Οι καιρικές συνθήκες έχουν μεταβληθεί και επηρεάζουν το σύνολο του ελλαδικού χώρου, ιδιαίτερα τη νότια Ελλάδα και περισσότερο τη νοτιοανατολική. Λόγω της ανομβρίας που παρατηρείται στην περιοχή της Κρήτης οι ταμιευτήρες έχουν αδειάσει, υπάρχουν προβλήματα κυρίως γιατί υπάρχει ξηρή ατμόσφαιρα, ξηρό έδαφος, με αποτέλεσμα να προκύπτει ευκολία στην έναρξη και στην ταχεία επέκταση μιας πυρκαγιάς. Το δεδομένο αυτό μαζί με όλα τα στοιχεία που επηρεάζουν την αύξηση των πυρκαγιών στο νησί και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν το φετινό δύσκολο καλοκαίρι, συζητήθηκαν σε σύσκεψη που έγινε στο Ηράκλειο υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Κλιματικής Κρίσης Ευάγγελο Τουρνά.
«Θέλουμε να δούμε τι έγινε αυτό το καλοκαίρι, ποια ήταν τα αποτελέσματα που είχαμε, να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας και να σχεδιάσουμε το επόμενο καλοκαίρι την επόμενη αντιπυρική, κάτι το οποίο έχουμε ξεκινήσει», δήλωσε ο υπουργός και αναγνώρισε τις δύσκολες συνθήκες.
«Πραγματικά αντιμετωπίσαμε φέτος δύσκολες συνθήκες όσον αφορά τον άνεμο, τις υψηλές θερμοκρασίες, τον παρατεταμένο καύσωνα σε κάποιες περιοχές της χώρας. Και βέβαια την μεγάλη ξηρασία μετά από πολύμηνη ανομβρία, χωρίς χιόνια, χωρίς νερό, η ατμόσφαιρα και το έδαφος ήταν ξηρό, οι συνθήκες ήταν ακραίες. Είχαμε πάρα πολύ υψηλούς δείκτες. Για πρώτη χρονιά είχαμε τόσο υψηλούς δείκτες στο 4 και 5 για σχεδόν όλο το καλοκαίρι, πράγμα που επηρέασε το μηχανισμό αντιμετώπισης. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ήτανε το θερμότερο και το χειρότερο καλοκαίρι από πλευράς μετεωρολογικών συνθηκών τα τελευταία 40 χρόνια. Εντούτοις ο μηχανισμός ανταποκρίθηκε χάρις τον σχεδιασμό που έκανε το αρχηγείο του πυροσβεστικού σώματος», σημείωσε.
Αναφορικά με την κλιματική κρίση αναγνώρισε πως πράγματι αλλάζουν πολλά πράγματα στα καιρικά φαινόμενα. «Πρώτα απ’ όλα είδαμε φωτιές σε μεγάλο υψόμετρο. Είδαμε φωτιές που στο παρελθόν ξεκινούσαν στα 2.000 μέτρα από ένα κεραυνό και την επόμενη έσβηνε η φωτιά λόγω του κρύου ή της υγρασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εντούτοις τώρα είδαμε να διατηρούνται επί πολλές ημέρες και να ταλαιπωρούν το μηχανισμό. Κάτι πράγματι αλλάζει», ανέφερε. Σε ό,τι αφορά τις φωτιές που έχουμε αυτή την περίοδο και είναι εποχικές, παραδέχθηκε πως κυρίως ξεσπούν στο πλαίσιο των αγροτικών και των κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων, αντιμετωπίζονται όμως από τον μηχανισμό χωρίς κανένα πρόβλημα.
Με το νέο δόγμα για την επιτήρηση και την έγκαιρη προειδοποίηση με τα εναέρια μέσα που πετούσαν, αλλά και με τα drones, υπήρχε έγκαιρη προειδοποίηση το φετινό καλοκαίρι. «Είχαμε την άμεση επέμβαση και βέβαια με τον μηχανισμό να βρίσκεται ανεπτυγμένο στο πεδίο, να περιμένει τη φωτιά και όχι να βρίσκεται στις εγκαταστάσεις τους, κατάφεραν να αντιμετωπίσουν 6.000 πυρκαγιές κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου», τόνισε ο υπουργός.
Ο ίδιος εξήγησε πως με το νέο δόγμα που ισχύει πλέον γίνεται λόγος για ένα νέο συνδυασμό με την ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος στην Κρήτη. «Θα ιδρύσουμε μία νέα μονάδα Δασοκομάντος στα Χανιά, άρα θα έχουμε 2 αερομεταφερόμενες, μία θα είναι στο Ηράκλειο, την οποία έχουμε και μία την οποία θα δημιουργήσουμε στα Χανιά έτσι ώστε να μπορούμε να καλύπτουμε όλο το νησί με τις ομάδες αυτές με τα ελικόπτερα, τα οποία θα διαθέτουν και για να έχουμε άμεση επέμβαση των δυνάμεων.
«Εμείς εκείνο που κάνουμε είναι να δούμε, να ενισχύσουμε συνολικά το μηχανισμό πολιτικής προστασίας και ιδιαίτερα το πυροσβεστικό σώμα που αποτελεί και τον βασικό επιχειρησιακό βραχίονα του μηχανισμού μας. Άρα λοιπόν έχουμε ξεκινήσει μ’ ένα στρατηγικό σχεδιασμό, να ενισχύουμε το πυροσβεστικό σώμα με ανθρώπινο δυναμικό, προσλάβαμε πρόπερσι τους πρώτους Δασοκομάντος πέρυσι ενισχύσαμε το πυροσβεστικό σώμα με επιπλέον 10 μονάδες δασοκομάντος και το 2025 φτιάχνουμε άλλες τέσσερις. Θα έχουμε 20 μονάδες δασοκομάντος και δεν μένουμε εκεί. Με αυτόν τον σχεδιασμό θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια και να ανανεώσουμε και να ενδυναμώσουμε το πυροσβεστικό σώμα που επαναλαμβάνω ότι είναι το βασικό μας εργαλείο στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Τουρνάς.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ