Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαβάσαμε για εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων που αφορούν τις Μαρίνες του Αγίου Νικολάου. Η περιοχή σύντομα θα έχει δύο Μαρίνες καθώς προχωρά με εντατικούς ρυθμούς η κατασκευή της δεύτερης Μαρίνας, ενταγμένη στην επένδυση Elounda Hills.
Το Υπουργείο Τουρισμού αναφέρει ότι «η αναβάθμιση τουριστικών λιμένων και Μαρινών στην Ελλάδα αποτελεί βασικό πυλώνα της τουριστικής ανάπτυξης, με σημαντικά έργα να εντάσσονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται επενδυτικά σχέδια που αφορούν τις Μαρίνες του Αγίου Νικολάου:
α) Marina Elounda Hills Α.Ε.: Εγκρίθηκε επένδυση 9,98 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση του τουριστικού λιμένα στην Ελούντα, με ποσοστό ενίσχυσης 58,24% (5,81 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη).
β) Δημοτική Α.Ε. Αγίου Νικολάου: Εγκρίθηκε επένδυση 2 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του λιμένα Αγίου Νικολάου, με ποσοστό ενίσχυσης 80%.
Η Μαρίνα Elounda Hills θα έχει δυναμικότητα συνολικά 202 θέσεων ελλιμενισμού διαφόρων μεγεθών σκαφών, από τις οποίες οι 64 είναι μόνιμες και οι 138 θα είναι εποχικές. Η επίσημη έναρξη λειτουργίας της αναμένεται το 2026 και, όπως αναφέρεται, θα αποτελέσει την πιο σύγχρονη ιδιωτική μαρίνα στην Ελλάδα. Μετά την ολοκλήρωσή της, την οργάνωση και λειτουργία της Μαρίνας, θα αναλάβει η διεθνής εταιρεία Camper & Nicholsons Marinas, με έδρα το Λονδίνο, που διαχειρίζεται ένα δίκτυο από πολυτελείς Μαρίνες σε όλο τον κόσμο.
Ζητήσαμε από τον πρόεδρο της ΔΑΕΑΝ κ. Γιώργο Αστρουλάκη να μας πληροφορήσει πού και πώς θα διατεθούν τα χρήματα τα οποία εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Τουρισμού:
«Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση του τουριστικού λιμένα, της Μαρίνας του Αγίου Νικολάου. Έχουμε ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν αναλυτικά τις βελτιώσεις που επιθυμούμε να κάνουμε.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αλλαγή των πλωτών εξεδρών όπου δένουν τα σκάφη, κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια. Επίσης θα γίνει αλλαγή των pillars, θα βελτιωθούν οι παροχές νερού και ρεύματος για τα σκάφη, θα τοποθετηθεί παιδική χαρά και όργανα γυμναστικής, καθώς και ηλεκτρικοί φορτιστές για το αυτοκίνητα. Επιπλέον προβλέπεται η προμήθεια ενός μικρού γερανού για την τοποθέτηση των σκαφών μέσα και έξω από τη θάλασσα. Αυτά είναι τα βασικά, ίσως και φωτοβολταϊκά στο πάρκινγκ».
Ο κ. Αστρουλάκης επισημαίνει ότι «είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια μεγάλη επένδυση στη Μαρίνα και για να το επιτύχουμε αυτό βοήθησαν τα δρομολόγια που έκαναν ο δήμαρχος και εγώ στο Υπουργείο Τουρισμού. Το μόνο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα είναι τα στενά χρονικά περιθώρια πλήρους ολοκλήρωσης της επένδυσης… μέσα σε ένα χρόνο θα πρέπει όλα να έχουν υλοποιηθεί. Όμως είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς έχουμε προβλέψει, για πιο γρήγορη ολοκλήρωση, να κάνουμε προμήθειες, αγορά δηλαδή και τοποθέτηση και όχι κατασκευές».
Με την ευκαιρία της επίσκεψής μας στη Μαρίνα του Αγίου Νικολάου, ζητήσαμε από τον πρόεδρο της ΔΑΕΑΝ κ. Γιώργο Αστρουλάκη να μας ενημερώσει για τον αριθμό των σκαφών που βρίσκονται εντός και εκτός της θάλασσας: «Μέσα στη θάλασσα σήμερα βρίσκονται 200 σκάφη και άλλα 100 είναι στην ξηρά, για συντήρηση».
Επιπλέον ο κ. Αστρουλάκης μας ενημέρωσε ότι «η ΔΑΕΑΝ αναζητεί για ενοικίαση εξωτερικό χώρο διαχείμασης σκαφών, κοντά στην πόλη. Θα μπορούσαν να πάνε εκεί σκάφη για φύλαξη, που είναι σε τρέιλερ, αντί να καταλαμβάνουν χώρο εντός της Μαρίνας. Ο χώρος αυτός θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 8 στρέμματα, κοντά στην πόλη και αν είναι δυνατόν περιφραγμένος. Έτσι θα ελευθερωθεί χώρος εντός της Μαρίνας για περισσότερα και για μεγαλύτερα σκάφη».
ΛΕΩΝ.Κ.