Η απουσία γεωγραφικής κατανομής ανά περιφέρεια, λόγω και των κλιματολογικών συνθηκών που εκ των πραγμάτων αφήνουν εκτός προγράμματος νησιωτικές Περιφέρειες και την Περιφέρεια Κρήτης και η χρήση των βαθμοημερών ως κριτήριο συμμετοχής των ωφελουμένων στο πρόγραμμα αποτελούν -πέρα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τον τρόπο αξιολόγησης των δυνητικά δικαιούχων- κάποιες από τις βασικές παθογένειες του προγράμματος «Εξοικονομώ 2025», σύμφωνα με τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Μαυρικάκη.
Το «Εξοικονομώ 2025», με προϋπολογισμό 434 εκατομ. ευρώ, αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Ειδικότερα προβλέπεται πως θα επιτευχθεί εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% ανά περίπτωση, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης, κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, κάθε κατοικίας που θα ενισχυθεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Σύμφωνα με τον επίσημο οδηγό του προγράμματος “Εξοικονομώ 2025” και την επιβεβαίωση που ακολούθησε μέσω κοινού δελτίου τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα υποβάλλονται οι αιτήσεις στο πρόγραμμα είναι από την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου ως και την Πέμπτη 20 Μαρτίου (οι αιτήσεις χρηματοδότησης από τους ενδιαφερόμενους υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά έως τις 20/3/2025 και υποχρεωτικά μέσω του επίσημου δικτυακού τόπου του προγράμματος (https://exoikonomo2025.gov.gr).
Όπως αναφέρει σχετικά στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο κ. Μαυρικάκης βασιζόμενος και σε όσα επισημαίνουν ενεργειακοί επιθεωρητές, ένα από τα βασικότερα προβλήματα αφορά τη διαδικασία αξιολόγησης των υποβληθεισών αιτήσεων με βάση τη συγκριτική αξιολόγηση ανά κατηγορία ωφελουμένων, ήτοι αξιολόγησης της κάθε αίτησης στη βάση του κριτηρίου βαθμοημερών θέρμανσης, όπου υπάρχει δηλαδή μεγαλύτερη ανάγκη θέρμανσης, είναι μεγαλύτερη η πριμοδότηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Σημειώνεται ότι σχετική ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε θίγοντας το εν λόγω θέμα και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης, αναφέροντας πως ουσιαστικά το καινούριο πρόγραμμα αφήνει εκτός τους κατοίκους της Κρήτης, με δεδομένες τις κλιματολογικές συνθήκες, τη μέση ετήσια θερμοκρασία και τις διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες σε σχέση π.χ. με την ηπειρωτική και βόρεια Ελλάδα.
Έτσι, όπως λέει ο κ. Μαυρικάκης, «οι νότιες περιοχές που κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχουν ανάγκη ψύξης π.χ., θα πάρουν λιγότερα μόρια, αποκλείοντας δηλαδή περιοχές όπως το νησί μας, σε σχέση με μέρη με χαμηλές θερμοκρασίες, αφού εδώ έχουμε για παράδειγμα μέση θερμοκρασία 14-15 βαθμούς το χειμώνα. Τα προηγούμενα αντίστοιχα προγράμματα δεν είχαν τέτοια κριτήρια, τώρα ουσιαστικά γίνεται διαχωρισμός στη θέρμανση».
Οι βαθμοημέρες, προσθέτει, αποτελούν δείκτη για τη δριμύτητα του κλίματος σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των φορτίων θέρμανσης ενός κτιρίου και της απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανσή του. Ωστόσο χρησιμοποιούμενος στο πρόγραμμα για τον υπολογισμό του επιδόματος θέρμανσης, δημιουργεί λανθασμένα δεδομένα σε προγράμματα, όπως το «Εξοικονομώ», αφού δεν συνυπολογίζει τις μεγάλες ενεργειακές ανάγκες που έχουν οι θερμές περιοχές της χώρας, ειδικά έτσι όπως διαμορφώνεται το κλίμα.
Για την εκτός σχεδίου δόμηση
Ο κ. Μαυρικάκης αναφέρει, εξάλλου, ότι συνεχίζει να παρατηρείται από την κυβέρνηση «πλήρης αδράνεια» για το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης. «Περιμένουμε εδώ και 1,5 χρόνο μια νομοθετική ρύθμιση, η οποία από τις πληροφορίες που έχουμε, θα είναι δώρον- άδωρο, αφού θα απαξιώνει ουσιαστικά τις περιουσίες αρκετών πολιτών, προβλέποντας ότι όποιο οικόπεδο (για 4 στρέμματα) είναι τυφλό και δεν ακουμπάει σε δρόμο, δεν σώζεται. Βλέπουμε λοιπόν από τα παραπάνω, ότι τα τελευταία 2 χρόνια συσσωρεύονται τα προβλήματα των μηχανικών και η κυβέρνηση δεν πράττει κάτι, τουλάχιστον νομοθετικά».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ