Ήδη βαίνει προς το τέλος του ο πρώτος μήνας του έτους και τον Απρίλιο αναμένεται ο κατάπλους στο λιμάνι Αγίου Νικολάου του πρώτου κρουαζιερόπλοιου που θα εγκαινιάσει τη νέα σεζόν θαλάσσιου τουρισμού στον Άγιο Νικόλαο. Οι προκλήσεις της αγοράς της κρουαζιέρας είναι πολλές και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός υπαγορεύει εγρήγορση στους αρμοδίους παράγοντες που ασχολούνται με το πολύτιμο αυτό κομμάτι τουρισμού. Θέλουμε δε θέλουμε να το παραδεχθούμε, η κρουαζιέρα επηρεάζει όχι μόνο την τοπική οικονομία, αλλά και τη φήμη αλλά και το προφίλ της πόλεως ως τουριστικού προορισμού.
Εγκαίρως, λοιπόν, 100 μέρες περίπου πριν την έναρξη της σεζόν, τίθενται ορισμένα ερωτηματικά. Κατά πόσον το λιμάνι Αγίου Νικολάου θα είναι πραγματικά έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ειδικής αυτής μορφής τουρισμού, όχι μόνο από την άποψη του «φαίνεσθαι», αλλά και του «είναι»…
Ο καθαρισμός του βυθού
Το ερώτημα, κατ’ αρχήν, είναι γιατί έχει καθυστερήσει τόσο η ανάθεση του έργου για τον καθαρισμό του βυθού στη θέση πλαγιοδέτησης των πλοίων στη νέα προβλήτα. Μάλιστα η συσσώρευση φερτών υλικών (πετρών και άμμου) καθιστά οριακά ασφαλή την πρόσδεση μεγάλων κρουαζιερόπλοιων. Το πρόβλημα έχει διαπιστωθεί και από δύτη, στον οποίο το Λιμενικό Ταμείο- από την προηγούμενη ακόμη δημοτική περίοδο- είχε αναθέσει την αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί στο βυθό του λιμανιού (και όχι μόνο) και συγκεκριμένα στις θέσεις πρόσδεσης των πλοίων.
Είναι ο παράγοντας που αποτρέπει πολλές φορές τους κυβερνήτες μεγάλου εκτοπίσματος πλοίων να προσδέσουν, με αποτέλεσμα να βλέπομε πολλά απ’ αυτά να παραμένουν αρόδου, και οι επιβάτες να πηγαινοέρχονται με λέμβους… Μια από τις εταιρείες που έχουν προγραμματίσει να δέσουν φέτος στο λιμάνι με νεόκτιστο μεγαλύτερου μήκους πλοίο, με κυβερνήτη που δεν είναι εξοικειωμένος με το λιμάνι, θα τολμήσει να προσδέσει υπό αυτές τις συνθήκες ή θα επιλέξει όλη τη σεζόν να παραμένει αρόδου;
Προσκρουστήρες και δέστρες
Ένα άλλο μείζον ζήτημα που συνδέεται με την ασφαλή πρόσδεση των κρουαζιερόπλοιων στις προβλήτες του λιμένα είναι οι φθαρμένοι προσκρουστήρες (μπαλόνια). Εδώ και χρόνια είχε διαπιστωθεί η ανάγκη αντικατάστασής τους και μάλιστα είχε γίνει μελέτη με τεχνικά δελτία, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση 80.000 ευρώ από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επί υπουργίας Γιάννη Πλακιωτάκη, για την προμήθεια σύγχρονων προσκρουστήρων. Όμως η προμήθεια αυτή δεν έχει γίνει ως σήμερα.
Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι το έχουν θέσει και πράκτορες εταιρειών κρουαζιερόπλοιων που καταπλέουν στον Άγιο Νικόλαο, ως πρόβλημα για την ασφαλή πρόσδεσή τους.
Τον επόμενο χρόνο επιστρέφει η «Celestyal Cruises» με νέο καράβι και ήδη έχει στείλει μηνύματα ότι η συμπερίληψη του λιμένα στο πρόγραμμα μπορεί ενδεχομένως να τεθεί υπό αίρεση, αν δεν εξασφαλιστούν ορισμένα ελάχιστα για τον ασφαλή κατάπλου και παραμονή του πλοίου στο λιμάνι. Μεταξύ αυτών, είναι οι νέοι προσκρουστήρες και νέες δέστρες… Η αναδιάταξη των δεστρών μπορεί ενδεχομένως να εξυπηρετήσει την πρόσδεση μεγαλύτερων πλοίων, αλλά απαιτείται σχετική μελέτη. Όπως και η εκτέλεση του αντίστοιχου έργου, εφ’ όσον η υλοποίηση ενός πιο μακρόπνοου σχεδιασμού, επέκτασης κατά τον οποιοδήποτε τρόπο, των χώρων πρόσδεσης αφορά επένδυση μεγαλύτερης κλίμακας και πολύ υψηλότερου κόστους!
Μεγαλύτερα πλοία
Η τάση στη διεθνή αγορά της κρουαζιέρας είναι το κτίσιμο μεγαλύτερου μεγέθους κρουαζιερόπλοιων. Βγαίνουν νέα πλοία μήκους 240μ. -280 μ. Το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο που έχει δέσει στο λιμάνι Αγίου Νικολάου ήταν 238 μ. Άρα τίθεται πλέον ως πρόκληση και ερωτηματικό, ποιός είναι ο σχεδιασμός για το λιμένα Αγίου Νικολάου ώστε να διατηρηθεί ως επιλέξιμος προορισμός κρουαζιέρας.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ