Με τροπολογία παρατείνεται πέραν των 67 ετών η θητεία όλων των γιατρών ΕΣΥ, ανεξάρτητα από ειδικότητα, γεγονός που διατηρεί ορισμένους γιατρούς και στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και τα άλλα νοσοκομεία του Λασιθίου, που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν.
Συγκεκριμένα, με τροπολογία που κατετέθη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών για την αναδιάρθρωση του σιδηροδρομικού δικτύου, το άρθρο 4 αφιερώνεται στην Υγεία και με αυτό παρατείνεται πέραν των 67 η θητεία όλων των γιατρών, ανεξάρτητα από ειδικότητα. Η παράταση δίνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2027.
Η τροπολογία προβλέπει πως «στην περίπτωση γιατρών του ΕΣΥ ανεξάρτητου ειδικότητας, των οποίων η υπαλληλική σχέση λύεται αυτοδικαίως την 31η Δεκεμβρίου 2024 λόγω της συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους εφ’ όσον η θέση τους δεν έχει προκηρυχθεί ή δεσμευτεί με άλλο τρόπο και συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών ή απαλλάσσονται από την υποχρέωση συμμετοχής σ’ αυτό δύνανται να παραμείνουν στην υπηρεσία τους έως την 31η Δεκεμβρίου 2027».
Σημειώνουμε πως στο άρθρο 6 του νόμου 5161/24, που δημοσιεύτηκε μόλις πριν δύο εβδομάδες, προβλέφθηκε παράταση θητείας πέραν των 67 μόνον σε γιατρούς ΕΣΥ συγκεκριμένων ειδικοτήτων (αναισθησιολογία, γενική χειρουργική, νευροχειρουργική, χειρουργική παίδων, γναθοπροσωπική χειρουργική, πλαστική χειρουργική κλπ). Επί της ουσίας με την τροπολογία αυτή δίνει τη δυνατότητα για τις υπόλοιπες ειδικότητες, όπως οφθαλμίατροι, οδοντίατροι, γυναικολόγοι, νευρολόγοι, παιδίατροι κλπ, να παραμείνουν στη θέση τους.
Ενστάσεις έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος είναι θεσμικά αντίθετος στο μέτρο. Αλλά και ζητά στις έκτακτες περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη παράτασης θητείας, ο γιατρός να στερείται θέση Διεύθυνσης, η οποία θα ανατίθεται σε γιατρό εν ενεργεία που δεν έχει υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας.
Όπως τονίζεται και σε τοπικό επίπεδο, υπάρχει προβληματισμός, για την αδυναμία επικουρικών γιατρών που βρίσκονται στη λίστα της 7ης υγειονομικής περιφέρειας Κρήτης, να εισέλθουν κανονικά στο σύστημα υγείας, αφού παρατείνεται η παραμονή τους έξω από αυτό, με την συντήρηση στο ΕΣΥ γιατρών που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή, «υπάρχει ανάγκη από νέους γιατρούς να στηρίξουν το σύστημα. Όταν ένας διευθυντής παραμένει πέραν της ηλικίας συνταξιοδότησης, αυτό σημαίνει πως κοστίζει στο σύστημα υγείας όσο δύο επιμελητές Β. Ασφαλώς και έχει εμπειρία και είναι σημαντικό, αλλά τώρα σ’ αυτή την εποχή με τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, έχει μεγάλη σημασία η στελέχωση του συστήματος υγείας. Είναι συνεπώς εξαιρετικά σοβαρό να μπορούν να εισέλθουν νέοι γιατροί στο ΕΣΥ οι οποίοι περιμένουν, είναι επικουρικοί και μπορεί να αποθαρρύνονται, με αυτή τη ρύθμιση».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται για λανθασμένο χειρισμό του υπουργείου που δεν αιτιολογείται με κριτήρια που υπηρετούν την ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος υγείας. «Δε μπορεί αυτό να αποτελεί πραγματική στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας. Αν κρίνεται ότι πρέπει να παραμείνουν όσοι συνταξιοδοτούνται λόγω εμπειρίας, αυτό μπορεί να έχει αξία μόνο με την παράλληλη είσοδο νέων, όχι με τη συντήρηση της παρουσίας των υπό συνταξιοδότηση γιατρών».
Η θεσμική αντίρρηση του ΠΙΣ – όπως φαίνεται και στο παραπάνω σκεπτικό που αποτυπώνει και την θέση του Πανελληνίου – συνίσταται στην ανάγκη να αναλάβουν θέσεις ευθύνης νεότεροι γιατροί, οι οποίοι αποθαρρύνονται να καταλάβουν θέσεις στο ΕΣΥ, όταν διαπιστώνουν ότι το ΕΣΥ διευθύνεται από στελέχη 70 ετών.
Απεναντίας, υπέρμαχος του μέτρου εμφανίζεται ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, ενώ ο Γ. Πατούλης πανηγυρίζει επειδή με την παρέμβασή του ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης υιοθέτησε την θέση του και έδωσε παράταση στους υποψήφιους συνταξιούχους!
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ