυρικής επικινδυνότητας στα ρέματα και λεκάνες της Σητείας με χαρτογράφηση των ευάλωτων περιοχών και προτεραιοποίησή τους, για την ανάπτυξη συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης με χρήση αυτόματων υδρομετρικών και μετεωρολογικών σταθμών καθώς και υδρομετρικών μοντέλων.
Η πρώτη φάση της μελέτης θα περιλαμβάνει καταγραφή των υδραυλικών χαρακτηριστικών των ρεμάτων με χρήση drone και τοπογραφικού εξοπλισμού, υδραυλική μοντελοποίησή τους και εκτίμηση κινδύνου πλημμύρας για βροχές διαφορετικών περιόδων επαναφοράς. Οι πιθανές περιοχές κατάκλισης λόγω πλημμυρών με διαφορετικές περιόδους επαναφοράς θα χαρτογραφηθούν, θα προτεραιοποιηθούν και θα προταθούν συγκεκριμένα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για τις περιοχές αυτές με χρήση υδρομετεωρολογικών μοντέλων και αυτόματων σταθμών παρακολούθησης υδάτων.
Το κόστος της Α’ φάσης για έως τέσσερις υδρογεωλογικές λεκάνες ή ρέματα θα κοστολογείται χωριστά από την τρίτη φάση που θα αφορά τους σταθμούς έγκαιρης προειδοποίησης,
Επίσης ο Δήμος Σητείας έκανε μία ακόμα πρόταση, σύμφωνα με την οποία, στη διαβούλευση για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας θα πρέπει να προσκαλούνται χωριστά μόνο οι Δήμαρχοι ή οι Αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας των Δήμων που έχουν υποστεί καταστροφές από πλημμύρες, έτσι ώστε να τους δίνεται ο χρόνος για να αναπτύξουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη αντικειμενικότητα πάνω στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση και την αποκατάσταση των ζημιών.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ