Ο Αντιπεριφεριεάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης ο οποίος εκπροσωπεί την Περιφέρεια Κρήτης – τον μεγαλύτερο μέτοχο – στο Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Λασιθίου, επεσήμανε:
«Οφείλουμε να δουλέψουμε και μεις αντιμετωπίζοντας την Αναπτυξιακή Λασιθίου ως εργαλείο – και κατά την άποψή μου να την αξιοποιήσουμε ως «πολυεργαλείο»!
Γιατί δεν γίνεται να διαθέτουμε από το πρόγραμμα περί τα 8 εκατομμύρια σε έργα, ως δημόσια και ιδιωτική δαπάνη, χωρίς να έχουμε καθορίσει από την αρχή τις ασφαλιστικές εκείνες δικλείδες, με τον ελεγκτικό μηχανισμό της Αναπτυξιακής Λασιθίου, ώστε να μην διατηρεί ο οποιοσδήποτε την αυταπάτη ότι θα μπορεί να υποβάλει την οποιαδήποτε πρόταση, ελαφρά τη καρδία, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τη δική του ευθύνη να την ολοκληρώσει.
Δεν είναι δυνατόν η Αναπτυξιακή Λασιθίου να μην παράσχει μια υποστήριξη στο συνολικό οικονομικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό στο Λασίθι. Όπως θα πρέπει να σκεφτούμε και να βρούμε όλοι μαζί τις λύσεις για να καταστεί η Αναπτυξιακή Λασιθίου σωστή και ουσιαστική, με το ίδιο σθένος θα πρέπει να υπερασπιστούμε τον αναπτυξιακό ρόλο που επιτελεί η εταιρεία μας.
Ο θεσμός της Αναπτυξιακής Λασιθίου, με όλη αυτή την παραφιλολογία που αναπαράχθηκε τον μήνα που πέρασε, με αφορμή την κριτική από τον Γ. Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κάνει πολύ κακό στην επένδυση. Κι αυτό, γιατί ο όποιος ενδιαφερόμενος να επενδύσει, αντί να πάει την επένδυσή του για ένταξη μέσω της Αναπτυξιακής, θα επιλέξει να το πράξει μέσω ΕΣΠΑ ή σε μια τράπεζα, ζητώντας δανεισμό με κάποιες προσωπικές εγγυήσεις.
Επίσης σημαντικό είναι να δούμε, επιτέλους το αναπτυξιακό πρόσημο που διαθέτει να τεθεί σε φάση ώστε η Αναπτυξιακή Λασιθίου να αποτελέσει το εργαλείο και για άλλους ιδιώτες που θα θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή.
Αν εξετάσουμε την επενδυτική διάσταση σε επίπεδο νομού και δούμε το τι ζητούν οι επενδυτές απ’ έξω, για να βοηθήσουμε να υλοποιηθούν νέες επενδύσεις, θα πρέπει και οι Δήμοι και η Περιφέρεια να λειτουργούν σωστά, απέναντι σε μια επένδυση. Γιατί κάθε επένδυση εξαρτάται από το πόσο καλές Υπηρεσίες διαθέτουμε (Πολεοδομία, ταχύτητα και ποιότητα αποφάσεων κλπ.).
Άρα, ως Π.Ε. Λασιθίου μπαίνουμε σε μια νέα εποχή και οφείλουμε να τα δούμε όλα από ένα σωστό σημείο θεώρησης και αναφοράς, αντιμετωπίζοντας με επαγγελματισμό τις αιτήσεις και τις προκλήσεις. Οφείλουμε να έχουμε τις δυνατότητες να δίνουμε εργαλεία ερευνητικά, όπως ζητά η αγορά εργασίας και να παντρέψουμε την καινοτομία, με τα προϊόντα και τα «start ups» που έχουμε εδώ, την καινοτομία και τεχνογνωσία που διαθέτουμε μέσα από εξειδικευμένους φορείς. Να δούμε μαζί με το Επιμελητήριο Λασιθίου όλο το αναπτυξιακό πλάνο, με το τι ζητούν οι επιχειρήσεις για να καταλήξουμε σε κάτι ουσιαστικό. Αυτό πρέπει να είναι ένα χτίσιμο ενός πλάνου με προοπτική μέχρι το 2030, πάνω σε σωστές, ορθολογικές βάσεις.
Θα πρέπει, τέλος, για πρώτη φορά να κάνουμε και μεις την αυτοκριτική μας, να δούμε τις αδυναμίες μας, να εξετάσουμε τι πήγε και τι δεν πήγε καλά και με μια ανάλυση από το «0» με ενδοσκόπιο μέσα στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Λασιθίου, γιατί οφείλουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες ανάπτυξης.
Η Αναπτυξιακή Λασιθίου είναι ένα εργαλείο αλλά η παραμετροποίηση των αναπτυξιακών μηχανισμών δεν εξαρτάται από την εταιρεία, αλλά από εμάς. Γι’ αυτό πρέπει να σκεφτούμε όλα τα πλαίσια που συνθέτουν τον αναπτυξιακό μηχανισμό που χρειαζόμαστε.
Αν είχαμε τη δυνατότητα να εκπονούμε μαζί αναπτυξιακές μελέτες, ακόμη και υδραυλικές ή την όποια άλλη κατεύθυνση ως παρακαταθήκη για το μέλλον του τόπου, οφείλουμε όλοι να το επιδιώξουμε και να το στηρίξουμε ως εταίροι της Αναπτυξιακής, βοηθώντας και οικονομικά προς αυτή την κατεύθυνση. Ο,τι εργαλεία δημιουργούμε τα έχουν ανάγκη ο τόπος, οι επενδυτές, η ύπαιθρος, οι πολίτες μας», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.
Ν.Τ.