Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP σε σύνολο 74.524 επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας (για την χρήση 2022), οι 20.130 επιχειρήσεις διοικούνται από γυναίκες, δηλαδή ποσοστό 27%. Το ποσοστό αυτό, έστω κι αν φαντάζει μικρό σε εποχή που η ισότητα θεωρείται κεκτημένο, είναι αυξημένο. Πάντως οι νεότερες γυναίκες έχουν πιο ανεπτυγμένο το αίσθημα της διεκδίκησης και της ισότητας.
- Tο 2014, εξετάζοντας τη γεωγραφική κατανομή των επιχειρήσεων, παρατηρείται ότι τα υψηλότερα ποσοστά διείσδυσης εταιρειών στις οποίες δραστηριοποιούνται γυναίκες σε ανώτατες θέσεις, καταγράφονται στα νησιά του Ιονίου (30,8%), στα νησιά του Αιγαίου (28,5%) και στην Κρήτη (28,3%)… έναντι 26,5% που ήταν το ποσοστό σύμφωνα με τα στοιχεία της αντίστοιχης μελέτης του 2019.
- Όπως αναφέρεται, γίνονται βήματα, όμως στην Κρήτη τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις είναι πολύ υψηλές. «Τί τα θες εσύ αυτά;», «Τί πας να κάνεις;», «Κοίτα τα παιδιά σου!» είναι μερικά από τα λόγια που συχνά ακούν οι γυναίκες, ακούν και φρενάρουν την πορεία τους. Όμως, οι εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις στους περισσότερους χρηματοοικονομικούς δείκτες κερδοφορίας και αποδοτικότητας, γεγονός το οποίο μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες διακρίνονται για την αποτελεσματικότητά τους και την καλύτερη διαχείριση των εταιρειών που διοικούν.
ΛΕΩΝ. Κ.