Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς Νίκος Αφορδακός μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ είπε ότι οι αποδόσεις του ελαιοκάρπου σε λάδι, ανάλογα και με την περίοδο αυτή που γίνεται η ελαιοσυλλογή, είναι σχετικά καλές. Κατά την άποψή του, όπως ανέφερε, η διαδικασία ελαιοποίησης των ελιών δεν έχει ολοκληρωθεί και αυτό οφείλεται στην ανομβρία. Ως εκ τούτου, οι ελαιοπαραγωγοί καλό θα ήταν να προβαίνουν στη συλλογή ελαιοκάρπου με προσεκτική επιλογή των καλλιεργειών και να δίνουν προτεραιότητα στις «καλές» ελιές -κυρίως τις ποτιστικές.
Μάλιστα, τόνισε ότι αν δεν έχει βρέξει μέχρι τότε που θα μαζέψουν ελιές, καλό θα ήταν να ποτίσουν τα ελαιόδεντρα μετά που θα «ραβδίσουν», γιατί τα δέντρα καταπονούνται από τη διαδικασία αυτή. Επειδή είναι ήδη πολύ καταπονημένα από την ανομβρία, το πότισμα θα λειτουργήσει αναζωογονητικά, αν δεν έχει βρέξει μέχρι την ημέρα του μαζέματος, είπε ο κ. Αφορδακός.
Ερωτώμενος σχετικά με την απόδοση σε λάδι του ελαιόκαρπου που έχουν παραδώσει οι ελαιοπαραγωγοί από την περιοχή της Κριτσάς, το προηγούμενο τριήμερο, ο κ. Αφορδακός είπε ότι πηγαίνει 5,5/1. Η περιοχή της Κριτσάς είναι πιο όψιμη ζώνη και, όπως επεσήμανε, ουσιαστικά αυτό που αποδίδουν αυτές τις πρώτες ημέρες οι ελιές που αλέθονται, προσομοιάζει με… αγουρόλαδο!
Αναφερόμενος στις τιμές του προϊόντος, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού θεωρεί ότι αυτή την περίοδο παίζεται σε διεθνές επίπεδο το «παιχνίδι των τιμών», με τη διοχέτευση στη δημοσιότητα στοιχείων και «ειδήσεων», που περισσότερο έχουν ως στόχο τη διαμόρφωση μιας ψυχολογίας στην αγορά για να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές, παρά απηχούν την πραγματική κατάσταση.
Η Ισπανία, η οποία ως η μεγαλύτερη παραγωγός ελαιολάδου στη Μεσόγειο καθορίζει και τους όρους της αγοράς, έδωσε στη δημοσιότητα ως είδηση ότι έριξε στην αγορά 5,5 χιλιάδες τόνους έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. Αλλά, όπως είπε ο κ. Αφορδακός, πιστεύει ότι η «είδηση» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και απλά υπηρετεί τη στρατηγική συμπίεσης της τιμής του προϊόντος προς τα κάτω, αφού οι Ισπανοί είναι εκείνοι που ελέγχουν κυρίως και την αγορά και την εμπορική διακίνηση του προϊόντος.
Η Ισπανία και η Ιταλία αντιμετωπίζουν, αν όχι στον ίδιο, οξύ βαθμό, με την Κρήτη, αντίστοιχα προβλήματα λόγω της ανομβρίας. Ο κ. Αφορδακός τόνισε ότι οι εκτιμήσεις για τη συνολική φετινή παραγωγή της Ισπανίας και της Ιταλίας, θεωρεί ότι είναι «φουσκωμένες» και στόχο έχουν και αυτές να κρατήσουν την τιμή του ελαιολάδου χαμηλά…
Η τιμή των 8,59 ευρώ/κιλό που πέτυχε ο Συνεταιρισμός της Ζάκρου, για 5 τόνους ελαιόλαδο, οξύτητας 5 γραμμών, προηγούμενης εσοδείας, το οποίο πούλησε πριν μερικές ημέρες, είναι μια καλή τιμή, είπε ο κ. Αφορδακός.
Οι τιμές που διαμορφώνονται με το άνοιγμα της νέας ελαιοκομικής περιόδου διαμορφώνονται από 6,50- 7 ευρώ/κιλό, αλλά είναι πολύ επισφαλές να κάνει κάποιος εκτίμηση πώς θα εξελιχθεί και πού θα διαμορφωθεί τελικά η τιμή του φετινού προϊόντος, τόνισε, εξηγώντας ότι είναι σε εξέλιξη το διεθνές «παιχνίδι» επηρεασμού της τιμής, προς τα κάτω…
Όσον αφορά την εκτίμησή του για την επίδραση που είχαν οι ελάχιστες βροχές που έπεσαν στην περιοχή πρόσφατα, είπε ότι μπορεί να έκαναν κάποια διαφορά από την απόλυτη ανομβρία που ερχόμαστε, αλλά παραμένει ελάχιστο σε σχέση με τις ανάγκες που έχουν τα δέντρα να ποτιστούν και να ανακάμψει ο αναρτημένος ελαιόκαρπος όπου είναι αναστρέψιμη η κατάστασή του. Γιατί υπάρχει ελαιόκαρπος που έχει καταστραφεί, ανεπιστρεπτί. Η λίγη βροχή που έπεσε, τουλάχιστον, θα σώσει τα δέντρα που κινδύνευαν να ξεραθούν εντελώς, κατέληξε.
Ο χθεσινός νοτιάς και η άνοδος της θερμοκρασίας, αντί των καταιγίδων που είχαν αναγγελθεί και στην περιοχή μας, δυστυχώς, απογοήτευσε, παρατείνοντας την αγωνία των παραγωγών, κατέληξε.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ