Πριν από μερικές ημέρες εορτάσαμε τον Αγ. Νικόλαο και ένα όμορφο δίκλιτο ξωκλήσι στο οποίο γιορτάζουμε τον Άγιο βρίσκεται «κάτω» από την αρχαία Λατώ, στην θέση Γουλάς. «Η απλότητα της εκκλησίας, η ομορφιά και η γαλήνη του τοπίου, σε κάνουν να νιώθεις πως αν απλώσεις το χέρι σου προς τον ουρανό, θα ακουμπήσεις το Θεό!», ήταν τα ωραία λόγια της Κωνσταντίνας.
Για να φτάσουμε στο εκκλησάκι ακολουθούμε ένα στενό αλλά καθαρό μονοπάτι 600 περίπου μέτρων, που ξεκινά λίγο μετά την αρχή του παλιού καλντεριμιού που οδηγεί στον κάμπο των Λακωνίων. Το μονοπάτι αυτό κινείται παράλληλα με τα όρια της αρχαίας Λατούς. Μάλιστα μέρος της δυτικής πλευράς της πόλης βρίσκεται έξω από την περίφραξη και γι’ αυτό, περπατώντας δίπλα από αυτούς τους τοίχους και τις τεράστιες, όμορφα στοιβαγμένες πέτρες, η πεζοπορία μέχρι το εκκλησάκι αποκτά μία ιδιαίτερη γοητεία. Η μικρή αυτή διαδρομή, δεν είναι καθόλου ανηφορική, με υπέροχη θέα του κάμπου και των γύρω βουνών, μέσα στην αναγεννημένη χειμερινή φύση!
Ο ναός στο Γουλά ήταν μονόκλιτος αφιερωμένος στον Άγιο Αντώνιο και αργότερα συμπληρώθηκε το βόρειο κλίτος αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία. Η είσοδος στον περιβάλλοντα χώρο γίνεται από επιβλητική πορτοστασά.
ΥΓ: Ο πρόσφατα εκλιπών μεγάλος λαογράφος Νίκος Ψιλάκης στο βιβλίο του «Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη» μας ενημερώνει ότι «Ο Άγιος Αντώνιος συμβολίζει τα χιονισμένα βουνά και την έξαρση των καιρικών φαινομένων. Στην Κρήτη εορτάζεται με μεγάλες φωτιές που ανάβουν οι πιστοί, έξω από τους σπηλαιώδεις ναούς, καθώς πολλές εκκλησίες βρίσκονται σε σπήλαια. Στο νομό Λασιθίου έχουν εντοπιστεί 12 σπηλαιώδεις ναοί αφιερωμένοι στον Άγιο Αντώνιο. Ο Άγιος θεωρείται προστάτης από τα συνηθισμένα νοσήματα του χειμώνα, όπως κρυολογήματα, συνάχι και γρίπη».