Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων ιδρύθηκε από την Ενορία Αγίας Τριάδος και τελεί υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Διοικείται από το Φιλανθρωπικό Σωματείο με την επωνυμία «Φίλοι Ατόμων Τρίτης Ηλικίας Ενορίας Αγίας Τριάδος», που είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ειδικά αναγνωρισμένο ως Φιλανθρωπικό. Είναι δυναμικότητας 25 κλινών και διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Φέτος συμπληρώνονται 16 χρόνια λειτουργίας του.
Ο σκοπός της μονάδας είναι η παροχή φιλοξενίας και στοργής σε άτομα που έχουν ανάγκη. Τους δίνεται η δυνατότητα να χαρούν τη ζωή μέσα σε ένα κοινωνικά οργανωμένο χώρο, σε ένα φιλικό και άνετο περιβάλλον. Παρέχεται διαμονή, σίτιση, ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Η μονάδα φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα οικογενειακό περιβάλλον και μια ζεστή αγκαλιά για όσους έχουν ανάγκη.
Η λειτουργία
Η μονάδα φιλοξενεί άτομα που μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται έστω και με κάποια δυσκολία και είναι ηλικίας 60 και άνω.
Οι άνθρωποι που ενεπλάκησαν σε αυτό το εγχείρημα, που ξεκίνησε με την καθοδήγηση και τον οραματισμό του πατρός Ευαγγέλου Παχυγιαννάκη, δεν το έκαναν για προσωπικό όφελος, αλλά εθελοντικά επειδή είδαν την ανάγκη ενός τέτοιου ιδρύματος στην πόλη.
Το εκκλησάκι της Μονάδας, ο Άγιος Παντελεήμονας, είναι αγιογραφημένο όλο από τον πατέρα Ευάγγελο.
Τα πάντα σύμφωνα με τον πάτερα Κωνσταντίνο Χαλκιαδάκη βασίζονται στην εθελοντική προσφορά, από τους αρχιτέκτονες μέχρι τον πιο απλό μάστορα. Μέχρι σήμερα όλοι προσφέρουν πάντα με την καρδιά τους. Η φιλοσοφία της Μονάδας είναι ότι είναι ανοιχτή στην προσφορά, στην κοινωνία, στον εθελοντισμό και όσοι θέλουν μπορούν να προσφέρουν για το κοινωνικό σύνολο.
Ο κ. Γιάννης Μαρής, Διευθυντής της Μονάδας, μας διευκρίνισε ότι κατά μέσο όρο τα άτομα που φιλοξενούνται στη Μονάδα είναι ηλικίας 80-85 ετών.
Η μονάδα αυτή την στιγμή φροντίζει 19 άτομα, άνδρες και γυναίκες, ενώ υπάρχουν συνολικά 25 κλίνες.
Ανέφερε ότι αυτή την στιγμή λύθηκε το χρόνιο πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού και πλέον κυμαίνονται σε ένα καλό επίπεδο στελέχωσης.
Περιορισμός
στη διανομή τροφίμων
Η Μονάδα αποτελεί το νεότερο παρακλάδι του Κέντρου Κοινωνικής Διακονίας της Ενορίας της Αγίας Τριάδος, ένα κέντρο παρασκευής και διανομής φαγητού σε καθημερινή βάση. Το Κέντρο ιδρύθηκε το 1996 και στήριζε μεταξύ άλλων και άπορους φοιτητές.
Η διανομή του φαγητού σύμφωνα με τον πατέρα Χαλκιαδάκη έχει περάσει από διάφορα στάδια. Παλιότερα βοηθούσαν πολύ – μεταξύ άλλων και την ΑΣΤΕΚ -αλλά μετά τον κορονοϊό μειώθηκαν πάρα πολύ τα έσοδά τους και αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις καθημερινές μερίδες του φαγητού στις 35, ενώ υπήρχαν περίοδοι που έδιναν και 100. Οι φοιτητές που έχουν ανάγκη είναι αρκετοί και δεν μπορούν πλέον να τους βοηθήσουν. Αυτοί που βοηθούν τώρα είναι οικογένειες και πολίτες που έχουν ανάγκη, ενώ δίνονται γεύματα και για τα κρατητήρια της Αστυνομίας, όταν αυτό ζητηθεί.
Εάν κάποιος επιθυμεί να προσφέρει κάποιο χρηματικό πόσο, τρόφιμα, λάδι ή ο,τιδήποτε μπορεί να επικοινωνεί είτε με την Ενορία της Αγίας Τριάδας είτε με την Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Οι ανάγκες της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων καλύπτονται ως ένα βαθμό και ο κόσμος βοηθάει όσο μπορεί. Σε πολλές γιορτές οι άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να προσφέρουν και νιώθουν το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ανάγκη
για περισσότερη στήριξη
Σίγουρα, σύμφωνα με τον πατέρα Χαλκιαδάκη, θα ήθελαν λίγο περισσότερη στήριξη και από τον Δήμο και από την Περιφέρεια διότι η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων καλύπτει ένα κενό της Πολιτείας. Είναι συχνά τα αιτήματα που έχουν και από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας για ανθρώπους αναξιοπαθούντες που είναι μόνοι τους είτε κατάκοιτοι, άστεγοι και αιμοκαθαριζόμενοι. Αλλά δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υπηρεσίες και δομές, οπότε απευθύνονται στην Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, όπου δεν μπορούν όλους -δυστυχώς- να τους εξυπηρετήσουν. Πέρα από την ηθική επιβράβευση δεν έχουν κάποια υλική ανταμοιβή, έτσι ώστε να συνεχίσουν το έργο τους. Εκφράζει το παράπονο ότι, εάν είχαν λίγη παραπάνω βοήθεια από τον Δήμο και την Περιφέρεια, θα ήταν η Μονάδα πιο υγιής οικονομικά και πιο αποδοτική στο έργο της.
Τονίζει πάντως ότι η Μονάδα δε λειτουργεί κερδοσκοπικά, αλλά έχουν υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζομένους και οφείλουν να είναι συνεπείς απέναντί τους.
Όπως σημείωσε ο πατήρ Κων. Χαλκιαδάκης, το Δεκέμβριο ο Δήμος πρόσφερε 1.300 ευρώ και συγκεκριμένα ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Στήριξης ΑΜΕΑ κ. Αντώνης Μαυρής μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Επίσης υπάρχει καλή διάθεση από τον Αντιπεριφεριάρχη τον κ. Γιάννη Ανδρουλάκη· έχουν συναντηθεί ήδη δυο φορές και θεωρούν ότι θα βοηθήσει και εκείνος στην προμήθεια νοσηλευτικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού που έχουν ανάγκη.
Στελέχωση
Αυτή την στιγμή στη Μονάδα εργάζονται 8 άτομα. Το προσωπικό απαρτίζεται από τον μάγειρα και την βοηθό του, τον Διευθυντή, 4 είναι οι νοσηλεύτριες και 1 γενικών καθηκόντων. Το πρωί και το απόγευμα συνήθως είναι 2 νοσηλεύτριες, ενώ το βράδυ είναι 1. Έχουν συνεργασία με την διατροφολόγο κ. Τυμπακιανάκη για το πρόγραμμα της διατροφής τους, ενώ ο ιατρός που έχει την ιατρική επίβλεψη είναι ο κ. Κακολύρης.
Παράλληλα υπάρχουν εθελόντριες γυναίκες, που έρχονται τακτικά και φροντίζουν τους τροφίμους.
Η Μονάδα επιδιώκει την συνεργασία με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.
Αναβάθμιση υποδομών
Τη δεδομένη χρονική περίοδο εξελίσσεται ένα πρόγραμμα αναβάθμισης της κτιριακής και ενεργειακής υποδομής της Μονάδας μέσω του προγράμματος Leader. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει ήδη και εκτελούνται και εκτιμάται ότι το Μάιο θα έχουν ολοκληρωθεί. Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν την προμήθεια αντλιών θερμότητας για την θέρμανση της μονάδας και την αλλαγή στα μπάνια των τροφίμων για να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση και η εξυπηρέτησή τους.
Ο πατήρ Χαλκιαδάκης επεσήμανε ότι υπάρχουν αιτήσεις για να δεχτούν και νέους γέροντες, αλλά δεν τις δέχονται προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα. Ενημέρωσε ότι πάντοτε σύμφωνα με τα στατιστικά είναι περισσότερες οι γυναίκες τόσο στις φιλοξενίες, όσο και στις αιτήσεις.
Θετικό αντίκτυπο
και κοινωνικός ρόλος
Τα μηνύματα που λαμβάνουν από τον κόσμο είναι θετικά, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την σπουδαιότητα της λειτουργίας της Μονάδας, τους αρέσει που η Μονάδα είναι εντός πόλεως και εύκολα προσβάσιμη στους συγγενείς. Επίσης, η Μονάδα λύνει ένα κοινωνικό πρόβλημα και όλοι οι συγγενείς είναι ευχαριστημένοι.
Όσοι τρόφιμοι μπορούν κάνουν μια κοντινή βόλτα στη γειτονιά και δεν είναι κλεισμένοι μέσα στη Μονάδα, κάτι που το απολαμβάνουν.
Η κ. Έρση Ορφανάκη- Λασιθιωτάκη πρόσθεσε ότι ο χαρακτήρας του ατόμου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πως θα βιώσει τον ερχομό του στη Μονάδα. Τα πιο κοινωνικά άτομα εντάσσονται πολύ εύκολα, ενώ είναι και άλλα που αισθάνονται ότι στερούνται την ελευθερία που είχαν στο σπίτι τους. Όμως, είναι σημαντική η δυνατότητα να τους επισκέπτονται εύκολα οι συγγενείς τους και να έχουν 24ωρη νοσηλευτική περίθαλψη, κάτι που στα σπίτια τους δεν θα είχαν και έτσι τελικά όλα τα άτομα εξοικειώνονται και είναι ευχαριστημένα.
Υπάρχει και η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, όπου τακτικά γίνονται οι ακολουθίες και η Λειτουργία, οπότε έρχονται σε επαφή με την εκκλησία και την πίστη.
Γίνονται συχνά επισκέψεις σχολείων όλων των βαθμίδων και αυτό είναι κάτι που αρέσει τόσο στους ηλικιωμένους, όσο και στα παιδιά και αυτές οι στιγμές είναι πολύ όμορφες και ξεχωριστές, διότι ενώνονται διαφορετικές γενιές. Αυτά στο σπίτι τους δε θα μπορούσαν να τα βιώσουν.
Επιπρόσθετα, ο πατήρ Χαλκιαδάκης δήλωσε ότι πριν από τις γιορτές είχαν μια συνεργασία με το Σύλλογο Αλλοδαπών του Δήμου Αγίου Νικολάου, έκαναν μια εκδήλωση στο παλιό Ειρηνοδικείο και τα έσοδα τα διέθεσαν στην Μονάδα και αγοράστηκε ένας γερανός υψώματος, που εξυπηρετεί τους κατάκοιτους στην μετακίνησή τους. Κάτι αντίστοιχο έκανε και από την Ιεράπετρα, ο Σύλλογος Αλλοδαπών για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας. Αυτά αποδεικνύουν ότι υπάρχει μια ενεργή εμπλοκή της κοινωνίας στη λειτουργία της Μονάδος.
Είναι σημαντική η εξωστρέφεια και η επαφή με την κοινωνία διότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στις δομές, όπως της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, είναι αυτός της ιδρυματοποιήσεως των τροφίμων.
Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία και με τα περισσότερα ξενοδοχεία της περιοχής, που ενισχύουν είτε οικονομικά, είτε με τρόφιμα ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και με υλικοτεχνική υποδομή ξενοδοχειακού εξοπλισμού.
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο
Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των «Φίλων ατόμων τρίτης ηλικίας» για την έγκριση του προϋπολογισμού και του απολογισμού. Φέτος συμπληρώθηκε η τριετία του Διοικητικού Συμβούλιο, οπότε εξελέγη νέο για τα επόμενα τρία χρόνια. Το Συμβούλιο αποτελείται από 9 άτομα. Συγκεκριμένα έχει ως εξής: π. Κωνσταντίνος Χαλκιαδάκης, Ιάσωνας Στρατάκης, Γεώργιος Απαλάκης, Μανώλης Μενεγάκης, Οδυσσέας Σγουρός, Έρση Ορφανάκη-Λασιθιωτάκη, Αικατερίνη Κοζύρη, Μαρία Καρύδη-Πεδιαδίτη και Νικολέτα Φουκαδάκη.
Η γενική συνέλευση έγινε με τη συμμετοχή και την παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Γερασίμου, ο οποίος είναι πάντοτε κοντά στο ίδρυμα και στην λειτουργία της Μονάδας, το ενισχύει και ηθικά και οικονομικά και υπάρχει άριστη συνεργασία με την Μητρόπολη.
ΣΟΦΙΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ