Στον ψηφιακό μετασχηματισμό της λειτουργίας του Δήμου Αγίου Νικολάου και πολλών παρεχόμενων στους πολίτες Υπηρεσιών αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Αρακαδάκης μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ.
Τονίστηκε ότι δύο μνημόνια συνεργασίας έχει υπογράψει από πέρυσι ο Δήμος Αγίου Νικολάου με το ΙΤΕ.
Πιο συγκεκριμένα, το ένα αφορά υπηρεσίες μέσω του ψηφιακού κόμβου για την Υγεία, Smart Health, με σκοπό την παροχή κάποιων υπηρεσιών υγείας δωρεάν. Ουσιαστικά είναι ο σχεδιασμός ενιαίας πλατφόρμας παρακολούθησης και διαχείρισης των Κοινωνικών Δομών του Δήμου, που είναι σε εξέλιξη. Επίσης περιλαμβάνει την ανάπτυξη εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης με ενσωμάτωση των διαθέσιμων σημείων υγειονομικής φροντίδας στην περιφέρεια του Δήμου (νοσοκομεία, Κ.Υ., νοσοκομεία, φαρμακεία, τρόπο επικοινωνίας με αυτά κλπ. με παράλληλη καθοδήγηση κίνησης μέσω GPS. Το τρίτο κομμάτι στο Smart Health προβλέπει εκπαίδευση του προσωπικού και συνεργαζόμενων φορέων, με παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για απόκτηση δεξιοτήτων στη χρήση τεχνολογικών εργαλείων, ηλεκτρονικής υγείας κλπ.
Το δεύτερο μνημόνιο έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Αγίου Νικολάου και του ΙΤΕ- Ινστιτούτο Πληροφορικής. Αντικείμενο είναι η παροχή στο Δήμο συνδρομής για την προετοιμασία, υποβολή και υλοποίηση ερευνητικών και αναπτυξιακών χρηματοδοτούμενων έργων, στον τομέα των επιστημών της Πληροφορικής, για την εξοικονόμηση πόρων και βελτίωση της αποτελεσματικότητας όπως η διαχείριση της ενέργειας μέσω έξυπνων δικτύων, χρήση αισθητήρων και άλλων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και συντήρηση υποδομών (π.χ. άρδευση, πρόληψη προβλημάτων σε δρόμους και μείωση ατυχημάτων). Για την εξοικονόμηση πόρων στη διαχείριση απορριμμάτων με έξυπνα συστήματα ανακύκλωσης, παρακολούθηση μέσω αισθητήρων της ποιότητας του αέρα και του νερού. Όπως επίσης στη διευκόλυνση ψηφιακής συμμετοχής των πολιτών, στην έκφραση λόγου, δημόσιας διαβούλευσης, την ενεργή συμμετοχή στα δημοτικά δρώμενα κλπ.
Έλεγχος – αξιολόγηση υπηρεσιών
Ρωτήσαμε τον αντιδήμαρχο αν υπάρχει διαδικασία και μηχανισμός εσωτερικού ελέγχου της λειτουργίας των Υπηρεσιών και αξιολόγησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες. Αφού αυτό είναι και το ουσιαστικό στοιχείο της αξιολόγησης του παραγόμενου έργου μιας δημοτικής αρχής, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα θέματα της καθημερινότητας.
Ο κ. Αρακαδάκης είπε ότι φαντάζεται ότι γίνεται μια προτεραιοποίηση στα αιτήματα που κατατίθενται από τους πολίτες, γιατί, πέραν από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, οι Υπηρεσίες και το προσωπικό του Δήμου έχουν να αντιμετωπίσει και τα υπόλοιπα θέματα και υποχρεώσεις που προκύπτουν στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου.
«Το θέμα του εσωτερικού ελέγχου είναι ένα ζήτημα το οποίο θα λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας, ειδικά την τρέχουσα χρονιά. Υπάρχει διαδικασία, που έχει ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη, αλλά θα πρέπει να εκπαιδευτούν επιλεγμένοι εργαζόμενοι του Δήμου, που θα πρέπει επίσης να πιστοποιηθούν για να αναλάβουν το πολύ σοβαρό αυτό έργο σε επίπεδο εφαρμογής. Κατατίθεντο τριμηνιαίες και ετήσιες σχετικές εκθέσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στο Υπουργείο Εσωτερικών. Άλλωστε είναι διαδικασία για την οποία ελεγχόμαστε και λογοδοτούμε σε ελεγκτικά όργανα του κράτους, κατέληξε ο κ. Αρακαδάκης.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ