Η παρουσίαση του επιμελητηριακού συνδυασμού «Λασίθι Επιχειρώ» με υποψήφια Πρόεδρο την κ. Γιάννα Σιγανού, έγινε στην Σητεία την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου.
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο εστιατόριο Κρητικό Σπίτι. Προηγήθηκαν αντίστοιχα οι παρουσιάσεις του συνδυασμού στην Ιεράπετρα και στον Άγιο Νικόλαο.
Στην εκδήλωση της Σητείας συμμετείχαν υποψήφιοι του συνδυασμού από όλο το νομό, ενώ παρέστησαν κι απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης καθώς και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας Μαρία Νικητάκη.
Εκ μέρους του συνδυασμού, τους παριστάμενους καλωσόρισε η κ. Ελίνα Μικρουλέα. Για το σκοπό της εκδήλωσης εστίασε στην παρουσίαση και στη γνωριμία των υποψηφίων εν όψει των επιμελητηριακών εκλογών, που θα διεκδικήσουν μία θέση στη διοίκηση του Επιμελητηρίου. «Τα στελέχη του συνδυασμού προέρχονται από όλους τους κλάδους της επιχειρηματικότητας. Νέοι άνθρωποι, ικανά στελέχη με γνώση του σύγχρονου επιχειρείν που ενώθηκαν για ένα μόνο σκοπό, να αλλάξουμε όλοι μαζί σελίδα στο Επιμελητήριο Λασιθίου, το έχει πάρα πολύ ανάγκη» τόνισε.
Παρουσίασε ακολούθως την επικεφαλής του συνδυασμού κ. Γιάννα Σιγανού, η οποία -όπως είπε- είναι μία επιτυχημένη, έμπειρη επιχειρηματίας, μια γυναίκα με πάθος και όραμα για την επόμενη μέρα.
Δίπλα στον επαγγελματία
Στο χαιρετισμό του ο κ. Ζερβάκης απευθυνόμενος στους παριστάμενους τόνισε ότι «μπαίνουν σε δύσκολους ατραπούς, δεδομένου ότι το επιχειρείν στην καθημερινότητα, είναι μία συνεχής δοκιμασία και ιδιαίτερα στις τελευταίες ημέρες του μήνα». Ανέφερε ότι και ο ίδιος είχε μια μακρά θητεία στο Επιμελητήριο Λασιθίου με πάρα πολύ καλές εμπειρίες.
«Θέλει προσπάθεια. Πρέπει να δείτε το πρόβλημα από μέσα. Υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες. Το Λασίθι είναι ένας τόπος ο οποίος διαχρονικά είναι σε δεύτερη μοίρα. Δυστυχώς υπάρχουν ενδοπεριφερειακές ανισότητες σε όλη την Κρήτη, οι οποίες είναι εμφανείς. Είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει και πρέπει να αλλάξει από όλους μας. Και από εμάς που έχουμε θέσεις αιρετών κι από εσάς που είστε η καρδιά της οικονομίας. Πρέπει όλοι μαζί, στο νέο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, όποιο κι αν είναι αυτό να μπορέσετε να δώσετε τις γνώσεις σας, την διάθεσή σας, την προσπάθεια εκείνη που χρειάζεται ώστε να μπορέσει πραγματικά το Επιμελητήριο να μην είναι, όπως πολλές φορές ακούγεται από πολλούς επαγγελματίες ότι δυστυχώς παραμένει μία σφραγίδα, αλλά να αποκτήσει την υπόσταση που πρέπει σαν ένας φορέας, ο οποίος θα είναι δίπλα στον επαγγελματία, κοντά και μαζί με τον επαγγελματία για να μπορέσετε να βελτιώσετε και τις ζωές και τις επιχειρήσεις σας ,αλλά και την καθημερινότητα όλων των πολιτών είτε έχουν είτε όχι σχέση με το επιχειρεί.»
Η κ. Νικητάκη εξέφρασε τις θερμές ευχές της, ενώ εστίασε στην συμμετοχή στον συνδυασμό νέων προσώπων, αλλά και στην δυναμική κι πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία της κ. Σιγανού. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες του επιχειρείν επί σειρά ετών, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα συνεργασίας όλων για την αντιμετώπισή τους και κάνοντας λόγο για «κομβικό ρόλο» του Επιμελητηρίου.
Ανταποδοτικότητα
Η κ. Σιγανού εξέφρασε την χαρά της για παρουσία της ανάμεσα σε ανθρώπους και συναδέλφους, με τους οποίους μοιράζεται κοινούς στόχους, επισημαίνοντας ότι ο συνδυασμός Λασίθι Επιχειρώ θα δώσει τα πάντα για την πρόοδο του Επιμελητηρίου Λασιθίου και των μελών του. Αναφέρθηκε στον ρόλο του Επιμελητηρίου παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του συνδυασμού, στον οποίο ηγείται. Άσκησε επίσης κριτική τόσο στην διάρκεια της ομιλίας της, όσο και σε δηλώσεις της, στην διοίκηση του απερχόμενου Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λασιθίου με αποτέλεσμα «το επιμελητήριο να μην έχει παίξει ουσιαστικό ρόλο, ως όφειλε κι ως μπορούσε. Έχει μείνει παρατηρητής των εξελίξεων όταν άλλα επιμελητήρια εξελίσσονται συνεχώς».
Όπως δήλωσε η κ. Σιγανού, «ξεκινήσαμε από τη Σητεία την επαφή και την συζήτηση με τους φορείς για να καταγράψουμε κάποια πράγματα, να δούμε τι θέλει ο κόσμος, τι σκέφτεται, τι καταλαβαίνει όταν λέμε την λέξη επιμελητήριο. Αυτό που καταλάβαμε την πρώτη φορά είναι ότι η λέξη επιμελητήριο είναι άγνωστη λέξη για τον κόσμο. Ξέρουν μόνο ότι πρέπει να πληρώσουν μια συνδρομή και δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς δυνατότητες έχει, τι δουλειά κάνει και γιατί υπάρχει το Επιμελητήριο. Είναι συνδεδεμένο με την συνδρομή κι όχι με την ανταποδοτικότητα. Δεν ήταν ποτέ η ομπρέλα, το σπίτι του επαγγελματία. Κι ένα γραφείο που είχε εδώ για να μην χρειάζεται ο κόσμος να μετακινείται στον Άγιο Νικόλαο έκλεισε. Το ίδιο έγινε και στην Ιεράπετρα. Και ο κόσμος και στην Σητεία και στην Ιεράπετρα ζητάει να ανοίξει έστω κάποιες ημέρες, μία ή δύο φορές την εβδομάδα να λειτουργεί το γραφείο για να μπορούν να εξυπηρετούνται, κάτι που είναι πολύ λογικό.
Δε φτάνει μόνο αυτό πρέπει να γίνει πολλή δουλειά σε όλους τους άλλους τομείς ώστε ο κόσμος να απευθύνεται στο Επιμελητήριο για να βρει λύσεις στο πρόβλημα του. Θα βοηθήσει σε θέματα χρηματοδότησης, σε θέματα σεμιναρίων κλπ. Άρα χρειάζεται δουλειά. Υπήρξε μια αδράνεια τα προηγούμενα χρόνια. Δεν ήταν προτεραιότητα για τον Πρόεδρο το Επιμελητήριο, είχε συγχρόνως κι άλλους ρόλους, στην αυτοδιοίκηση, αντιδήμαρχος, υποψήφιος Δήμαρχος, επιχειρηματίας συγχρόνως, πόσα μπορεί να καταφέρει κανείς; Εμείς έχουμε προτεραιότητα ότι όλη η ομάδα, όσοι εκλεγούμε, θα ασχοληθούμε με το επιμελητήριο σοβαρά, ουσιαστικά, να το κάνουμε πραγματικά ένα επιτυχημένο επιμελητήριο. Αλλά σε όλη την Ελλάδα κάνουν πολλή δουλειά. Έχουμε στόχο να συνεργαστούμε με τα επιμελητήρια της Κρήτης και όλης της Ελλάδας και να ξεπεράσουμε όλους τους σκοπέλους για να επιτύχουμε το αποτέλεσμα.
Το Επιμελητήριο μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες με πολλούς τρόπους, μέσω σεμιναρίων, εκπαίδευσης, πιστοποίησης, προγραμμάτων όπως της κρουαζιέρας που είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιηθούν τα λιμάνια και να λειτουργήσουν οι δύο πόλοι, Άγιος Νικόλαος και Σητεία. Όλα αυτά αρκεί να δουλέψουμε. Και με τη βοήθεια συμβούλων, ειδικών ανθρώπων που γνωρίζουν. Το Επιμελητήριο επίσης έχει γνωμοδοτικό ρόλο προς τα υπουργεία, μπορεί να κάνει προτάσεις αν γίνουν στατιστικές, μελέτες που χρειάζεται ο νομός.
Ο συνδυασμός Λασίθι Επιχειρώ δίνει έμφαση σε όλες τις πόλεις του νομού εξ ου και οι συναντήσεις και παρουσιάσεις στις τρεις πόλεις, στην διάρκεια επίσης των οποίων η ομάδα γνωρίζεται περισσότερο, δένει, ώστε να διεκδικεί και να μαθαίνει να συμπορεύεται.»
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ