Η τεχνολογία και οι ψηφιακές εφαρμογές θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του εθισμού των ανηλίκων στο Διαδίκτυο, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει συνολικά η σύγχρονη ελληνική κοινωνία.
Συγκεκριμένα όπως ανέφερε προγραμματίζονται αρκετές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα. Καταρχάς, υπάρχει μια εθνική στρατηγική που στοχεύει στη ρύθμιση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά, με περιορισμούς στις ώρες και στο περιεχόμενο που μπορούν να προβάλλουν.
«Στο κομμάτι του εθισμού των ανηλίκων θέλω να πω ότι για όλους μας η τεχνολογία είναι κάτι μαγικό. Προσωπικά μου αρέσει ως ηλεκτρολόγος – μηχανικός, όμως πλέον βλέπουμε ξεκάθαρα και κάποια από τα πράγματα τα οποία θα πρέπει να περιορίσουμε. Θα πρέπει να περιορίσουμε τη χρήση της οθόνης γενικά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά· δεν είναι λογικό να δούμε ένα tablet στα χέρια ενός παιδιού 2 ετών στην ταβέρνα γιατί έτσι κάθεται ήσυχα. Δεν είναι δυνατόν να μην ξέρουμε τι κάνουν τα παιδιά μας στο Διαδίκτυο. Ξέρετε αν το μεταφέρουμε στον πραγματικό κόσμο είναι σαν να λέμε σ’ ένα παιδί: “Βγες έξω και δε με νοιάζει που πας”. Μπορεί τα μέρη μας ακόμα να είναι ασφαλή. Φανταστείτε όμως να το πεις αυτό σ’ ένα παιδί 10 ετών στην Αθήνα “βγες έξω και δεν με νοιάζει, δεν θα ασχοληθώ με το που πας”. Το ίδιο ακριβώς πράγμα είναι όταν του δίνουμε ένα κινητό, ένα tablet, μπαίνει στο Διαδίκτυο και δεν ασχολούμαστε με το τι κάνει με το που μπορεί να μπει. Τι μπορεί να βλέπει, πόσες ώρες μπορεί να βλέπει. Το βλέπετε στα παιδιά σας, στις παρέες σας ότι τα παιδιά πλέον δεν μιλάνε μεταξύ τους, αλλά είναι μ’ ένα κινητό και μπορεί να είσαι σε μία παρέα σε ένα τραπέζι και να είναι όλα τα παιδιά στα κινητά», επεσήμανε, αναφερόμενος στο πρόβλημα και σκιαγραφώντας μια δύσκολη κατάσταση, την οποία αποτυπώνουμε όλοι στην καθημερινότητά μας.
Το ενδιαφέρον στοιχείο, ωστόσο, είναι πως ο Υπουργός ομολόγησε πως και ο ίδιος είχε δυσκολία ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά επέμεινε με τα παιδιά του να βελτιώσει την χρήση των κινητών. «Δεν θα είναι εύκολο ούτε για τα παιδιά μας. Το ίδιο είδα κι εγώ που είναι στα 14. Έγιναν ομηρικές μάχες για να το πετύχουμε, αλλά το κάνουμε, συνεννοηθήκαμε και το κάναμε και αυτό έχει ενδιαφέρον και το λέω για όλους τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, γιατί καλό θα είναι να κάνουμε τέτοιες εκδηλώσεις στους δήμους μας και να μιλήσουμε στους πολίτες μας για κάτι το οποίο δεν το καταλαβαίνουν. Πιθανώς τους φαίνεται δύσκολο. Ίσως πάντως σίγουρα πολύ λίγοι ασχολούνται πραγματικά με τον εθισμό των ανηλίκων στο Διαδίκτυο, αλλά πρέπει να το κάνουμε. Πρέπει να το κάνουμε για να σώσουμε γενιές’, τόνισε ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης.
Για το σκοπό αυτό προβλέπεται παράλληλα να υπάρξει η διοργάνωση εκδηλώσεων στους δήμους για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον εθισμό στο Διαδίκτυο και τις επιπτώσεις του, καθώς και για τις διαθέσιμες λύσεις.
Μάλιστα η ανάγκη περιορισμού της χρήσης οθόνης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά, με στόχο την προώθηση υγιών συνηθειών τίθεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην κυβερνητική πρωτοβουλία για το ψηφιακό πορτοφόλι των παιδιών. «Στο κινητό είμαστε κι εμείς. Το κάνουμε αυτό και πρέπει να το προσέξουμε γιατί τα παιδιά από εμάς βλέπουν. Για αυτό πήραμε μια πρωτοβουλία με τον πρωθυπουργό στο τέλος του χρόνου πέρσι να ξεκινήσουμε μία εθνική στρατηγική, κομμάτια της οποίας είναι πρώτα από το να μπορούμε για τα μικρότερα παιδιά να βάλουμε ένα όριο και ένα φραγμό και στις ώρες και στο περιεχόμενο αυτό θα κάνει το kids wallet από την άνοιξη και μετά, αλλά ήδη υπάρχουν διαδικασίες που μπορούμε να το κάνουμε. Μπείτε να δείτε πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε τα κινητά των παιδιών μας».
Αυτές οι πρωτοβουλίες δείχνουν μια συντονισμένη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του εθισμού στο Διαδίκτυο και να προστατευθούν οι ανήλικοι από τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης της τεχνολογίας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ