Το Μουσείο «Κριτσωτοπούλα» στην Κριτσά άνοιξε, για να υποδεχτεί 30 παιδιά της Α΄ και της Β΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου του χωριού. Τα συνόδευαν οι δασκάλες τους Χριστίνα Κουζινόφστα και Ελένη Λουκάκη. Στο Μουσείο αναβιώνει το παλιό κρητικό σπίτι, με πολλά αντικείμενα περασμένων εποχών. Τα αντικείμενα είναι όλα ντόπια, χειροποίητα και αντίκες, αντίγραφα του τρόπου ζωής την εποχή της Ροδάνθης.
Τα παιδιά υποδέχθηκε η διάσημη ενδυματολόγος Ανδριανή Νεοφύτου, η οποία, μαζί με τον αείμνηστο Νίκο Μασσάρο, εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν αυτό το Μουσείο, ένα ιδιαίτερο στολίδι της Κριτσάς. Πριν εισέλθουν εντός του Μουσείου, η Ανδριανή μίλησε στα παιδιά για την ιστορία της Κριτσωτοπούλας, της Ροδάνθης, μία ιστορία γεμάτη πάθος, θάρρος και αγώνα για την ελευθερία, που έχει μετατραπεί σε θρύλο. Η Ροδάνθη ήταν κόρη του πρωτόπαπα της Κριτσάς. Όταν ήταν νέα, στις αρχές του 1800, απάχθηκε από τον Τούρκο πασά του Χουμεριάκου. Ωστόσο, η Ροδάνθη δεν υποτάχθηκε. Σκότωσε τον πασά και αφιέρωσε το υπόλοιπο της ζωής της, ως αντάρτισσα, στον αγώνα κατά των Τούρκων κατακτητών. Ντύθηκε ανδρικά και πολέμησε με απαράμιλλο θάρρος, μέχρι το θάνατό της. Μόνο τότε κατάλαβαν οι σύντροφοί της ότι ήταν γυναίκα. Η ιστορία της Κριτσωτοπούλας διαδόθηκε γρήγορα σε όλη την Κρήτη και έγινε θρύλος. Η Ροδάνθη έγινε σύμβολο της αντίστασης και της ελευθερίας.
Ρωτήσαμε την Ανδριανή για τη λειτουργία του Μουσείου στη διάρκεια του καλοκαιριού και η απάντησή της ήταν ότι «προς το παρόν το Μουσείο ανοίγει με ραντεβού. Στη διάρκεια του καλοκαιριού αναζητούνται εθελοντές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να παραμείνει ανοιχτό. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Ελπίζουμε να βρεθούν, γιατί αυτό θα βοηθήσει και θα αναδείξει ακόμα περισσότερο τα πολλά που προσφέρει η Κριτσά στον τουρισμό και στον πολιτισμό».
ΥΓ.: Η ιστοσελίδα του «Μουσείου Κριτσωτοπούλας» είναι https://kritsotopoulamuseum.weebly.com
ΛΕΩΝ.Κ.