Το φαράγγι της Κριτσάς έχει γίνει πλέον πολύ δημοφιλές και καθημερινά, όλο το καλοκαίρι, το περπατούν οι επισκέπτες μας. Ακόμα και την περασμένη Κυριακή, περίοδος εκτός τουρισμού, συναντήσαμε περιπατητές.
Η διαδρομή που οι περισσότεροι ακολουθούν είναι μέχρι τη μέση του φαραγγιού και επιστροφή στην είσοδο, από χωματόδρομο και μέρος του παλιού μονοπατιού Ταπών- Κριτσάς. Αυτό που σήμερα θα ήθελα να αναφέρω έχει σχέση με το περπάτημα του υπόλοιπου φαραγγιού, από τη μέση δηλαδή του φαραγγιού μέχρι κάτω από τις Τάπες.
Αυτή η διαφορετική κυκλική διαδρομή έχει άλλες ομορφιές και πλεονεκτήματα. Πρώτα απ’ όλα το φαράγγι, από τη μέση και μετά είναι πολύ πιο εύκολο στο πέρασμά του. Μπορούν ακόμα και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα να το διαβούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Η ευκολία έγκειται στο γεγονός ότι το φαράγγι μπορεί να έχει…φιδίσια μορφή, αλλά σε ελάχιστα σημεία περπατάμε επάνω στην κοίτη του φαραγγιού. Υπάρχουν βατά και ασφαλή περάσματα, παράλληλα με την κοίτη.
Όταν φτάσουμε κάτω από τις Τάπες, η επιστροφή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί γίνεται από το παλιό μονοπάτι Ταπών -Κριτσάς, που το μεγαλύτερο μέρος του σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση, με θέα το επιβλητικό φαράγγι.
Συμπέρασμα; Θα πρέπει να διαφημίσουμε ότι το φαράγγι της Κριτσάς δίνει επιλογές δύο διαδρομών, που μπορούμε να ακολουθήσουμε, αναφέροντας τα σχετικά πλεονεκτήματα της μιας και της άλλης.
«Έλα να ζήσεις για λίγο σαν Κρητικός»
Για το φαράγγι της Κριτσάς γράφω σήμερα και… ο «τουρισμός εμπειρίας» ήταν μία φράση που ακούστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Choose Crete» (στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Σχολή Επιστημών Υγείας).
«Έλα να ζήσεις για λίγο σαν Κρητικός», είναι το νέο μοντέλο φιλοξενίας που και η Κρήτη θα πρέπει να υιοθετήσει. Ξεφεύγουμε, πλέον, από το μοτίβο «ήλιος και θάλασσα» και εστιάζουμε σε εμπειρίες, όπως είναι επισκέψεις σε ράβδισμα ελιών, σε οινοποιεία, σε πάτημα σταφυλιών, σε πεζοπορικά μονοπάτια, αλλά και σε ρακοκάζανα, όπως έκανε την περασμένη Κυριακή, στις Τάπες, ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου. Παράλληλα επενδύουμε στο γαστρονομικό τουρισμό, σαν κι αυτόν, για παράδειγμα που προσφέρει ο Συνεταιρισμός Γυναικών Κριτσάς, με πιάτα από την παράδοση της Κρήτης, όπως είναι τα καλιτσούνια, τα ξεροτήγανα, τα πατούδα, τα κουμπάνια και τόσες πολλές ακόμα ντόπιες γεύσεις που ξέρουμε καλά πόσο πολύ ξετρελαίνουν τους επισκέπτες μας.
ΛΕΩΝ.Κ.