Στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη κινήθηκε και η αποστακτική περίοδος του 2024, σύμφωνα με τα απογραφικά στοιχεία που έδωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματιών Τσικουδιάς Ν. Λασιθίου Νίκος Καμινογιαννάκης.
Η δραστηριότητα της παραδοσιακής απόσταξης στέμφυλων για την παραγωγή ρακής (τσικουδιάς) είναι σε φθίνουσα πορεία, για διάφορους λόγους, στους οποίους η ΑΝΑΤΟΛΗ έχει αναφερθεί επανειλημμένως σε ρεπορτάζ. Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση των αριθμών, που μαρτυρεί το ενδιαφέρον να επιβιώσει και να μεταλαμπαδευτεί στους νεότερους η παράδοση αυτή και το απόσταγμα που παράγεται από τα σταφύλια, γιατί είναι στενά συνδεδεμένη με την ταυτότητα της Κρήτης.
Συγκεκριμένα το 2024 εκδόθηκαν 640 άδειες απόσταξης στο Τελωνείο Αγίου Νικολάου, που καλύπτει παραγωγούς των περιφερειών Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας) και 441 άδειες που εκδόθηκαν από το Τελωνείο Σητείας, για απόσταξη στην αντίστοιχη περιοχή. Αντίστοιχα, κατά την αποστακτική περίοδο του 2023 για Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα είχαν εκδοθεί περί τις 650 και για Σητεία 354 άδειες.
Οικοτεχνική θεώρηση
Την απαγκίστρωση του κλάδου των παραδοσιακών αποσταγματοποιών από το Υπουργείο Οικονομικών και την υπαγωγή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιδιώκουν οι καζανάρηδες.
Τον τρόπο να το επιτύχουν, είχαν προσεγγίσει οι εκπρόσωποι του κλάδου μετά από συζητήσεις που είχαν κάνει με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσα από την Οικοτεχνία, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματιών Τσικουδιάς Ν. Λασιθίου και Γ.Γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Νίκος Καμινογιαννάκης.
Μέσα από την «οικοτεχνική» θεώρηση της διαδικασίας και της αντιμετώπισης της τσικουδιάς ως προϊόντος παραδοσιακής οικοτεχνικής δραστηριότητας, οι καζανάρηδες -παραγωγοί θα επιτύχουν ένα καλύτερο τσίπουρο ή τσικουδιά. Παράλληλα θα μπορέσουν να αναδείξουν τον αυθεντικό χαρακτήρα της παραδοσιακής παραγωγικής διαδικασίας, όπως της αξίζει, τόνισε ο κ. Καμινογιαννάκης.
Απώλεια ονόματος
Το μεγάλο κομμάτι της όλης παραγωγικής διαδικασίας τσικουδιάς υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών και υπήρξε καλή συνεργασία της διοίκησης της ομοσπονδίας του κλάδου με τον τ. υφυπουργό Απ. Βεσυρόπουλο, είπε ο κ. Καμινογιαννάκης, εντούτοις σε ορισμένα σημαντικά θέματα δεν βρέθηκαν λύσεις.
Η απώλεια του ονόματος «τσικουδιά» είναι τεράστια για το προϊόν που παράγουν οι παραδοσιακοί καζανάρηδες και είναι απαράδεκτο οι μεγάλες ποτοβιομηχανίες να εκμεταλλεύονται αυτή τη στιγμή τις παραδοσιακές ονομασίες «τσίπουρο» και «τσικουδιά» και το πραγματικά παραγόμενο με παραδοσιακό τρόπο απόσταγμα, μετά από μια υπουργική απόφαση να ονομάζεται με την απρόσωπη ονομασία «παραδοσιακό απόσταγμα διήμερων», τόνισε ο κ. Καμινογιαννάκης.
Απευθυνθείς στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, ο οποίος παρέστη σε ενημερωτική συνάντηση παραγωγικών φορέων στον Άγιο Νικόλαο την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Καμινογιαννάκης τόνισε ότι ελπίδα των παραδοσιακών αποσταγματοποιών είναι ότι θα υπάρξει η πολιτική βούληση για τη στήριξη του κλάδου και των παραδοσιακών αποσταγμάτων που παράγουν. Αλλά και του επεσήμανε ότι δεν θέλει να πιστέψει ότι η τύχη των παραδοσιακών αποσταγματοποιών και των προϊόντων που παράγουν θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από τις πιέσεις και απαιτήσεις της βιομηχανικής ποτοποιίας.
Ο παραδοσιακός αποσταγματοποιός είναι αγρότης- αμπελουργός και έλαβε την άδεια απόσταξης από τον Ελ. Βενιζέλο ως συμπλήρωμα του αγροτικού εισοδήματός του. Δυστυχώς όμως στο πέρασμα των χρόνων έχει επέλθει ανατροπή της ουσίας αυτής της ευεργετικής αδειοδότησης της οποίας έτυχαν οι πρόγονοι των σημερινών παραδοσιακών αποσταγματοποιών, που κληρονόμησαν την τεχνική και τα εργαλεία και συνεχίζουν την παράδοση, είπε ο πρόεδρος των καζανάρηδων.
Ανεξέλεγκτη βόσκηση
Οι αμπελουργικές εκτάσεις είναι σε ορεινές κυρίως περιοχές και στη συντριπτική πλειοψηφία τους ξηρικές. Η ανομβρία έχει πλήξει την αμπελοκαλλιέργεια, αλλά δυστυχώς οι αμπελουργοί του Ν. Λασιθίου δεν έχουν δει καμία αποζημίωση, είπε ακόμα ο κ. Καμινογιαννάκης. Ζήτησε μάλιστα να προγραμματιστεί συνάντηση της Ομοσπονδίας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Δυστυχώς, οι αμπελοκαλλιέργειες υφίστανται σοβαρές ζημιές από την ανεξέλεγκτη βόσκηση δεδομένου ότι το πρόβλημα των ανεπιτήρητων κτηνοτροφικών ζώων είναι οξύ στο Ν. Λασιθίου, επεσήμανε ακόμα. Τόνισε ότι ευχής έργον θα είναι να βρεθεί ισορροπία για την αρμονική συνύπαρξη καλλιεργητών και κτηνοτρόφων, ώστε η μία δραστηριότητα να μη θίγει την άλλη. Το πρόβλημα της ανεπιτήρητης κτηνοτροφίας έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί όπως παραδέχθηκε επικαλούμενος και την ιδιότητα του αρμόδιου επί του θέματος αντιδημάρχου Αγίου Νικολάου.
Ως λύση αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεξέλεγκτης βόσκησης, πρότεινε να επανέλθει ως μέτρο της διασύνδεσης της παραβατικότητας των κτηνοτρόφων με την επιδότηση που εισπράττουν ως ενίσχυση. Όταν είχε εφαρμοστεί ως μέτρο, το πρόβλημα είχε περιοριστεί κατά πολύ, ενώ με την κατάργησή του πριν λίγα χρόνια, το πρόβλημα έχει μετατραπεί σε μάστιγα, είπε και ζήτησε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να αναλάβει πρωτοβουλία με τους συναρμόδιους υπουργούς για να επανέλθει ως μέτρο.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ