Υπάρχει η προοπτική να μετατραπεί η Κρήτη σε ένα ασφαλές και ανεξάρτητο σύστημα ανανεώσιμης ενέργειας; «Δύσκολο σενάριο», θα μπορούσε να είναι μια λογική απάντηση. «Ναι, αλλά όχι ακατόρθωτο», αφού στην Κρήτη παράλληλα με τα άλλα, μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ που συζητούνται ή και θα υλοποιηθούν υπάρχει και το #Crete_Energy_Valley ή αν το προτιμάτε ελληνικά «η ενεργειακή κοιλάδα Κρήτη».
Η προγραμματισμένη ετήσια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος #Crete_Energy_Valley πραγματοποιήθηκε στο Aachen της Γερμανίας για την αποτίμηση των όσων έχουν γίνει τον πρώτο χρόνο. Παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα, αλλά κι οι δυσκολίες που έχουν ανακύψει, σχεδιάστηκαν οι επόμενες δράσεις, πάντα με γνώμονα την πράσινη μετάβαση και την κοινωφέλεια του σκοπού. Η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στο παγκόσμιας κλάσης Πολυτεχνείο RWTH Aachen University, στο φορέα #EON_Energy_Research_Center, με κορυφαία τεχνογνωσία και εμπειρία στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Η στόχευση της πρώτης φάσης του έργου, είναι η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας σε όλα τα στάδια σχεδιασμού, ανάπτυξης και λειτουργίας των υποδομών. Η ομάδα του Crete Valley, με επικεφαλής τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Κοινωνικής Καινοτομίας της Αυστρίας (#ZSI) το προηγούμενο καλοκαίρι, συνάντησε τους ντόπιους στα σπίτια, στα καφενεία, στις γειτονιές, στο χώρο δουλειάς τους, με στόχο να τους ενημερώσει, αλλά και να αφουγκραστεί τις ανάγκες της περιοχής τους.
Η υλοποίηση του έργου συνεχίζεται, με αντίστοιχες δράσεις εξωστρέφειας, όπου καλούνται να συμμετέχουν πολίτες, στελέχη φορέων και υπηρεσιών, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικού και βιομηχανικού κλάδου, της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, με ενεργή συμμετοχή στα τραπέζια συζητήσεων που διοργανώνονται», εξηγεί η Ερμιόνη Γιαλύτη, γεωλόγος και σύμβουλος του Περιφερειάρχη Κρήτης που συμμετείχε στη συνάντηση.
Τί είναι το #Crete_Energy_Valley;
Το Crete Valley είναι ένα χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. ερευνητικό έργο που θα μετατρέψει την Κρήτη σε ένα αειφόρο, αποκεντρωμένο ενεργειακό σύστημα, επιτρέποντας στο νησί να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες, αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που σε αφθονία διαθέτει.
Η Κρήτη συνδυάζει πολύ ισχυρό αιολικό δυναμικό, ηλιακή ακτινοβολία και μεγάλες ποσότητες βιομάζας. Το πρόγραμμα εγκαθιστά στην Κρήτη, την πρώτη Ενεργειακή Κοιλάδα της Ευρώπης, δημιουργώντας θύλακες Κοινοτικής Ενέργειας (CELs) σε 4 περιοχές του νησιού: Άρβη, Αθερινόλακκο, Αρκαλοχώρι, Οροπέδιο Λασιθίου, για την αξιοποίηση των διαφορετικών γεωγραφικών και κλιματικών συνθηκών.
Πώς λειτουργεί;
Σχεδιασμένοι ως κόμβοι καινοτομίας, τα CELs θα χρησιμοποιούν διαφορετικές ανανεώσιμες πηγές για να ικανοποιήσουν τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, ενώ θα τις εμπλέκει στην παραγωγή και στη διαχείριση της ενέργειας. Πρόκειται όχι μόνο για τα κλασικά συστήματα Φωτοβολταϊκων και αιολικών εγκαταστάσεων, αλλά την αξιοποίηση γεωθερμίας (γεωεναλλαγή θερμότητας στα επιφανειακά στρώματα του εδάφους), και βιομάζας (παράγωγα γεωργίας, κτηνοτροφίας και αστικών αποβλήτων για την παραγωγή βιοκαυσίμων).
Αξιοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες πληροφορικής και ψηφιακές λύσεις, δημιουργείται ένα καινοτόμο Ζωντανό Εργαστήριο (Renewable Energy ValleyLab) με εφαρμογή διαφορετικών τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα επιτρέψει στις τοπικές κοινωνίες να παράγουν, να διανέμουν και να χρησιμοποιούν τη δική τους ενέργεια, ενώ θα αποτελέσει πιλότο και για άλλες χώρες. Το Crete Valley αντιπροσωπεύει ένα αποκεντρωμένο, οικονομικά προσιτό ενεργειακό σύστημα που θα ενισχύσει την ενεργειακή δημοκρατία και θα συμβάλει στην Ευρωπαϊκή πράσινη μετάβαση.
Ποιοί συμμετέχουν
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 13 ευρωπαϊκές χώρες και 41 εταίροι, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ -τμ. Μηχανολόγων Μηχανικών Εργαστήριο Συστημάτων αποφάσεων και Διοίκησης) η Περιφέρεια Κρήτης, η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ), η Eunice Energy Group, o όμιλος SYCHEM για την κατασκευή εξειδικευμένων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, το Διεθνές Συμβούλιο για τοπικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες (ICLEI), και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.
Από την έναρξη του προγράμματος στις αρχές του 2024, η ομάδα του Crete Valley επισκέφθηκε τις 4 περιοχές, όπου πρόκειται να εγκατασταθούν τα έργα, προκειμένου να ενημερώσει τους κατοίκους για την αξιοποίηση των διαθέσιμων ανανεώσιμων πηγών και να εξασφαλίσει την συμπόρευση και την κοινωνική αποδοχή.
Το Crete Valley θα ωφελήσει τις κοινότητες που συμμετέχουν, μειώνοντας το ενεργειακό κόστος και ενισχύοντας την αξιοπιστία και την ασφάλεια του δικτύου. Επιπλέον, το έργο θα δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις εργασίας, θα επιταχύνει την πράσινη μετάβαση και θα καταδείξει τη δυνατότητα αντιγραφής των συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε άλλες περιοχές. Βασική αποστολή του Crete Valley είναι να συμβάλλει σε ένα πιο πράσινο μέλλον. https://cretevalley.eu/greek/
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ