Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Πολυδύναμο Κέντρο Αγίου Νικολάου του ΚΕΘΕΑ πραγματοποίησε χθες το απόγευμα προβολή ταινίας στο κινηματοθέατρο Rex με τίτλο «Τελειώνει με εμάς» ( It Ends With Us). Η δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Νικολάου και τη ΔΑΕΑΝ.
Η κ. Φωτεινή Καπαράκη Μέλος του Προσωπικού του Πολυδύναμου Κέντρου ΚΕΘΕΑ στον Αγ.Νικόλαο μίλησε στην ΑΝΑΤΟΛΗ για τις δράσεις ευαισθητοποίησης που ξεκίνησαν πριν από περίπου μια εβδομάδα από την Ιεράπετρα με προβολή ταινίας και ολοκληρώθηκαν με την προβολή της χθεσινής ταινίας στο Κινηματοθέατρο ΡΕΞ.
Επισήμανε ότι το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών τα τελευταία χρόνια έχει διογκωθεί παίρνοντας πολύ μεγάλες διαστάσεις με τελικούς αποδέχτες όλου αυτού τους εφήβους.
Σύμφωνα με την κ.Καπαράκη οι έφηβοι επηρεάζονται από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν, από παιχνίδια που περιέχουν σκηνές βίας, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και από την μουσική και τα πρότυπα που προάγει.
Η ταινία και το ΚΕΘΕΑ
Εξήγησε ότι η χθεσινή ταινία συνδέεται άρρηκτα με το αντικείμενο του ΚΕΘΕΑ, με τις εξαρτήσεις και τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει η οικογένεια σε όλο αυτό, είτε γιατί κάποιος έχει μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που του έχει ασκηθεί βία είτε γιατί έχουν συμβεί πράξεις βίας μπροστά του και δυστυχώς καταλήγει προκειμένου να καλύψει τον εσωτερικό πόνο που έχει δημιουργηθεί μέσα του να οδηγείται στις καταχρήσεις είτε από παράνομες ουσίες είτε από νόμιμες.
Πρόσθεσε ότι το ΚΕΘΕΑ ασχολείται με νόμιμες και παράνομες εξαρτήσεις. Νόμιμες εξαρτήσεις είναι το αλκοόλ, εξαρτητική νόμιμη συμπεριφορά είναι ο τζόγος και οι οθόνες. Και επίσης ασχολείται με όλες τις παράνομες ουσίες.
Εκτός από τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ένα θέμα εξάρτησης οι ίδιοι, στο Πολυδύναμο Κέντρο Αγίου Νικολάου μπορεί να απευθυνθεί και η οικογένεια τους όπως γονιός, μητέρα, πατέρας, σύντροφος ακόμη και παιδιά.
Υπάρχουν προγράμματα οικογένειας και ομάδες υποστήριξης για τους ανθρώπους που έχουν εξαρτήσεις τόσο στον Άγιο Νικόλαο όσο και στην Ιεράπετρα. Φροντίζουν να προγραμματίζουν δράσεις και να συνδέουν το κομμάτι της απεξάρτησης με την κοινωνία.
Επιθυμούν αφού οι εξαρτημένοι άνθρωποι μάθουν να φροντίζουν τον εαυτό τους, και εφόσον λάβουν την απαραίτητη βοήθεια μέσα από τον συγκεκριμένο φορέα να μπορέσουν να συμβάλλουν στην κοινωνία. Με αυτό το σκοπό, οργανώνονται περιβαλλοντικές δράσεις, δράσεις ευαισθητοποίησης αλλά και πολιτισμού.
Να ζητήσει βοήθεια!
Η κ. Καπαράκη θα συμβούλευε το άτομο που έχει κάποιας μορφής εξάρτηση να μην φοβηθεί και να πάει να ζητήσει βοήθεια. Συμπλήρωσε λέγοντας ότι όπως από ένα άτομο ξεκίνησε ένα ολοκληρο κίνημα όπως το “Me Too” έτσι και ένας άνθρωπος αν πάει να ζητησει βοήθεια μπορεί να βρει τον εαυτό του, να σταθεί στα πόδια του και να βγει από τα σκοτάδια του· το ΚΕΘΕΑ θα είναι πάντα εκεί για αυτό!
Επίσης, ανέφερε ότι αν κάποιος δει ένα άτομο να είναι σε μια φάση εξάρτησης θα πρέπει να τον προσεγγίσει, να τον ακούσει και να τον παροτρύνει να ζητήσει βοήθεια γιατί μόνος του δεν μπορεί. «Μόνος του κανείς δεν τα κατάφερε!», «Μόνος σου θα πας γρήγορα, με παρέα όμως θα πας σίγουρα!» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε κλείνοντας την συζήτηση μας ότι το άτομο με εξαρτήσεις στο ΚΕΘΕΑ θα βρει την υποστήριξη και τους κατάλληλους ανθρώπους που χρειάζεται για να βοηθηθεί.
Στο ΚΕΘΕΑ αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν λίστες αναμονής και μπορεί κανείς να απευθυνθεί Δευτέρα με Παρασκευή ώρες 09:00 έως 17:00.
ΣΟΦΙΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ