Η κατασκευή του φράγματος του Καθαρού επανέρχεται όσο περνά ο χρόνος και επιτείνεται σωρευτικά πλέον το πρόβλημα της ανομβρίας, που οι περιορισμένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις στην ορεινή ζώνη της Δίκτης, δεν δίνουν ελπίδες για ανατροπή του σκηνικού που αρχίζει πλέον να λαμβάνει χαρακτηριστικά «εκτάκτου ανάγκης».
Η διψασμένη γη απορροφά τις ελλειμματικές μεν, ευεργετικές δε, βροχές, τουλάχιστον για την επιβίωση της επιφανειακής βλάστησης και αποτροπή της ξήρανσης του ξηρικού κρητικού ελαιώνα. Σίγουρα δεν επαρκεί όμως στην αναπλήρωση του υπεραντλημένου υδροφόρου ορίζοντα. Οπότε καθίσταται στρατηγικά επιτακτική, για την επιβίωση και διατήρηση στοιχειωδώς μιας ισορροπίας οικονομικής συντήρησης – γιατί η περαιτέρω ανάπτυξη προϋποθέτει συνδυασμένες παρεμβάσεις κλίμακας – η υλοποίηση έργων αποταμίευσης νερού.
Όπως εύστοχα επεσήμανε ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ν. Λασιθίου Γιάννης Μπρόκος, με τον οποίο επικοινώνησε η ΑΝΑΤΟΛΗ, απαιτείται η κατασκευή ταμιευτήρα νερού σε κάθε χωριό με συνοπτικές διαδικασίες αδειοδότησης και δημοπράτησης, ώστε να διασωθεί ό,τι είναι δυνατόν από τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, το φυτικό και κτηνοτροφικό κεφάλαιο, αλλά και ο βασικός πλουτοπαραγωγικός τομέας του Τουρισμού, όπως και η ποιότητα ζωής και η υγεία, σε τελευταία ανάλυση, των κατοίκων αυτού του τόπου, θα προσθέταμε εμείς.
Η υπόδειξη του κ. Μπρόκου για μια ομβριοδεξαμενή ή ένα μικρό φράγμα σε κάθε χωριό, μπορεί να ενέχει το στοιχείο της υπερβολής, εντούτοις καταδεικνύει από τη μια την αγωνία του παραγωγικού κόσμου για την αυριανή μέρα λόγω της κλιματικής αλλαγής και από την άλλη, τον προβληματισμό για την γραφειοκρατική διαδικασία που εξακολουθεί να διέπει την υλοποίηση τέτοιων έργων και παρεμβάσεων από το μελετητικό έως το στάδιο της υλοποίησης, όταν είναι φανερό ότι θα πρέπει να υπάρξει στρατηγικό σχέδιο, εντελώς διαφορετικής αντιμετώπισης με κυρίαρχο το επείγον της προετοιμασίας που πρέπει να γίνει πριν το φάσμα της δίψας καταβάλει και καταστρέψει ό,τι δημιούργησαν γενεές και γενεές πριν από μας, στον τόπο αυτόν.
Ο κ. Μπρόκος τόνισε ότι είναι ανάγκη η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του σχεδιασμού και η ταχεία κατασκευή του φράγματος του Καθαρού, στη θέση που έχει υποδειχθεί και ενώ θα μπορούσε να υπάρχει σήμερα και να αποτελεί μια εφεδρεία ασφαλείας για άρδευση και ύδρευση μιας ολόκληρης περιοχής, βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού και διερεύνησης, με απροσδιόριστο το χρόνο που θα απαιτηθεί ακόμη, αν συγκεντρώσει τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις, για να κατασκευαστεί…
Έχει δεσμευτεί κονδύλι
μας είπε ο Αντιπεριφερειάρχης
Θέσαμε το θέμα υπ’όψιν του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Ανδρουλάκη, ο οποίος δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι με πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου του 2024 είχε δεσμευτεί κονδύλι και μετά την αυτοψία που έγινε το περασμένο καλοκαίρι στη θέση «Τσιμπιστή» όπου υπάρχει φυσική, προσφερόμενη διαμόρφωση του εδάφους για τη χωροθέτηση του ταμιευτήρα, ο ειδικευμένος γεωλόγος – μελετητής Μιχ. Πουλτσίδης ξεκινά την ολοκλήρωση σχεδιαστικά του άξονα για τοποθέτηση χωροταξικά του κύριου ταμιευτήρα του φράγματος στο πλαίσιο εκπόνησης της αντίστοιχης γεωλογικής μελέτης.
Τη θέση «Τσιμπιστής» είχε υποδείξει από παλαιότερα το ΙΓΜΕ για να κατασκευαστεί φράγμα στο Οροπέδιο Καθαρού. Είναι εξ άλλου γνωστό το χρονικό της περιπέτειας του εγχειρήματος κατασκευής του φράγματος, με την εμπλοκή που προκάλεσε η αμφιλεγόμενη εισήγηση προς το αρμόδιο τότε υπουργείο, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου – αιτιάσεις που οι τοπικοί παράγοντες είχαν χαρακτηρίσει προσχηματικές και ότι πίσω απ’ αυτό κρυβόταν η διασφάλιση όλων των υδάτινων πόρων και αυτών του Καθαρού, για το σχεδιαζόμενο τότε ακόμη φράγμα Αποσελέμη.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου επεσήμανε χθες, ότι θεωρεί εκλείψαντες τους λόγους εκείνης της εποχής, συνδέοντας μάλιστα το φράγμα του Καθαρού σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό όχι μόνο για την άρδευση του οροπεδίου αλλά και ως εφεδρεία για την ύδρευση της ευρύτερης περιφέρειας της Κριτσάς. Και πιστεύει ότι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης θα στηρίξει το έργο λαμβάνοντας υπόψιν ότι η μέριμνα για την ύδρευση της Κριτσάς είναι στον σχεδιασμό του ΟΑΚ, με τον αγωγό που ξεκινά σύντομα να κατασκευάζεται για να μεταφέρει νερό από το φράγμα ως την Κριτσά…
Διπλός ταμιευτήρας;
Όπως είπε εξετάζεται η δημιουργία διπλού ταμιευτήρα νερού (με σύστημα υπερχείλισης από τον ένα προς τον άλλον) χωρητικότητας από ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού ο καθένας! Εκτός της διασφάλισης κρίσιμων υδατικών πόρων για τη στήριξη της παραγωγικής δραστηριότητας στο Καθαρό, ένα τέτοιο έργο θα συμβάλει και στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Νικολάου. Σε περίπτωση δε εκδήλωσης οξείας ανομβρίας και αδυναμίας κάλυψης των αναγκών ύδρευσης της ζώνης Κριτσάς – Αγίου Νικολάου, θα μπορούσαν τα αποθέματα νερού στο Καθαρό να χρησιμοποιηθούν ως εφεδρείες για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας ενδεχόμενης κρίσης, τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Το τελματωμένο, στο χρόνο, ζήτημα, προωθείται στο πλαίσιο υλοποίησης ενός ευρύτερου σχεδιασμού δημιουργίας «δικτύου» ταμιευτήρων νερού, ως μια στρατηγικής σημασίας παρέμβαση προγραμματισμού για την αντιμετώπιση των διαρκώς επιδεινούμενων δεικτών ανομβρίας στην πιο ξηροθερμική ζώνη της Κρήτης, που είναι ο Ν. Λασιθίου, κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ