Τους δύο βασικούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης, τον Τουρισμό και την Γεωργία, απειλεί η παρατεταμένη ανομβρία και σωρευτικά η λειψυδρία που εντείνεται χρόνο με το χρόνο, λόγω του ελλειμματικού ισοζυγίου στις βροχοπτώσεις, που υποχρεώνουν πλέον τις τοπικές Αρχές να αντιμετωπίσουν τη δυσχερή αυτή πραγματικότητα, λαμβάνοντας μέτρα.
Τα μέτρα αυτά έχουν διττό χαρακτήρα. Μεσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του φάσματος της λειψυδρίας ώστε να αποφευχθεί το σοκ που θα προκαλούσε τεράστια οικονομική ζημιά στον τόπο αλλά και συνέπειες στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Βραχυπρόθεσμα, την ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα για την κρισιμότητα της κατάστασης ώστε να ευαισθητοποιηθούν και κινητοποιηθεί ο κάθε πολίτης ατομικά αλλά και συλλογικά, ο κάθε επιχειρηματικός και επαγγελματικός φορέας, ώστε να μειώσουν την κατανάλωση νερού, αντιμετωπίζοντάς το πλέον ως αγαθό εν ανεπαρκεία, που αν δεν γίνει λελογισμένη διαχείριση και χρήση, θα το στερηθούμε, με ολέθριες συνέπειες για τον τόπο και τους ανθρώπους που ζουν εδώ.
Η κήρυξη του Δήμου Ιεράπετρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, για τη διευκόλυνση και επίσπευση των διαδικασιών λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, για ένα μήνα με πιθανότερη την παράτασή της, μαρτυρεί την κρισιμότητα της κατάστασης.
Εξ άλλου, υπάρχει συζήτηση για επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και σε άλλους δήμους του νομού και συγκεκριμένα στους Δήμους Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου, αφού ο Δήμος Σητείας τελεί σε παρατεταμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Οκτώβριο του 2022, οπότε είχε κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της καταστρεπτικής πλημμύρας που είχε υποστεί η Σητεία και θα τελεί σε ισχύ μέχρι τις 16 Απριλίου, οπότε λήγει, χωρίς να αποκλείεται η ανανέωσή της.
Ολόκληρος ο νομός Λασιθίου μαστίζεται σκληρά από την ανομβρία και το πρόβλημα ήδη έχει πλήξει τον αγροτικό τομέα ενώ απειλεί με μεγάλη ζημιά τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Η ΔΕΥΑΑΝ συναντιέται
με φορείς για κοινές δράσεις
Στην κατεύθυνση αυτή κινείται πλέον και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αγίου Νικολάου, όπως έχει γράψει ήδη η ΑΝΑΤΟΛΗ, ξεκινώντας σειρά επαφών με επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς φορείς, καλώντας τους σε κοινή δράση για τη μείωση των καταναλώσεων και λήψη μέτρων για εξοικονόμηση νερού.
Την περασμένη Δευτέρα έγινε η πρώτη συνάντηση, του Προέδρου Κωστή Αφορδακού και στελεχών της ΔΕΥΑΑΝ με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Ν. Λασιθίου Γιάννη Προκοπάκη, με αντικείμενο συζήτησης αυτό ακριβώς το θέμα.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κοινή πρωτοβουλία για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών του τομέα αυτού, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, για την εξοικονόμηση νερού.
Με κοινή την παραδοχή ότι η περιοχή μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις πιο σοβαρές περιόδους λειψυδρίας των τελευταίων ετών, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την εξασφάλιση των απαιτούμενων ποσοτήτων ύδατος για την κάλυψη τόσο των αναγκών των κατοίκων της περιοχής μας, όσο και των επισκεπτών της, καλείται πρώτος ο τουριστικός τομέας, που συνιστά τον πρώτο πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης του τόπου, «να ανταποκριθεί με υπευθυνότητα και προσαρμοστικότητα στην πρόκληση αυτή, με σκοπό να εξασφαλιστεί η επάρκεια στην κάλυψη του συνόλου των αναγκών της περιοχής μας σε νερό»!
«Η συνεργασία είναι κλειδί» για την επίτευξη του κοινού στόχου, επισημαίνουν, οι διοικήσεις της ΔΕΥΑΑΝ και του Συνδέσμου Ξενοδόχων.
«Η ΔΕΥΑ Αγίου Νικολάου και ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Νομού Λασιθίου καλούν όλους τους επαγγελματίες του τουριστικού τομέα, να αναλάβουν άμεση δράση προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια ύδατος για την φετινή, πολύ δύσκολη λόγω της λειψυδρίας, θερινή περίοδο. Η εξοικονόμηση νερού είναι ευθύνη όλων μας και μόνο μέσω της συνεργασίας και της υπεύθυνης δράσης μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση αυτή αποτελεσματικά», τονίζουν.
Θα το πληρώσει ακριβά!
Eξ άλλου, όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ παράγοντας της δημοτικής επιχείρησης, εκτός από ζήτημα περιβαλλοντικής ευαισθησίας και εξοικονόμησης του ίδιου του αγαθού, η οικονομία στο νερό θα είναι και προς το οικονομικό συμφέρον των ξενοδόχων, αφού από τη φετινή περίοδο θα αντιληφθούν ότι όποιος επιχειρηματίας δεν συμμορφωθεί με τη γραμμή εξοικονόμησης του νερού, θα το… πληρώσει ακριβά! Εννοώντας ότι η περυσινή απόφαση του Δ.Σ. για τις αυξήσεις στο τιμολόγιο του νερού, που ξεκίνησε να ισχύει ουσιαστικά από το φθινόπωρο (τέλη της τουριστικής σεζόν), θα φανεί στους λογαριασμούς των ξενοδοχείων από τη φετινή χρονιά… Και η μέση αύξηση του τιμολογίου στα ξενοδοχεία είναι της τάξης του 40% – 45%!!!
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ