Η ανομβρία υπήρξε και συνεχίζει να είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κρήτη σε σχέση με την αντιπυρική προστασία, η οποία εξελίχθηκε ικανοποιητικά το φετινό καλοκαίρι, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Υπογράμμισε πως το ζητούμενο για τη συνέχεια είναι «ότι πρέπει να ενισχυθούμε με χρηματοδοτήσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Κρήτης».
Ο Περιφερειάρχης σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνάντησης εργασίας με αφορμή την λήξη της αντιπυρικής περιόδου στο νησί, υπογράμμισε την ανάγκη να διατεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης. Η συνάντηση έγινε παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης Ευάγγελου Τουρνά, αιρετών της Αυτοδιοίκησης και με τη συμμετοχή στελεχών της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης και εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
«Δεν είναι δυνατόν να ζητείται πάντα να έχουμε εμείς την ευθύνη, να μεταφέρονται οι αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος, χωρίς όμως να μεταφέρονται οι πόροι», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης σημειώνοντας την ανάγκη να ενισχυθεί χρηματοδοτικά η Περιφέρεια Κρήτης για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού.
Ο κ. Αρναουτάκης επεσήμανε πως ενημέρωσε τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΝΠΕ στην Αλεξανδρούπολη. Όπως έπραξε και σήμερα με τον Υφυπουργό και τόνισε πως το αίτημα είναι να δοθούν οι χρηματοδοτήσεις των συναρμόδιων υπουργείων.
Να έχουμε ένα σχεδιασμό για να μην αιφνιδιαστούμε
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός κλιματικής κρίσης Ευάγγελος Τουρνάς ξεκαθάρισε πως έχει σημασία ο σχεδιασμός για την αντιπλημμυρική προστασία. «Δεν βρισκόμαστε στην Κρήτη μόνο για την αντιπυρική περίοδο που πέρασε. Βρισκόμαστε και για την προετοιμασία για τον πλημμυρικό κίνδυνο, για την αντιμετώπιση των φαινομένων που ενδεχομένως θα έχουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Είναι μία προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί, πάλι μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, με τις ένοπλες Δυνάμεις, με την αστυνομία, με το λιμενικό και τους εθελοντές μας. Πρέπει να έχουμε ένα σχεδιασμό για να μην αιφνιδιαστούμε, όπως είδαμε ότι συνέβη -δυστυχώς- σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Είδαμε τί συνέβη στη Βαλένθια στην Ισπανία πρέπει να είναι ο μηχανισμός σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα και με ένα καλό σχέδιο έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε πρόκληση θα δημιουργήσει ο χειμώνας. Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε ότι παντού σε όλο τον κόσμο, η κλιματική κρίση αιφνιδιάζει, φέρνει φαινόμενα, τα οποία είναι ασύλληπτα και μάλιστα απρόβλεπτα. Άρα λοιπόν, εμείς πρέπει να είμαστε σε κάθε περίπτωση έτοιμοι. Γι’ αυτό είμαστε εδώ για να ετοιμάσουμε το μηχανισμό να γίνει η σχεδίαση του πυροσβεστικού σώματος μαζί με τους υπόλοιπους φορείς, έτσι ώστε οι σταθμοί βάσης αν χρειαστεί να επέμβουν έγκαιρα και αποτελεσματικά», υπογράμμισε ο κ. Τουρνάς.
Χρηματοδότηση για την Κρήτη από την ΕΤΕ
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε πως οι δράσεις αντιπλημμυρικής προστασίας γίνονται «εκ των ενόντων», αφού δεν έχουν δοθεί τη φετινή χρονιά χρηματοδοτήσεις. Σημείωσε παράλληλα πως η Περιφέρεια Κρήτης έχει υποβάλει προτάσεις και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) για να χρηματοδοτήσει μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, για τα οποία υπάρχουν ώριμες μελέτες. Για το σκοπό αυτό προανήγγειλε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση για να διεκδικηθεί η συγκεκριμένη χρηματοδότηση. «Είναι θετική η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να χρηματοδοτήσει αυτά τα έργα. Περιμένουμε όμως την υπογραφή από τον κ. υπουργό», τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Ο περιφερειάρχης δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα αντιπλημμυρικά του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι. «Εδώ στην Κρήτη περιμένουμε τη χρηματοδότηση και αυτού του έργου, αλλά να σας πω ότι δεν είμαι αισιόδοξος για γενναίες χρηματοδοτήσεις. Γιατί δεν έχει ξεκινήσει ακόμα το νέο Εθνικό Πρόγραμμα ανάπτυξης για να μπορούμε να βάλουμε από αυτό κάποιες χρηματοδοτήσεις, πρέπει όμως να δοθεί από άλλη πηγή χρηματοδότησης για όλες τις περιφέρειες που έχουμε προβλήματα να δοθούν αυτοί οι πόροι, ούτως ώστε να μπορούμε να κάνουμε τα απαραίτητα έργα». Ο ίδιος εκτίμησε πως τα αντιπλημμυρικά του νησιού απαιτούν 100 εκ. ευρώ.
Χρηματοδοτήσεις και σχεδιασμός του υπουργείου
Για τα οικονομικά δεδομένα μίλησε και ο υπουργός απαντώντας στην ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ πως «το πρόγραμμα το οποίο έχουμε εξασφαλίσει μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι 2,2 σχεδόν δισεκατομμύρια ευρώ και με 39 υποπρογράμματα. Ήδη 12 από αυτά έχουν συμβασιοποιηθεί. Για να πάρουμε τα πρώτα αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης που θα έρθουν του χρόνου. Έχει συμβασιοποιηθεί η προμήθεια 440 οχημάτων για το πυροσβεστικό σώμα παντός τύπου, τα οποία θα αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε πριν από την έναρξη της επόμενης αντιπυρικής περιόδου. Βεβαίως έγινε η αναβάθμιση του «112». Πάμε σε μία άλλη εποχή με αυτό το πρόγραμμα, το οποίο έχουμε εξασφαλίσει από τη χρηματοδότηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε μία ολοκληρωμένη υποδομή παράλληλα με το ανθρώπινο δυναμικό, για να ενισχύσουμε τον μηχανισμό», τόνισε ο υπουργός.
Μάλιστα τόσο στις παρεμβάσεις του στη σύσκεψη, όσο και στις δηλώσεις του ανέφερε πως «αυτός είναι ο στόχος μας, γιατί βλέπουμε φαινόμενα που ξεπερνούν τις δυνατότητες των μηχανισμών, άρα εμείς πρέπει να επενδύσουμε στον μηχανισμό. Παράλληλα με την πρόληψη, στην οποία είναι ένα άλλο θέμα στο οποίο καταβάλουμε και εκεί τεράστια προσπάθεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος», δήλωσε ο Ευάγγελος Τουρνάς.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ