Τα μελομακάρονα αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά γλυκίσματα των Χριστουγέννων. Ξεφυλλίζω το τετράδιο με τις συνταγές της γιαγιάς Κατίνας (Σακαδάκη) και βρίσκω αυτήν για τα μελομακάρονα:
4 φλυτζάνες λάδι, 2 φλυτζάνες ζάχαρη, 1 φλυτζάνα κονιάκ, 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού, 15 φλυτζάνες αλεύρι, 4 κουταλάκια μπέικον, 2 κουταλάκια σόδα, 1 φλυτζάνα αμύγδαλα, λίγη κανέλα και ξύσμα λεμονιού.
Το μέλο (μέλι) είναι το βασικό συστατικό του σιροπιού που βουτάμε τα μελομακάρονα και τους δίνει τη χαρακτηριστική γλυκιά τους γεύση. Το μακάρονο δεν έχει σχέση με τα μακαρόνια που γνωρίζουμε. Η λέξη μακαρόνι προέρχεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη μακαρωνία, η οποία αναφερόταν σε ένα νεκρώσιμο δείπνο. Στην αρχαιότητα, υπήρχε ένα έθιμο να προσφέρεται στις κηδείες ένα είδος ψωμιού, που έμοιαζε με τα σημερινά μελομακάρονα. Αυτό το ψωμί ονομαζόταν μακαρία και συμβόλιζε την ευλογία και την ευτυχία για τον νεκρό. Με τον καιρό, η μακαρία άρχισε να περιχύνεται με μέλι, αποκτώντας τη γλυκιά γεύση που γνωρίζουμε σήμερα.
ΛΕΩΝ.Κ.